Nie ste prihlásený login

Tekvicovo - oranžovo

Sezónne suroviny

31. 10. 2017



Keď sa povie jesenná tekvica, ako prvú si vybavím maslovú tekvicu (butternut squash). V našich obchodoch je najdostupnejšia, ale to mi len vyhovuje, pretože ju mám najradšej. Srandovné na tom však je to, že moje tekvicové chute sú dosť nestále. Buď sa tekvicových dobrôt neviem dojesť a rozmýšľam, čo všetko by sa dalo s nimi ešte vyskúšať, ako je tomu tento rok, presnejšie posledné týždne, alebo naopak, tekvica mi vôbec nepríde na chuť a celé jesenno-zimné obdobie sa zaobídem bez nej, ako to bolo napríklad vlani.
Tekvica je perfektná všestranná zelenina a pokiaľ sa mi podarí uskutočniť aj ďalšie plány, ktoré s ňou mám, určite sa s touto témou ešte ozvem. Tentoraz zopár receptov od polievky až po dezert. A hlavne recept na základné tekvicové pyré, s ktorým môžete ďalej čarovať a kreovať dobroty od výmyslu sveta. Prípadne touto cestou spracovať nadúrodu tekvíc a pyré zasterilizovať alebo zamraziť na neskoršie použitie.

Tekvicovo-paradajková polievka s pomarančovým tvarohom

(zdroj inšpirácie: Essen und Trinken)

600 g tekvice
1 veľká cibuľa
300 g paradajok
3 PL olivového oleja
1 PL hnedého cukru
soľ a čierne korenie
500 ml zeleninového vývaru
3 vetvičky medovky
3 PL jemného tvarohu (alebo ricotty)
1 ČL najemno nastrúhanej pomarančovej kôry
1/2 ČL čili vločiek
2 PL svetlého balzamica alebo bieleho vínneho octu


1. Tekvicu podľa druhu ošúpeme (hokkaido ako jedinú šúpať netreba), očistíme a pokrájame na 2 cm kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno, paradajky na štvrtinky.
2. V hrnci zohrejeme olej, na ktorom necháme zosklovatieť cibuľu. Posypeme hnedým cukrom, chvíľu povaríme, potom pridáme tekvicu a paradajky. Osolíme, okoreníme. Zalejeme vývarom a 400 ml horúcej vody. Na miernom plameni povaríme 20 minút.
3. Z dvoch vetvičiek medovky otrháme lístky a nasekáme ich nadrobno. V  miske ich zmiešame s jemným tvarohom, pomarančovou kôrou, štipkou soli a trochou vody.
4. Uvarenú polievku rozmixujeme najemno a dochutíme soľou, čiernym korením, čili a octom. Nalejeme do hlbokých tanierov a pred podávaním ozdobíme dvoma-tromi lyžicami pomarančového tvarohu a lístkami medovky.

Kura s tekvicou, šalviou a pekanovými orechmi

(zdroj inšpirácie: Apetit)

1 kg kuracích stehien, rozdelených na horné a dolné
3 lyžice olivového oleja
3 červené cibule, olúpané a pokrájané na mesiačiky
1 tekvica, podľa potreby ošúpaná, zbavená semien a pokrájaná na plátky
morská soľ a čierne korenie
4 vetvičky šalvie
70 g pekanových orechov
2 lyžice sherry octa



1. Rúru predhrejeme na 210 °C. Do väčšieho širšieho pekáča dáme kuracie stehná, nakrájanú tekvicu a červenú cibuľu. Osolíme, okoreníme, polejeme olejom a dôkladne premiešame. Stehná uložíme kožou hore.
2. Pečieme v rúre 25 minút, potom primiešame šalviové lístky, orechy a pokvapkáme octom. Pečieme ďalších 30 minút, kým nie je kura zlatohnedé a zelenina mäkká a zľahka skaramelizovaná. Podávame napríklad so zemiakovou kašou, ale toto kurča si vystačí aj samotné s tým, čo je upečené na plechu.

Tekvicové pyré (základ)


Tekvicové pyré je skvelý základ pre množstvo ďalších receptov. Pyré využijete do dezertov, polievky, nátierok, rizota, do omáčky na cestoviny, na ochutenie zemiakového pyré a podobne.


1. Tekvicu rôznej veľkosti aj druhu rozkrojíme, vydlabeme semienka a pokrájame na kliny. Rozložíme na plech vystlaný papierom a v predhriatej rúre pečieme pri 180 °C asi 40-50 minút, kým nie je mäkká. Pokiaľ chceme pyré použiť do dezertu, pokojne môžeme piecť aj dlhšie, pyré získa príjemnú karamelovo-sladkú chuť.
2. Upečenú tekvicu necháme trochu vychladnúť, potom dužinu stiahneme pomocou lyžice alebo noža zo šupky a v mixéri rozmixujeme dohladka.
3. Hotové pyré ďalej použijeme podľa potreby, prípadne ho môžeme uschovať zamrazením alebo sterilizáciou v pohároch (sterilizujeme pri 80 °C, 20 minút).

Šatôčky s tekvicovo-gaštanovou náplňou

(zdroj inšpirácie: Jamie Oliver)

cca 1 kg maslová tekvica
1 ČL čili vločiek alebo mletého čili korenia
olivový olej
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
zopár vetvičiek čerstvej šalvie
200 g varených gaštanov
30 g parmezánu, nastrúhaného
500 g lístkového cesta + múka na podsypanie


1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Tekvicu očistíme, ošúpeme a pokrájame na kliny. Rozložíme na plech vystlaný papierom, posypeme čili korením, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme približne 40 minút domäkka. Necháme vychladnúť.
2. Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno, šalviové lístky nasekáme najemno, gaštany nahrubo. Parmezán nastrúhame.
3. Na panvici zohrejeme olej a opečieme na ňom cibuľu do sklovita Potom pridáme cesnak, gaštany a šalviu a opekáme ešte 5 minút.
4. Medzitým v mise upečenú tekvicu roztlačíme a zmiešame s parmezánom. Osolíme a okoreníme. Pridáme zmes z panvice, premiešame a necháme odležať a medzitým si pripravíme cesto.
5. Lístkové cesto rozváľkame na väčší obdĺžnik (30 x 45 cm) o hrúbke cca 4 mm. Potom ho kolmo na dlhšiu stranu prekrojíme na dve rovnaké polovice.
6. V miske rozšľaháme vajíčko a potom ním potrieme jeden z dlhších okrajov oboch obdĺžnikov. Po celej dĺžke obdĺžnikov do stredu cesta uložíme náplň. Potom cesto z jednej strany preklopíme cez plnku na druhú stranu a spoj utlačíme najprv prstami, potom napríklad vidličkou. Ak je okraj cesta príliš veľký, môžeme ho zrezať a nanovo ozdobne utlačiť. Tento postup zopakujeme aj s druhým obdĺžnikom.
7. Pomocou noža urobíme na povrchu oboch "rolád" zľahka ozdobné zárezy a následne ich pokrájame na 8 cm kúsky - šatôčky (prípadne aj menšie, ako je tomu v mojom prípade). Tie poukladáme na plech a potrieme vajíčkom.
8. Pečieme v horúcej rúre (200 °C/180 °C) 20 až 25 minút, dozlatista.

Tekvicové brownies v dvoch verziách

(zdroj inšpirácie: Kulinarium, Billa)

Základné cesto:
150 g rozpusteného masla
180 g cukru
2 veľké vajíčka
štipka soli
100 g hladkej múky
50 g kvalitného kakaa

Tekvicový krém:
200 g tekvicového pyré
200 g krémového syra
1 veľké vajce
50 g cukru
nastrúhaná kôra z jedného citróna a jedného pomaranča
1/2 vanilkového struku, dreň z neho
1/2 ČL škorice

Verzia 1 (dve samostatné vrstvy)


1. Rúru predhrejeme na 180 °C/160 °C. Maslo rozpustíme pri nízkej teplote a necháme zľahka vychladnúť. Potom ho prelejeme do misy a vmiešame doň cukor a potom postupne po sebe obidve vajíčka. Pridáme múku preosiatu so štipkou soli a kakaom a metličkou vymiešame hladké cesto.
2. Malý štvorcový plech (22 x 22 cm) vystelieme papierom na pečenie a nalejeme naň cesto. Tekvicový krém pripravíme rýchlo tak, že mixérom zmiešame tekvicové pyré, krémový syr, cukor, ako aj ostatné uvedené suroviny. Krém navrstvíme na čokoládový základ, uhladíme a dáme piecť. Pečieme 30 minút.
3. Upečený, ešte teplý koláč môžeme ozdobiť drvenými kakaovými bôbmi, alebo ho necháme úplne vychladnúť a ozdobíme strúhanou čokoládou.

Verzia 2 (mramorové brownies)


1. Postup prípravy cesta a krému je rovnaký ako v predošlej verzii.
2. Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme 2/3 cesta a uhladíme. Potom pomocou lyžice rozotrieme na cesto tekvicovo-syrový krém. Na krém vylejeme zvyšok čokoládového cesta a pomocou vidličky či lyžice sa snažíme tieto dve vrstvy premiešať tak, aby vytvorili na povrchu mramorový vzor. Dáme do rúry a pečieme približne 30 minút.
3. Hotové brownies necháme úplne vychladnúť, potom pokrájame na štvorce.

Tekvicové smažienky

(zdroj inšpirácie: Kulinarium, Billa)

200 g tekvicového pyré
200 g hladkej múky
2 ČL kypriaceho prášku
štipka soli
50 g práškového cukru
1 vajce
60 ml mlieka
1/2 Čl škorice
1/4 ČL mletého zázvoru
1/4 ČL muškátového orieška
1/4 Čl mletého nového korenia
olej na vyprážanie
práškový cukor


V mise zmiešame dokopy všetky suché prísady. V druhej mise zmiešame pyré s vajíčkom a mliekom. Postupne pridávame suché prísady a vymiešame hladké cesto hustejšej konzistencie. V malom hlbšom kastróle zohrejeme olej vhodný na vyprážanie. Pomocou dvoch lyžíc kvapkáme do horúceho oleja menšie "halušky", kvapky cesta, ktoré zo všetkých strán osmažíme dozlatista. Hotové smažienky necháme odkvapkať na papierovej utierke a posypeme práškovým cukrom. Podávame ešte teplé.



Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené