Rúru predhrejeme na 180 °C. V jednej miske zmiešame spolu sypké suroviny, v druhej tekuté. Potom misky zlejeme dokopy, premiešame metličkou a vylejeme na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie (prípadne vymastený a vysypaný).
Na vrch poukladáme pripravené ovocie, ktoré sme si predtým obalili v múke (vďaka nej neklesne ovocie pri pečení na dno plechu). Koláč pečieme približne 30 minút, či je upečený vyskúšame špajľou pichnutou do cesta.
Bublaninu necháme vychladnúť a následne pokrájame. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Maková bublanina - zdravšia verzia
Na jeden štandardný plech potrebujeme:1 hrnček mletého maku
1,5 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
1 vrecúško kypriaceho prášku
1 hrnček trstinového cukru
0,5 hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
2 veľké vajíčka
+ ovocie podľa vlastného výberu (na fotke ríbezle, maliny, černice)
Rúru predhrejeme na 180 °C. V jednej miske zmiešame spolu sypké
suroviny, v druhej tekuté. Potom misky zlejeme dokopy, premiešame
metličkou a vylejeme na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie
(prípadne vymastený a vysypaný).
Na vrch poukladáme pripravené
ovocie, ktoré sme si predtým obalili v múke (vďaka nej neklesne ovocie
pri pečení na dno plechu). Koláč pečieme približne 30 minút, či je
upečený vyskúšame špajľou pichnutou do cesta.
Bublaninu necháme vychladnúť a následne pokrájame. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Maková bublanina je skvelá záležitosť, ale koláč, v ktorom sa mak stáva jeho základnou esenciou, entitou, dušou, je ten nasledujúci. Ten recept mám v oku už od minulého leta, ale nedalo sa skôr, čakala som na marhuľovú a ríbezľovú sezónu. Netušila som, aký zázrak - bezlepkový a len s minimom cukru, sa z toho receptu vykľuje. Ak patríte k makofilom ako ja, musíte ho určite vyskúšať. Budete z neho paf, to vám garantujem ;-)
Makové rezy s marhuľami a ríbezľami
Na menší plech (cca 28 x 18) potrebujeme:5 veľkých vajec
80 g práškového cukru
50 g krupicového cukru
štipku soli
80 g veľmi zmäknutého masla
200 g mletého maku
asi 5 ks marhúľ
hrsť červených ríbezlí
marhuľový alebo mirabelkový džem
Rúru predhrejeme na 180 °C, plech vystelieme papierom na pečenie. V jeden mise vyšľaháme do svetlej peny žĺtky s práškovým cukrom. V druhej dotuha vyšľaháme bielky s krupicovým cukrom a štipkou soli. Následne obsahy obidvoch mís zmiešame spolu a zľahka do cesta zapracujeme zmäknuté maslo (maslo musí byť veľmi mäkké, preto ho treba pred pečením aj niekoľko hodín vopred vybrať z chladničky) a mletý mak.
Cesto vylejeme na plech, uhladíme a obložíme plátkami nakrájaných marhúľ. Dáme piecť do rúry na 20 minút, potom koláč dozdobíme ríbezľami a vrátime do rúry ešte na 5 - 7 minút. Medzitým si v kastróliku ohrejeme zopár lyžíc džemu a prepasírujeme cez sitko. Upečený a ešte horúci koláč potrieme týmto džemom, najlepšie pomocou silikónovej mašľovačky. Necháme vychladnúť, ale koláč je najchutnejší ešte trochu vlažný.