Nie ste prihlásený login

Po roku rebarbora

Sezónne suroviny

13. 06. 2011


Jún je taký úžasný mesiac, že človek nevie po čom skôr skočiť, z čoho sa tešiť, z akých surovín variť, či piecť sladké dobroty. Čo sa pečenia týka, jahody, rebarbora, čerešne... čo skôr? Tento rok som začala naraz rebarborou aj jahodami. Upiekla som síce tradičnú bublaninu, ale v netradičnej forme a servírovala som ju s jahodovou omáčkou. Kyslastá rebarbora hrala prím, jahôdky ju doplnili a svojou sladkosťou vyvážili chute.

S rebarborou som sa pohrala aj inak a vyskúšala som rebarborové brûlée a k nemu voňavé financiers, tiež s rebarborou. V zálohe mi ostalo zopár receptov, ktoré som chcela skúsiť, lenže sú tu ešte jahody a čerešne, aj im musím dať priestor. Takže, ďalšia rebarbora až o rok.

Rebarborová bublanina v hrnčekoch s jahodovou omáčkou

  (zdroj inšpirácie: časopis Chef Gurmán 6/2010)

4 vajcia
150 g krupicového cukru
300 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
100 ml slnečnicového oleja
400 g rebarbory
maslo a strúhanku na formičky / hrnčeky

Na omáčku:
250 g čerstvých jahôd
50 g práškového cukru
čerstvá mäta na ozdobu

Bublanina: Rúru vyhrejeme na 180 °C, formičky alebo hrnčeky vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Rebarboru ošúpeme a pokrájame na 1 cm kúsky.
Bielky oddelíme od žĺtkov. Z bielkov a lyžice cukru vyšľaháme sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny. Pridáme múku preosiatu s práškom do pečiva a prilejeme olej. Dôkladne premiešame, potom zľahka vmiešame sneh a na záver nakrájanú rebarboru. Cestom naplníme formičky do ¾ objemu, vložíme do rúry a pečieme asi 30 minút. Či je bublanina hotová zistíme pomocou špajle, ktorú zapichneme do stredu cesta. Ak je špajľa suchá, je bublanina upečená. Bublaninu necháme 5 minút chladnúť vo formičkách, potom ju vyklopíme. Podávame ju teplú, preliatu jahodovou omáčkou.

Omáčka: Jahody umyjeme a nahrubo nakrájame. Dáme do hrnca, zasypeme cukrom, podlejeme troškou vody a povaríme asi 5 minút. Potom roztlačíme alebo zľahka rozmixujeme ponorným mixérom na omáčku.

Rebarborové brûlée

 

400 g čerstvej rebarbory, nakrájanej na 3 cm kúsky
30 ml vody
½ ČL škorice
50 g krupicového cukru
200 ml hustej kyslej smotany alebo crème fraîche
zlatý trstinový cukor

Rebarboru podusíme v troche vody so škoricou a cukrom domäkka (pozor, aby sme rebarboru nerozvarili na kašu). Rozdelíme do štyroch zapekacích misiek. Na rebarboru dáme vrstvu hustej smotany, posypeme hrubo trstinovým cukrom a dáme piecť do rúry pod rozpálený gril, kým cukor neskaramelizuje.
Podávame so sušienkami alebo napríklad s rebarborovými financiers.

Rebarborové financiers

  (zdroj inšpirácie: www.tarteletteblog.com)

115 g masla
100 g nepreosiateho práškového cukru
60 g mletých mandlí
5 PL hladkej múky
štipka soli
4 veľké bielka
1 pohár dusenej rebarbory

Na dusenú rebarboru:
¼ pohára vody
šťava z 1/2 citróna
1 ½ pohára rebarbory, pokrájanej na 1 cm kúsky
1 PL cukru

Rúru predhrejeme na 180 °C. Financiers môžeme piecť v špeciálnych formičkách v tvare tehličky, v silikónovej forme, ale pokojne aj na mafinovom plechu, či v papierových košíčkoch.
Rebarboru podusíme krátko v troche vody s citrónovou šťavou a cukrom. Mäkkú rebarboru scedíme a necháme odkvapkať (opäť pozor na rozvarenie!).
V hrnci na stredne silnom plameni roztopíme maslo, potom stiahneme plameň a maslo zohrievame dovtedy, kým nezíska orieškovú farbu a príjemnú orieškovú vôňu (cca 5 minút). Necháme 5 minút chladiť, potom precedíme cez husté sitko, aby sme sa zbavili usadením na dne a bielej vyzrážanej srvátkovej peny.
V mise zmiešame cukor, mandle a soľ. Pridáme bielka a všetko spolu zmiešame ručným šľahačom. Pridáme múku, potom maslo, zvýšime rýchlosť a vyšľaháme do hladka na lepivé cesto. Cestom naplníme formičky, na vrch poukladáme kúsky rebarbory a vo vyhriatej rúre pečieme asi 15 minút dozlatista.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené