Nie ste prihlásený login

Opiť a utopiť (slivky)

Doma v kuchyni

30. 12. 2014



Jednu slivkovú dobrotu, chuťovku, jednohubku, hodnú udalostí ako bude napríklad zajtra, už mám. Sušené slivky treba najprv poriadne opiť v kvalitnom dezertnom víne (typu sherry, portské), prípadne v kvalitnom alkohole (koňak, rum...), potom obaliť v tenkých plátkoch prerastenej slaniny, prepichnúť špajľou či špáradlom a poopekať na panvici alebo hromadne v rúre na plechu s papierom. Dobrota, mňam, ideálna záležitosť, ak chcete pripraviť niečo jednoduché, rýchle, ale zároveň rafinované.
Po slanom však prichádza chuť na sladké (a naopak), a tak nasledujúci recept, či skôr jednoduchý návod (do receptu to má veru ďaleko) môže prísť vhod ako vhodná sladká alternatíva, pričom dve základné suroviny, slivky a alkohol ostávajú rovnaké. Princíp tejto sladkej dobroty je jednoduchý - opiť v alkohole a utopiť v čokoláde. Slivky môžete, ale nemusíte naplniť celou blanšírovanou mandľou. Mandle som tentoraz použila, ale nabudúce už asi nie, v mäkkej sladkej slivkovo-čokoládovej hmote ma tvrdé mandľové jadro trochu vyrušovalo. Rozhodnutie, či slivky plniť alebo nie, ponechám však na vás.

Slivky v čokoláde


sušené slivky (bezkôstkové)
kvalitný výrazný alkohol podľa vlastnej chuti (koňak, armaňak, whisky...)
celé blanšírované mandle
kvalitná čokoláda



Sušené slivky dáme do misky, zalejeme kvalitným alkoholom (v mojom prípade armaňakom) a necháme približne tri hodiny odstáť, aby slivky dôkladne nasiakli alkoholom. Potom ich scedíme, zľahka osušíme, do vnútra vložíme mandľu (tento bod môžeme vynechať) a dôkladne zo všetkých strán obalíme v rozpustenej čokoláde. Necháme odkvapkať a stuhnúť na mriežke, potom ich poukladáme do papierových košíčkov. Uchovávame v chlade.

Veselého a pohodového Silvestra
a v roku 2015
veľa nových chutí, vôní
a gastrozážitkov
svojim čitateľom želá
Adusha.

Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 01. 01. 2015 15:02:40
Už dlho sa chystám na tieto slivky, jedla som plnené kúskom marcipánu miesto mandle, tie boli veľmi dobré. Prajem Ti Andrejka šťastný nový rok a veľa chuti do varenia, fotenia a písania príspevkov :-)


Meno: Adusha Dátum: 04. 01. 2015 23:38:02
Ivetka, všetko dobré v novom roku aj tebe ;) Ďakujem veľmi pekne, a čo sa tých sliviek týka, vidíš, veru, marcipán je super náhrada, nabudúce skúsim s ním.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené