V obchodoch ešte predávajú minuloročnú cviklu a ja sa už vytešujem z krásnej novej, ktorá rastie svokrovi v záhrade. Ešte je síce drobná, ale veľkosť nie je podstatná. Drobné bordové a hlavne super čerstvé hľuzy chutia určite lepšie ako tie staré z obchodu. A ako bonus majú krásnu mladú vňať, ktorá sa dá rovnako chutne zužitkovať. Tie najmenšie a najkrehkejšie lístky, vyrastajúce zo stredu hľuzy, sú stvorené pre ozvláštnenie šalátov, odrastené listy chutia podobne ako príbuzný mangold a hodia sa na tepelnú úpravu.
Pôvodne som chcela cviklové listy podusiť samostatne a podávať ich ako prílohu. Napadlo mi však skombinovať ich spolu s kuskusom a píniovými orieškami a s výsledkom som bola veľmi spokojná. Obed bol v znamení purpurovej farby. V prílohe purpurová cvikla a cibuľa a mäso pripravené s purpurovým sumacom.
mladé hľuzy cvikly
mladé, krehké cviklové listy
rukola
údený losos
čerstvý chren
soľ
čierne korenie, čerstvo mleté
olivový olej
balzamico ocot
Cviklu jednotlivo zabalíme do alobalu a v rúre vyhriatej na 190 °C upečieme domäkka, pri drobnej cvikle to trvá asi 40 minút. (Cviklu môžeme aj uvariť, ale varom stráca krásnu purpurovú farbu.) Upečenú cviklu necháme vychladnúť, olúpeme a pokrájame na tenké kolieska. Cviklové listy a rukolu dáme do misy, zalejeme dresingom pripraveným s oleja, octu, soli a korenia a zľahka premiešame. Listy rozložíme na taniere, obložíme plátkami cvikly a údeného lososa a posypeme čerstvo strúhaným chrenom.
Na kuskus:
zväzok mladých cviklových listov
1 červená cibuľa, nakrájaná
2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
balzamico ocot
soľ a korenie
kuskus
píniové oriešky
olivový olej
zeleninový alebo kurací vývar
citrónová šťava z ½ citróna
Listy umyjeme a spolu so stopkami nahrubo nakrájame. V panvici zohrejeme olej, opečieme na ňom cibuľu domäkka, pridáme nasekaný cesnak a chvíľu opekáme. Prisypeme cviklové listy, zakvapkáme balzamico octom a citrónovou šťavou, prikryjeme a dusíme domäkka. Osolíme a okoreníme. Prisypeme kuskus, zalejeme horúcim vývarom, premiešame, prikryjeme a po 2 minútach odstavíme. Medzitým si nasucho opražíme píniové oriešky a zamiešame ich do napučaného kuskusu.
Na špízy:
kuracie (alebo bravčové) mäso
olivový olej
1 ČL sumacu
kôra a šťava z ½ citróna
vetvička rozmarínu, nasekaná nadrobno
1 PL medu
čierne korenie, čerstvo mleté
soľ
V miske zmiešame spolu sumac s olejom, pridáme kôru a šťavu z citróna, rozmarín, lyžicu medu a čierne korenie. Mäso nakrájame na menšie kúsky, vložíme ich do marinády, dôkladne premiešame a necháme marinovať aspoň hodinu, ideálne cez noc. Potom mäso napicháme na ihly alebo špajle a ugrilujeme na grile alebo na panvici. Pred podávaním osolíme a podávame s kuskusom.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.