Nie ste prihlásený login

Tekuté ríbezle

Sezónne suroviny

01. 07. 2015



Ríbezľové kríčky sme sadili len minulý rok. Červené boli tento rok veľmi biedne, kríčky slabé, a biela ríbezľa podobne. Za to čierne ríbezle milo prekvapili. Sadila som tri rôzne odrody s postupným časom dozrievania, aby ma nezavalilo naraz veľké množstvo ovocia. Nakoniec dva kríčky predsa len dozreli naraz - a kvantitatívne nad moje najoptimistickejšie očakávania. Prvé čierne ríbezle dozreli ešte spoločne s poslednými jahodami a tak šli do jedného džemu. Hlavná úroda ríbezlí prišla týždeň-dva na to. A keďže som z dvoch mladých kríčkov naoberala vyše dvoch kíl plodov, rozhodla som sa popri troche džemu skúsiť aj niečo iné. Voľba padla na likér v štýle "créme de cassis".



Créme de cassis je francúzsky likér z čiernych ríbezlí sladkej chute a temnej farby. Jeho využitie je všestranné - môžete ho prvoplánovo, vychladený popíjať ako sladký voňavučký likér, ale mne osobne najviac chutí v kombinácii so šampanským, resp. šumivým vínom v nápoji Kir Royale. Do vysokého pohára na sekt (flauta) nalejete trochu likéru a dolejete vychladeným šampanským, sektom, či napríklad proseccom. Úžasné letné pitie, vyskúšajte!



Pri miešaných nápojoch však využitie tohto likéra nekončí. Môžete ho využiť pri pečení, či pri príprave rôznych letných dezertov. Ochutí ovocie, ovocné plnky, môžete ním navlhčiť cesto, pridať do krémov, ovocnej peny (mousse), do omáčky na palacinky či lievance, pripadne dochutiť ovocné coulis (pred očami mám teraz letnú verziu pavlovy, obsypanú trojfarebnými ríbezľami, egrešmi, žltými malinami... a k tomu, na podčiarknutie, coulis z čiernych ríbezlí dochutený týmto likérom). Ach, nabudúce, verím, že o rok sa nenechajú už ani červené a biele ríbezle zahanbiť pred čiernymi a budem môcť vymyslieť niečo farebné, ovocné a hriešne dobré.


Crème de cassis (likér z čiernych ríbezlí)

(zdroj inšpirácie: www.chutsveta.sk)

2 kg čiernych ríbezlí
2 7 dl fľaše dobrého kabernetu (Cabernet Sauvignon)
1 kg cukru
1 liter 40 % vodky

Poznámka: Likér som pripravovala z polovičnej dávky - vidíte ju na fotografiách - z nej som naplnila 4 fľaše s objemom približne 3 až 4 dl. Odrodu vína podľa možnosti nemente, resp. okrem cabernetu môžete použiť tie odrody, ktoré majú vo svojom charakteru vôňu a chuť po čiernych ríbezliach.



Ríbezle umyjeme, očistíme od stoniek a v mixéri krátko a nahrubo rozmixujeme. Dáme do veľkého skleneného pohára a zalejeme červeným vínom. Macerujeme pri izbovej teplote 48 hodín. Následne macerát scedíme cez hustú tkaninu a zmes dôkladne vylisujeme, aby sme získali čo najviac šťavy.
Výťažok šťavy je približne 2,3 litra (z polovičnej dávky som získala cca 1,2 litra šťavy).
Aby sme získali čistú tekutinu bez kalu, precedíme ju ešte cez filter - buď klasický do kávovarov na prekvapkavanú kávu, alebo napr. hario filter.
Prefiltrovanú tekutinu dáme do hrnca, pridáme cukor a pomaly varíme, kým sa nám cukor dôkladne nerozpustí. Následne pridáme vodku, premiešame a hotový likér plníme do čistých, suchých a ideálne vysterilizovaných fliaš.
Aspoň mesiac necháme postáť a následne môžeme ochutnávať.



Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 09. 07. 2015 21:43:09
Vďaka za inšpiráciu Aďka, ríbezle sa macerujú, ale dala som ich do chladničky, lebo izbová teplota je momentálne 27°C. Neviem či som urobila dobre, ale bojím sa pri takom teple aby sa nepokazili. Tiež som z nich robila džem a minulý rok mal úspech aj sorbet, tak aj ten sa už mrazí. Nemáš zasadenú jostu? Máme dva kríky a tento rok je na nich úrody dosť, tak neviem čo s tým budem robiť.


Meno: Adusha Dátum: 12. 07. 2015 21:59:27
Ahoj Ivetka, myslím, že chladnička mecerácii neuškodí. Prípadne ich nechaj v chlade o deň dlhšie. Ja som macerovala pri izboveh, ale nestíhala som, tak stáli vonku tuším tri či štyri dni, aj som sa bála, že začnú kvasiť, ale nezačali ;-) Jostu mám iba jeden krík, na jar sadený, takže zatiaľ bez úrody. Uvar džemík, niečo namraz... prípadne sirup?

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené