Ak si potrpíte na čisté geometrické tvary, na výrobu čokoládok použite formičky - hranaté, okrúhle, alebo presne určené na výrobu čokolády. Ja si na čisté tvary nepotrpím, práve naopak, baví ma hrať sa s čokoládou navoľno. Vtedy stačí plech vystlaný papierom na pečenie a stierka, či široký nôž na rozotretie čokolády.
Minulý rok som o domácich čokoládkach písala v
tomto článku, a hitom bola najmä dekadentná kombinácia granátového jablka s kandizovaným zázvorom. Určite ju spravím aj tento rok, granátové jabĺčka, ďalšia z mojich srdcoviek, sa už objavili v obchodoch.
Pár týždňov, odkedy mi drahý z Nemecka doniesol decembrové číslo časopisu "essen&trinken", som však myslela na inú kombináciu. Takú, že som sa chytala za hlavu, že ako je možné, že som na ňu neprišla sama. "Lebkuchenschokolade mit Mohn" - medovníčky, čokoláda, mak - tri milované suroviny spolu, pekne po kope! Bola som veru veľmi zvedavá na mak v čokoláde. Mak je jednoducho (moja) láska. Okrem maku ide do tejto, podobne si myslím, že dostatočne dekadentnej čokolády, aj perníkové korenie a sušené višne - tie, uvedené v recepte, som však nahradila brusnicami. Chvíľu som uvažovala aj nad sušenými slivkami, ale tento variant si nechám pravdepodobne na najbližšie repete.
Domáca čokoláda s makom a medovníkovým korením
(zdroj inšpirácie: essen&trinken 12/2014)Na tri domáce cca 100 g čokolády potrebujeme:300 g kvalitnej čokolády s čo najvyšším podielom kakaa (min 52 %, ideál aspoň 70 %)
asi 3 lyžice celého maku
medovníkové korenie
asi 100 g sušených višní /
brusníc / sliviek
Mak dáme do suchej kovovej panvice a nasucho za stáleho miešania opekáme, kým nezačne príjemne orieškovo voňať. Odstavíme a mak presypeme do studenej nádoby (v odstavenej panvici by začal "horieť"). Necháme vychladnúť. Brusnice pokrájame na menšie kúsky.
Čokoládu nalámeme a v mise nad parou pomaly na slabom plameni rozpustíme. Rozpustenú čokoládu odstavíme a necháme asi 5 minút chladnúť. Pripravíme si plochý plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Hustnúcu čokoládu rozotrieme na papier do troch pásov vo veľkosti klasickej čokoládovej tabuľky v hrúbke cca 0,5 - 0,8 cm. Uhladíme. Posypeme nasekanými brusnicami, makom a medovníkovým korením. Necháme stuhnúť pri izbovej teplote. Potom opatrne odlepíme od papiera a darčekovo zabalíme, buď v celku, ale čokoládu môžeme aj nalámať na väčšie kusy.