Nie ste prihlásený login

Špagetová tekvica

Zoznámte sa, prosím

20. 08. 2014



Už ste o nej počuli? Volá sa špagetová tekvica, patrí do skupiny letných tekvíc, a svoje meno dostala podľa toho, že po tepelnej úprave sa jej dužina rozpadne na akoby hrubšie vlákna, ktoré vzdialene pripomínajú špagety. So špagetovou tekvicou som sa stretla prvýkrát pred pár rokmi na zahraničných blogoch, neskôr som ju objavila aj na fotkách mojej kamarátky, ktorá žije v Oregone a sprostredkovane aj od mojej bývalej kolegyne, ktorá nadúrodu od svojej tuším kamarátky doniesla do firmy, a dovezené tekvice vzala domov na spracovanie ďalšia kolegyňa. V tom čase som dovolenkovala, ale po návrate, z indícií a ich rozprávania, ako "tá tekvica po upečení divne vyzerala a mala vláknitú dužinu...", som sa dovtípila, že mali do činenia práve s touto odrodou.



Minulý rok, resp. možno aj pred dvoma rokmi som natrafila na semienka tejto tekvice, a kúpila som ich. Do zeme sa však dostali až tento rok. Priznám sa, sadiť tekvice sa trochu bojím kvôli ich ťahavosti a rozpínavosti. Cukiny sú kompaktné, vyhýbam sa ťahavým odrodám, ale táto tekvička sa mi ťahá kade-tade na všetky strany. Chcela by veľkorysejší priestor, ale žiaľ, toho vo svojej záhrade až tak veľa nemám. V každom prípade, hlavným dôvodom na jej sejbu bola zvedavosť.



Príprava špagetovej tekvice
Špagetová tekvica sa pred samotnou finálnou úpravou musí najprv upraviť tepelne. Na internete nájdete väčšinou dva postupy - uvariť ju v mikrovlnke, alebo upiecť v rúre. Prvý, i keď vraj rýchly postup som hneď zavrhla, a to nielen z dôvodu, že nemám MW. Rúru som vyhriala na 200 °C, tekvicu som rozkrojila na polovice, vydlabala z nich semienka, pokvapkala olejom, položila reznou ranou dole a dala piecť do rúry na asi 40 minút. Potom som polovičky obrátila a piekla ešte približne 15 minút, resp. domäkka.
Upečenú tekvicu som nechala chvíľu chladnúť a potom, pomocou vidličky som ju "naškrabala" na tenké vlákna. Tie tvoria polotovar na ďalšie spracovanie. Vlastnému spracovaniu môže ešte predchádzať opečenie dužiny na panvici, aby sa z nej vyparila prebytočná tekutina, a ochutenie soľou a korením.

Na tejto tekvici je fascinujúce to, že ňou môžete nahradiť skutočné cestoviny a jedlo z nej bude mať len minimum kalórií. A týmto spôsobom sa táto tekvica aj využíva - môžete ju podávať s klasickými omáčkami na cestoviny, zapekať, prípadne z nej robiť placky, použiť do slaných koláčov... jej využitie je rovnako pestré ako pri iných tekviciach, bonusom je zaujímavá štruktúra. Z prvých dvoch tekvíc som pripravila nasledujúce tri recepty, ďalšie tekvice ešte dozrievajú v záhrade.

Špagetová tekvica s mäsovými guľkami v paradajkovej omáčke


Potrebujeme:
predpripravenú dužinu s tekvice

Na mäsové guľky
500 g mletého mäsa (ideálne zmes hovädzieho a bravčového)
1,5 žemle pokrájanej na drobné kocky
voda alebo mlieko na namočenie žemle
1 vajíčko
bylinky (podľa záhrady, u mňa majorán, saturejka, pažítka, petržlen)
soľ a čierne korene
cibuľa alebo 2 menšie šalotky
olivový olej

Na omáčku
500 ml paradajkového pyré
500 g čerstvých paradajok, sparených, olúpaných a posekaných
1 cibuľa
čerstvá bazalka
soľ, korenie

Na ozdobenie a dochutenie
parmenzán/grana (nemusí byť)
čerstvá bazalka



1. Špagetovú tekvicu si pripravíme podľa postupu uvedeného vyššie.
2. Mäsové guľky - postup. Žemľu pokrájame na drobné kocky, dáme do misy, zalejeme trochou vody alebo mlieka a necháme nasiaknuť. Pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme, pridáme vajíčko, nasekané bylinky a cibuľu a rukami zmiesime, aby sa jednotlivé suroviny dôkladne premiešali. Necháme 15 minút odpočinúť, potom z mäsa formujeme guľôčky vo veľkosti vlašského orecha.
3. V panvici zohrejeme olej a opečieme na ňom mäsové guľôčky zo všetkých strán do zlatohneda. Vyberieme a necháme stranou na teplom mieste. Do panvice dáme nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania opekáme, kým nezosklovatie. Pridáme nasekané čerstvé paradajky (prípadne sekané z konzervy), paradajkové pyré, bazalku, osolíme a okoreníme a varíme asi 15 minút. Potom do omáčky vložíme mäsové guľky a prehrejeme 10 minút.
4. Tekvicovú dužinu dáme do stredu taniera, prelejeme paradajkovou omáčkou s mäsovými gulľôčkami, posypeme parmezánom (môžeme vynechať), ozdobíme čerstvou bazalkou a podávame.

Špagetová tekvica s pestom a so cherry paradajkami pečenými v rúre


Potrebujeme:
predpripravenú dužinu z tekvice
bazalkové pesto + bazalka na ozdobenie
parmezán/grana

Na paradajky pečené v rúre:
mix drobných cherry paradajok, ideálne viacfarebných
olivový olej
soľ, korenie
sušené oregano
lyžica cukru



1. Tekvicu si pripravíme podľa postupu uvedeného vyššie.
2. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Mix drobných cherry paradajok umyjeme, osušíme a rozložíme na plech. Väčšie kusy môžeme rozkrojiť, ja som ich však piekla v celku. Paradajky zľahka polejeme olivovým olejom, osolíme a okoreníme čiernym korením a sušeným oreganom. Potom ich posypeme lyžicou cukru a vložíme do rúry na 35 minút, resp. kým sa neupečú domäkka a nepustia voňavú šťavu.
3. Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme tekvicovú dužinu a zľahka opečieme, aby sa vyparila prebytočná tekutina. Potom k dužine pridáme bazalkové pesto a dôkladne premiešame. Takto pripravenú tekvicu dáme na taniere, pridáme paradajky upečené v rúre, posypeme parmezánom, ozdobíme bazalkou a podávame.

Zapečená špagetová tekvica s chorizom, čedarom a vajíčkom


Potrebujeme:
predpripravenú dužinu z tekvice
2 nožičky choriza alebo inej paprikovej klobásy
100 g chudej slaniny
300 g paradajok (sparených, ošúpaných, pokrájaných)
100 g zrelého čedaru, nastrúhaného
hrsť nasekaných byliniek (zmes petržlenu, ligurčeka a koriandru)
soľ, korenie
3 - 4 vajíčka
petržlenová a koriandrová vňať na posypanie



1. Rúru vyhrejeme na 200 °C, zapekaciu misu zľahka vytrieme olejom.
2. Vo väčšej a hlbšej panvici na troške oleja opečieme pokrájané chorizo a slaninu dozlatista. Potom do panvice pridáme dužinu z tekvice a opekáme, kým sa neodparí prebytočná tekutina. Prisypeme nakrájané paradajky, posekané bylinky, osolíme, okoreníme a dusíme, kým sa paradajky sčasti nerozvaria. Do tejto zmesi pridáme nastrúhaný zrelý čedar a dôkladne premiešame.
3. Hotovú zmes preložíme do zapekacej misy, urobíme do nej 3 až 4 jamky, do ktorých rozbijeme vajíčko a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým zmes a vajíčka nespevnejú. Hotovú posypeme nasekanými bylinkami a podávame s čerstvým chlebom.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené