Nie ste prihlásený login

Špízy so špízmi

Zo zákulisia

19. 06. 2011


V poslednej dobe stále viac a viac túžim po záhrade. A nie som v tom sama. Peter ma rovnaké túžby, i keď obaja snívame trochu o niečom inom. Záhrada (samozrejme s domom) je mojim snom, lebo
1. by bola miestom, kde si môžem nasadiť bylinky od výmyslu sveta a obľúbené druhy zeleniny. Určite by tam nechýbali paradajky, mangold, kel, možno by som skúsila vypestovať aj fenikel a ďalšie netradičné druhy zeleniny.
2. V záhrade by sa samozrejme našlo miesto aj pre nejaké kvety, stromy a trávnik, po ktorom by behal môj ďalší nesplnený sen z detstva – vlastný pes.
3. Na záhrade by som od jari do jesene grilovala. Fascinuje ma otvorená a zároveň krytá letná kuchyňa, ktorú má napríklad Emanuel Ridi (S Italem v kuchyni). Páčia sa mi kuchyne otvorené na terasu, či rovno do záhrady (o takej snívam), plné svetla a vzduchu. Páčia sa mi obrovské drevené stoly, veľké stoličky, krásne záhradné dekorácie.
4. Spolu s grilovaním by som mohla robiť gril párty a pozývať svojich priateľov. Slnko (možno aj bazén), gril, dobré jedlo s množstvom zeleniny a veľa letných drinkov, alko aj nealko k tomu.
5. O záhrade snívam aj kvôli nášmu synovi, ktorý by sa mal kde vybehať a zahrať.
Peter sníva o záhrade tiež z rovnakého dôvodu, primárne kvôli nášmu synovi. Zároveň tiež túži mať vlastný privátny priestor v prírode. A chýba mu aj manuálna práca – fyzická práca ako relax, ako reset a súčasne ako (slabá) náhrada športu (ach ten čas, ten čas... keby ho bolo viac...).

No, ale vrátim sa do reality. Zvyčajne som odkázaná na „indoorové“ grilovanie na grilovacej panvici, či v rúre. Panvicu v poslednej dobe nemám veľmi rada, zakaždým s ňou vysmradím celý byt (asi by ju bolo treba už vymeniť). Grilovanie v rúre nemá svoje čaro, ale ak sa inak nedá, postačí. V piatok som varila z BBQ menu nového Apetitu. Gril by sa veru zišiel, ale nakoniec špízy upečené v rúre boli viac ako výborné a ja som skonštatovala, že túto kombináciu budem robievať častejšie.

Bravčové špízy so zemiakmi a slaninou

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit 7/2011)

Na 8 menších špízov:
16 malých nových zemiakov
600 g bravčovej panenky, pokrájanej na hrubšie plátky
16 čerstvých bobkových listov
16 plátkov slaniny (v pôvodnom recepte nie je)
1 lyžica čerstvého nasekaného rozmarínu
1 lyžica medu
2 lyžičky dijonskej horčice
soľ a korenie
2 biocitróny, na osminky
1 lyžica olivového oleja

V hrnci necháme zovrieť vodu, medzitým si umyjeme zemiaky, a komu vadí tenká zemiaková šupka, môže ich pomocou kefky zľahka ošúpať. Zemiaky vložíme do vriacej vody a varíme asi 15 minút, takmer domäkka.
V miske zmiešame med, horčicu, nasekaný rozmarín, čerstvo mleté korenie a soľ. Nakrájané mäso vložíme do vzniknutej omáčky a dôkladne premiešame, aby sa ňou obalili všetky kúsky. Na špízy striedavo napichujeme mäso, zemiaky, bobkové listy, dieliky citróna a slaninu. Zemiaky zľahka potrieme olejom. Uložíme na plech a v horúcej rúre pečieme približne 15 minút, medzitým raz otočíme. Podávame so zeleninou, chliebom, rôznymi omáčkami a nezabudnime pokvapkať rozpečeným citrónom.

Grilované zeleninové špízy

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit 7/2011)

1 lyžica medu
1 lyžička celozrnnej horčice
2 PL olivového oleja
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1 stredná cuketa, pokrájaná na 1 cm kolieska
drobné cherry paradajky
2 červené cibule, rozkrojené na osminky
½ červenej papriky, pokrájanej na dieliky
½ žltej papriky, pokrájanej na dieliky

Na grilovanie sa hodí aj baklažán, špargľa, predvarený fenikel, jarná cibuľka, mladé kukuričné klasy, čakanka radicchio atď.

Med, horčicu a olej prešľaháme metličkou, ochutíme soľou a korením. Pokrájanú zeleninu napicháme na kovové ihly alebo drevené špajle a zo všetkých strán potrieme pripravenou omáčkou. Uložíme na plech a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme približne 25 minút.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené