Cvikla nie je typická "na surovo" zelenina, ale ide o to. Pokiaľ nepatríte k odporcom tejto zeleniny, ale práve naopak, skôr či neskôr sa určite dopracujete (cez varenú a pečenú) aj k surovej cvikle. Samozrejme, na "raw" úpravu sa nehodia drevnaté a prerastené jedince, ani staršie a povädnuté kusy zo zimných zásob. Cvikla totiž chutí najlepšie v lete, mladá, šťavnatá a chrumkavá, vo veľkosti medzi golfovou a tenisovou loptičkou.
Cvikla je povinnou zeleninou v mojej záhrade, túto sezónu som sa rozhodla nasiať aj žltú odrodu. Tá milo prekvapila nielen silnejším rastom, ale aj príjemnou, sladšou chuťou. No a tmavá odroda ma už opakovane, tretí rok po sebe sklamala - nie chuťou, tá je v poriadku, ale tretí rok po sebe som kúpila semienka pruhovanej chioggia odrody a opäť nič, všetky cvikly sú bordové, bez pruhovania. Musím si odsledovať značku semiačok, a skúšať iné, možno to raz vyjde.
Marinovaná "raw" cvikla s rukolou a kozím syrom
mladá cvikla, ideálne viacerých farieb (bordovú, žltú, pruhovanú)
malinový (černicový) ocot na marinovanie tmavej cvikly
biely vínny ocot na marinovanie svetlej cvikly
soľ
čierne korenie
panenský olivový olej
rukola
mäkký kozí syr
Poznámka: pokiaľ nemáte ovocný ocot, použite vínny, pri tmavej cvikle červený alebo sherry, pri svetlej cvikle siahnite po bielom. Recepty na ovocné octy (malinový a černicový) nájdete
v tomto článku.Cviklu umyjeme, ošúpeme a na strúhadle (ideálne mandolíne) pokrájame na čo najtenšie plátky. Pokiaľ pripravujeme šalát aj zo svetlej cvikly, s cviklou pracujeme postupne, aby sme svetlú farbu nezašpinili nabordovo. Plátky cvikly dáme do dvoch samostatných misiek, osolíme, okoreníme a pridáme k nej ocot a olivový olej. K svetlej cvikle pridáme svetlý ocot (v mojom prípade biely vínny), k tmavej cvikle tmavý (v mojom prípade malinový). Cviklu premiešame, aby sa obalila octom a olejom a necháme marinovať. Pokiaľ sa neponáhľame, môžeme takto cviklu nechať v chladničke aj deň, pokiaľ sa ponáhľate a chcete jesť čo najskôr, postačí polhodina pri izbovej teplote.
Plátky cvikly poukladáme úhľadne na tanier - buď striedavo, alebo tak ako je na fotografii, pokiaľ nechcete, aby sa žltá cvikla zafarbila bordovou šťavou. Do stredu taniera naaranžujeme rukolové listy a obložíme čerstvým kozím syrom. Cviklu aj rukolu pokvapkáme zvyšnou marinádou a olivovým olejom, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a osolíme vločkovou soľou.