Nie ste prihlásený login

Svieži dezert na horúce dni

Doma v kuchyni

15. 06. 2011


Kombinácia letného bobuľového ovocia so smotanou a ľahkými nadýchanými madlenkami bol asi prvý recept, ktorý ma zaujal v júnovom vydaní časopisu BBC Good Food. Tento svieži dezert je ako stvorený pre horúce letné dni. Použila som zmes bobúľ (jahody, maliny a čučoriedky), ale aktuálne postačí, keď skombinujete čerstvé jahody s rebarborou a bobule si necháte na neskoršie leto.
Čo sa madleniek týka, konečne som si zadovážila špeciálnu silikónovú formu, takže už mi nič nebráni v „madlenkovaní“. Nižšie uvedený recept som už skúšala, ale prvý pokus nevyšiel podľa predstáv, madlenkam chýbal ich povestný hrbolček. Tentoraz však v rúre narástli priam ukážkovo. Ak nemáte formu na madlenky, môžete ich upiecť vo formičkách na košíčky, medvedie labky alebo v mafinovej forme.

Letné bobuľové ovocie so šľahačkou s marsalou

(zdroj inšpirácie: časopis BBC Good Food 6/2011)

Na 6 porcií potrebujeme:
750 g letného bobuľového ovocia (jahody, maliny, černice, čučoriedky, ríbezle)
2 PL cassisu (ríbezľového likéru)
5 PL sladkého bieleho alebo dezertného vína (použila som marsalu)
2 PL krupicového cukru
300 ml hustej šľahačkovej smotany

Ovocie opatrne umyjeme (ak je to nutné), necháme odkvapkať a odstopkujeme. Dáme ho do servírovacej misy, zalejeme likérom a opatrne premiešame.
V mise na šľahanie premiešame spolu cukor, dezertné víno a smotanu na šľahanie. Vyšľaháme ručným šľahačom do hustej šľahačky, ktorú premiestnime do druhej servírovacej misy. K obom misám priložíme lyžice na naberanie. Servírujeme spolu s madlenkami.

Francúzske madeleines (madlenky) – základný recept

(zdroj inšpirácie: www.olivovakucharka.webgarden.cz)

2 vajíčka
100 g kryštálového cukru
štipka soli
strúhaná citrónová kôra
100 g hladkej múky
½ balíčka prášku do pečiva
100 g masla
1 PL pomarančovej vody (voda z kvetov pomarančovníka)

Maslo roztopíme na slabom plameni a necháme trochu ochladnúť. Do misy dáme vajíčka, cukor, soľ, citrónovú kôru a vymiešame metličkou do peny. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a premiešame. Potom prilejeme schladnuté maslo, zamiešame a na záver ochutíme pomarančovou vodou (ak ju nemáme, použijeme vanilkový extrakt). Hotové cesto dáme na dve hodiny do chladničky (vraj pobyt v chladničke je zodpovedný za typický hrbolček na madlenkách).
Rúru predhrejeme na 200 °C. Formičky vymastíme maslom a vysypeme múkou (pri silikónových formách netreba robiť nič, prípadne len zľahka potrieť tukom). Studené cesto premiešame a naplníme ním formičky. Pečieme na strednej koľajničke. Po piatich minútach (alebo vtedy, keď sa začne vytvárať hrbolček) znížime teplotu na 150 °C a pečieme ešte asi 5 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Madlenky vydržia čerstvé aj niekoľko dní.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené