Nie ste prihlásený login

Baza & čučoriedky

Doma v kuchyni

10. 10. 2015



Z dvierok na chladničke na mňa už dlhšie pozeral zvyšok tohtoročného bazového sirupu. Tešilo ma, že aj po niekoľkých mesiacoch bol stále pekne číry a najmä bez plesne. Žiaľ, bazový sirup je občas mrcha a pri zlom výrobnom procese dokáže splesnivieť aj do týždňa od výroby. A to by ma veru naštvalo. Našťastie, táto fľaša sirupu pochádzala z poslednej tohtoročnej dávky, kde som vychytala postup a pred plnením do fliaš sirup niekoľkokrát filtrovala, aby v ňom neostal žiadny peľ, či kúsok kvetu, prachu a podobne (1. sitko 2. hustá tkanina 3. papierový filter na alternatívnu prípravu kávu, Hario).
Minulý rok som zvyšky sirupu použila do temne fialového obráteného čučoriedkového koláča. Recept sa mi zapáčil, piekla som ho už viackrát, v svetlej, aj celozrnnej verzii. Druhý recept mi prišiel do cesty nedávno - opäť som sa pozerala cielene po niečom s bazovým sirupom, ale že opäť skončím pri čučoriedkach som netušila. Aj tento koláč sa dá upiecť v dvoch verziách, v zdravšej so špaldovou múkou a trstinovým cukrom, alebo klasicky pšenično-bielocukrovo.
Ak aj vám na dvierkach chladničky zavadzia "nedokončená" fľaša bazového sirupu, vyskúšajte jedene z týchto koláčov. Alebo pokojne oba :-)

Obrátený čučoriedkový koláč s bazovým sirupom


olej na vymastenie formy
400 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
50 ml bazového sirupu
250 krupicového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
125 g hladkej špaldovej (pšeničnej) múky
125 g mletých mandlí
2 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL morskej soli
125 g rozpusteného masla
125 g gréckeho jogurtu



Rúru predhrejeme na 170 °C. Okrúhlu tortovú formu obalíme z vonku alobalom, aby sme zabránili vytekaniu ovocnej šťavy. Čučoriedky navrstvíme na spodok formy a polejeme bazovým sirupom. Necháme pôsobiť.
Vajíčka s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme do svetlej peny (5 - 8 minút). V inej mise spolu premiešame múku, mandle, prášok do pečiva a soľ. Do vyšľahanej vaječnej peny primiešame striedavo rozpustené maslo a grécky jogurt a suchú zmes.
Cesto nalejeme na čučoriedky a pečieme 55 - 60 minút, resp. dovtedy, kým okraje nezačnú odstávať od formu a na špajľu sa nebude lepiť surové cesto.
Formu vyberieme z rúry a necháme 15 minúť chladnúť. Koláč potom opatrne preklopíme na podnos hore dnom. Koláč môžeme podávať samotný, alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny či gréckeho jogurtu.


Čučoriedkový chlebíček s olivovým olejom a bazovým sirupom


Na jednu chlebíčkovú formu potrebujeme:
4 vajíčka izbovej teploty
200 g cukru
4 PL mletých mandlí
200 g špaldovej (pšeničnej) múky
1 balíček kypriaceho prášku
štipka soli
200 g gréckeho jogurtu
150 ml olivového oleja
1 citrón, kôra a šťava z neho
200 g čučoriedok
7 PL bazového sirupu



Rúru predhrejeme na 170 °C, chlebíčkovú formu vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.
Vajíčka s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do svetlej peny, trvá to 5 až 8 minút. Múku zmiešame s kypriacim práškom, mletými mandľami a citrónovou kôrou.
Do vaječnej peny pomaly zašľaháme olej a jogurt, potom postupne pridáme suchú zmes a vymiešame na hladké cesto. Čučoriedky obalíme v troche múky a zľahka ich primiešame do cesta. Nalejeme do formy, uhladíme a pečieme približne hodinu, resp. dovtedy, kým sa na špajľu nebude lepiť cesto. Upečený koláč vyberieme z rúry a ešte horúci popicháme špajľou. Citrónovú šťavu zmiešame s bazovým sirupom a touto zmesou potierame/polievame upečený koláč, kým sa celá zmes nevstrebe do cesta. Koláč necháme vychladnúť, môžeme ho pred podávaním pocukrovať, alebo posypať najemno nastrúhanou citrónovou kôrou.

 

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené