Príprava špagetovej tekviceŠpagetová tekvica sa pred samotnou finálnou úpravou musí najprv upraviť tepelne. Na internete nájdete väčšinou dva postupy - uvariť ju v mikrovlnke, alebo upiecť v rúre. Prvý, i keď vraj rýchly postup som hneď zavrhla, a to nielen z dôvodu, že nemám MW. Rúru som vyhriala na 200 °C, tekvicu som rozkrojila na polovice, vydlabala z nich semienka, pokvapkala olejom, položila reznou ranou dole a dala piecť do rúry na asi 40 minút. Potom som polovičky obrátila a piekla ešte približne 15 minút, resp. domäkka.
Upečenú tekvicu som nechala chvíľu chladnúť a potom, pomocou vidličky som ju "naškrabala" na tenké vlákna. Tie tvoria polotovar na ďalšie spracovanie. Vlastnému spracovaniu môže ešte predchádzať opečenie dužiny na panvici, aby sa z nej vyparila prebytočná tekutina, a ochutenie soľou a korením.
Na tejto tekvici je fascinujúce to, že ňou môžete nahradiť skutočné cestoviny a jedlo z nej bude mať len minimum kalórií. A týmto spôsobom sa táto tekvica aj využíva - môžete ju podávať s klasickými omáčkami na cestoviny, zapekať, prípadne z nej robiť placky, použiť do slaných koláčov... jej využitie je rovnako pestré ako pri iných tekviciach, bonusom je zaujímavá štruktúra. Z prvých dvoch tekvíc som pripravila nasledujúce tri recepty, ďalšie tekvice ešte dozrievajú v záhrade.
Špagetová tekvica s mäsovými guľkami v paradajkovej omáčke
Potrebujeme:predpripravenú dužinu s tekvice
Na mäsové guľky500 g mletého mäsa (ideálne zmes hovädzieho a bravčového)
1,5 žemle pokrájanej na drobné kocky
voda alebo mlieko na namočenie žemle
1 vajíčko
bylinky (podľa záhrady, u mňa majorán, saturejka, pažítka, petržlen)
soľ a čierne korene
cibuľa alebo 2 menšie šalotky
olivový olej
Na omáčku500 ml paradajkového pyré
500 g čerstvých paradajok, sparených, olúpaných a posekaných
1 cibuľa
čerstvá bazalka
soľ, korenie
Na ozdobenie a dochutenieparmenzán/grana (nemusí byť)
čerstvá bazalka
1. Špagetovú tekvicu si pripravíme podľa postupu uvedeného vyššie.
2. Mäsové guľky - postup. Žemľu pokrájame na drobné kocky, dáme do misy, zalejeme trochou vody alebo mlieka a necháme nasiaknuť. Pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme, pridáme vajíčko, nasekané bylinky a cibuľu a rukami zmiesime, aby sa jednotlivé suroviny dôkladne premiešali. Necháme 15 minút odpočinúť, potom z mäsa formujeme guľôčky vo veľkosti vlašského orecha.
3. V panvici zohrejeme olej a opečieme na ňom mäsové guľôčky zo všetkých strán do zlatohneda. Vyberieme a necháme stranou na teplom mieste. Do panvice dáme nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania opekáme, kým nezosklovatie. Pridáme nasekané čerstvé paradajky (prípadne sekané z konzervy), paradajkové pyré, bazalku, osolíme a okoreníme a varíme asi 15 minút. Potom do omáčky vložíme mäsové guľky a prehrejeme 10 minút.
4. Tekvicovú dužinu dáme do stredu taniera, prelejeme paradajkovou omáčkou s mäsovými gulľôčkami, posypeme parmezánom (môžeme vynechať), ozdobíme čerstvou bazalkou a podávame.
Špagetová tekvica s pestom a so cherry paradajkami pečenými v rúre
Potrebujeme:predpripravenú dužinu z tekvice
bazalkové pesto + bazalka na ozdobenie
parmezán/grana
Na paradajky pečené v rúre:mix drobných cherry paradajok, ideálne viacfarebných
olivový olej
soľ, korenie
sušené oregano
lyžica cukru
1. Tekvicu si pripravíme podľa postupu uvedeného vyššie.
2. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Mix drobných cherry paradajok umyjeme, osušíme a rozložíme na plech. Väčšie kusy môžeme rozkrojiť, ja som ich však piekla v celku. Paradajky zľahka polejeme olivovým olejom, osolíme a okoreníme čiernym korením a sušeným oreganom. Potom ich posypeme lyžicou cukru a vložíme do rúry na 35 minút, resp. kým sa neupečú domäkka a nepustia voňavú šťavu.
3. Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme tekvicovú dužinu a zľahka opečieme, aby sa vyparila prebytočná tekutina. Potom k dužine pridáme bazalkové pesto a dôkladne premiešame. Takto pripravenú tekvicu dáme na taniere, pridáme paradajky upečené v rúre, posypeme parmezánom, ozdobíme bazalkou a podávame.
Zapečená špagetová tekvica s chorizom, čedarom a vajíčkom
Potrebujeme:predpripravenú dužinu z tekvice
2 nožičky choriza alebo inej paprikovej klobásy
100 g chudej slaniny
300 g paradajok (sparených, ošúpaných, pokrájaných)
100 g zrelého čedaru, nastrúhaného
hrsť nasekaných byliniek (zmes petržlenu, ligurčeka a koriandru)
soľ, korenie
3 - 4 vajíčka
petržlenová a koriandrová vňať na posypanie
1. Rúru vyhrejeme na 200 °C, zapekaciu misu zľahka vytrieme olejom.
2. Vo väčšej a hlbšej panvici na troške oleja opečieme pokrájané chorizo a slaninu dozlatista. Potom do panvice pridáme dužinu z tekvice a opekáme, kým sa neodparí prebytočná tekutina. Prisypeme nakrájané paradajky, posekané bylinky, osolíme, okoreníme a dusíme, kým sa paradajky sčasti nerozvaria. Do tejto zmesi pridáme nastrúhaný zrelý čedar a dôkladne premiešame.
3. Hotovú zmes preložíme do zapekacej misy, urobíme do nej 3 až 4 jamky, do ktorých rozbijeme vajíčko a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým zmes a vajíčka nespevnejú. Hotovú posypeme nasekanými bylinkami a podávame s čerstvým chlebom.