Nie ste prihlásený login

Makové vianočné

Doma v kuchyni

21. 12. 2014



Mak bolo asi slovo, ktoré som tento rok na blogu najčastejšie spomínala, a veru, aj surovina, s ktorou som v kuchyni tento rok pracovala. Darmo, mak je moje, preto bolo jasné, že ani na Vianoce nemôžem ostať bez neho. Pôvodne som plánovala, že ho len zakomponujem do nejakého krémového zákusku, ale pečiem iba jeden, na želanie drahého, viac nemá význam, keďže opäť budeme na cestách, presúvať sa medzi dvomi štátmi a medzi 4 miestami minimálne.
A tak skončil mak v tradičnom vianočnom pečive, v lineckom ceste. Teda, postup prípravy sa trošku líši od klasického lineckého, a navyše, je vhodné nielen na vykrajovanie, ale aj na tvarovanie rohlíčkov či gombíčkov. Samozrejme, môžete si vybrať jeden tvar a celú dávku cesta použiť jedným spôsobom, ja som však skúsila všetky možnosti, ktoré spomínaný recept ponúkal.

Vanilkovo-makové linecké pečivo


Na jednu dávku cesta potrebujeme:
1 struk vanilky
330 g zmäknutého masla
140 g práškového cukru
štipka soli
3 žĺtky (alebo 1 vajce)
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
400 g hladkej múky
140 g mletého maku

Poznámka: Vanilku možno vynechať a miesto nej použiť vanilkový extrakt.



Postup na prípravu cesta:
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, štipkou soli a dreňou z vanilkového lusku (alebo lyžičkou vanilk. extraktu) do peny. Pridáme žĺtky (vajíčko) a pomarančovú kôru a zašľaháme. Potom pridáme postupne múku a mak a cesto domiesime ručne. Zabalíme do fólie a necháme odpočívať do druhého dňa.

1. Makovo-vanilkové rožky obaľované vo vanilkovom cukre

Na dokončenie potrebujeme:
zmes vanilkového a práškového cukru
vanilkovú dreň z polovice lusku



Bochník cesta rozdelíme na 4 diely, každý vytvarujeme na 25 cm dlhý šúľok, ktorý pokrájame na 1 cm hrubé plátky. Z tých formujeme rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom. Takto pripravené rožteky dáme na 30 minút do chladu. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút. Necháme trošku vychladnúť na plechu, aby spevneli a potom ich obalíme v zmesi vanilkového cukru, práškového cukru a drene z vanilky.

2. Vanilkovo-makové rožky máčané v čokoláde

Na dokončenie potrebujeme:
kvalitnú čokoládu na prípravu polevy



Postup rovnaký ako vyššie, len po upečení necháme rožky úplne vychladnúť. Po vychladnutí namočíme konce do čokoládovej polevy a necháme stuhnúť.

3. Makové pagáčiky / gombíčky

Na dokončenie potrebujeme:
slivkový lekvár
práškový cukor
škoricu



Bochník cesta rozdelíme na 4 diely, z každého vytvarujeme 25 cm dlhý šúlok, ktorý pokrájame na 1 cm silné plátky, z ktorých formujeme guľôčky vo veľkosti menšieho vlašského orecha. Ukladáme na plech vystlaný papierom a dlaňou zľahka stlačíme. Potom do stredu opačným koncom varešky urobíme širšie jamôčky. Odložíme do chladu na 30 minút, potom pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
Hustý slivkový lekvár dáme do rajnice a ohrejeme, aby povolil. Vymiešame ho do hladkej pasty, ktorú necháme vychladnúť. Vychladnutým lekvárom naplníme zdobiace vrecúško bez špičky (príp. so širšou hladkou špičkou) a naplníme ním jamky v pagáčikoch. Posypeme škoricovým práškovým cukrom (2 lyžice práškového cukru zmiešame s lyžičkou mletej škorice).

4. Makové zlepované linecké pečivo

Na dokončenie potrebujeme:
slivkový lekvár (alebo pikantný ríbezľový, malinový)
čokoládovú polevu



Makové cesto rozváľame na hrúbku 3 mm a vykrajujeme z neho kvetinky (alebo iné tvary), z polovice kvetiniek vykrojíme aj stred. Kvetinky ukladáme na plech, ktorý pred pečením dáme do 30 minút do chladu. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
Slivkový lekvár / alebo pikantný džem (prepasírovaný, hladký, bez kúskov ovocia) dáme do zdobiacieho vrecúška s hladkou širokou špičkou (alebo do pevného igelitového vrecúška, ktorému odstriheme nožnicami jeden cíp). Do stredu plných kvetiniek nastriekame špičkou štedrú dávku lekváru/džemu, opatrne priložíme vykrojený tvar a zlepíme opatrne tak, aby džem v strede pekne vyplnil vykrojené okienko. Naplnené kvetinky dozdobíme rozpustenou čokoládou a necháme stihnúť.
Skladujeme na chladnom mieste (napr. na balkóne ;-) )




Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 22. 12. 2014 18:19:00
Tak toto vyzerá super. Na Vianoce už linecké mám, ale tieto makové určite vyskúšam na Silvestra :).


Meno: Adusha Dátum: 22. 12. 2014 19:13:52
Janka, budem rada ;-) ja som okrem tohto piekla linecke plne zlepovane kavovou nutellou a pre maleho klasickou. Dzemove mi vsak chybali, tak dnes som dopiekla klasiku ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené