Nie ste prihlásený login

Mak, mak a ešte trochu maku

Doma v kuchyni

13. 08. 2014



Niekedy začiatkom júla pribehla do práce šéfka a natešene a zároveň záhadne mi začala s úžasom rozprávať o jednej oslave a makovo-makovej torte, ktorá na nej bola. Torta vraj bola čierno-čierna a maková v ceste, aj v plnke. Snažila sa mi ju opísať, aby som ju skúsila zrekonštruovať, pretože k receptu sa nedostala - osoba, ktorá túto tortu doniesla na spomínanú oslavu ho odmietla prezradiť. Prišlo mi to trošku čudné a preto som sa začala zrazu o tú tortu zaujímať. Začala som googliť a hľadať a konzultovať so šéfkou, čo z toho (na monitore) by to mohlo byť. A ako som tak na internete hľadala informácie, zistila som, že táto torta vôbec nie je neznáma. Práve naopak, recept na ňu sa ocitol vo finále nejakej kuchárskej súťaže v jednej zo slovenských televízií, ktorú som však zaregistrovala len matne a jej pozeranie ma úplne obišlo.



Nadšená, že som asi našla ten "tajný" recept, pustila som sa do jej pečenia, aby som na druhý deň do práce mohla časť priniesť a teda zistiť, či to bolo alebo nebolo ono na tej oslave. A resumé? Chuťovo áno, vraj torta z oslavy chutila rovnako, len žiaľ, nesedela farba. Farba mojej torty bola makovošedá, mletý mak sa v maslovom základe plnky nespráva ako napríklad kakao, preto som si tmavšiu farbu krému nevedela ani predstaviť. No, možno je to aj hrúbkou mletia maku, jemnejšie pomletý by možno krém zafarbil viac, ale ... neverím, že by torta z maku mohla mať farbu blízku k čiernej, pokiaľ by bol krém založený na masle (a nešlo napr. a klasickú makovú plnku do závinu). Napadlo mi, že by sa k čiernej farbe dalo dopomôcť potravinárskou farbou, ale to sú už len moje nepodložené dohady...



Z odtieňu hotovej torty som nebola sklamaná, tmavší odtieň som totiž nepredpokladala, i keď priznám, že by potešil. Svoju pozornosť som preorientovala na jej chuť - a to bolo čisté makové šialenstvo! Mak patrí k mojim najobľúbenejším surovinám a preto jej ochutnanie bolo naozaj milým prekvapením. V tom čase ma v záhrade zavalila prvá vlna černicovej úrody, takže bolo rozhodnuté aj o dozdobení torty. Ani sa to nezdá, ale černiciam a maku to spolu celkom dobre ladí.





No, aj keď je táto torta plná kalórií, treba vyzdvihnúť aj jej pozitívne stránky - mak je najbohatším zdrojom vápnika, takže torta je v podstate plná tohto minerálu a navyše, je bezlepková! A ak by sa vám náhodou zvýšil kúsok, pokojne ho odložte do mrazničky, po rozmrazení chutí ako čerstvo upečená (vyskúšané ;-) ).
Skôr ako sem prihodím recept, pridávam odkazy, ktorými som sa inšpirovala. V prvom rade ide o najpôvodnejší zdroj inšpirácie, odkiaľ sa tento recept dostal do slovenského virtuálneho sveta - ako práve čítam, tento recept sa stal vo vyššie spomínanej súťaži víťazom - takže vďaka patrí pani Martine z Dunajskej Lužnej, ktorá sa s týmto receptom podelila so Slovenskom. No a druhý zdroj inšpirácie bol Luckin blok - ja som sa však ostala pri klasickom, 26 cm priemere torty a pri pečení dvoch korpusov. Tak, a tu je teda recept:

Makovo-maková torta s černicami

(zdroj inšpirácie TU a TU)

Na dva 26 cm korpusy potrebujeme:
12 žĺtkov
280 g práškového cukru
280 g mletého maku
14 bielkov
tuk a múka na vymastenie  a vysypanie foriem

Na krém:
250 g  masla
200 g práškového cukru
2 PL rumu
2 žĺtky
350 ml mlieka
300 g mletého maku

Na ozdobenie:
čerstvé černice a mäta



1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Dve 26 cm formy vytrieme tukom a vysypeme múkou (prípadne mletými mandľami, pokiaľ chceme mať tortu naozaj bezlepkovú). V prípade, že máme doma dve rovnaké formy a dosť širokú rúru, miešame všetky suroviny na cesto naraz. Pokiaľ máme formu iba jednu, suroviny si rozdelíme na polovicu a korpusy pripravíme a upečieme postupne.
2. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a necháme stranou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Pridáme mletý mak a na záver zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozdelíme do dvoch foriem a pečieme približne 25 až 30 minút vo vyhriatej rúre. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a opatrne prekrojíme na dve časti. Vo finále teda budeme mať 4 pláty cesta.



3. Pripravíme si plnku. Mlieko uvaríme s mletým makom do zhustnutia a necháme vychladnúť (pokiaľ máte pocit, že je mlieka málo, trochu pridajte). V mise vyšľaháme spolu zmäknuté maslo s cukrom do peny. Potom opatrne zašľaháme rum a žĺtky (všetky zložky krému musia mať izbovú teplotu). Do maslového základu pomaly zamiešame uvarenú vychladnutú makovú plnku. Ak je hotová plnka trochu riedka, dajte ju do chladničky, aby trochu stuhla, bude sa s ňou lepšie pracovať.
4. Pripravíme si podnos, na ktorý položíme prvý plát cesta. Ten potrieme pätinou plnky a prikryjeme druhým plátom. Tento postup ešte dvakrát zopakujeme, potom prikryjeme posledným horným plátom a celý povrch a boky torty potrieme zvyšnými dvomi pätinami plnky. Tortu dáme do chladničky a necháme stuhnúť, ideálne cez noc.
5. Vychladenú a tuhú tortu dozdobíme černicami a mätou, prípadne podľa vlastného uváženia.
6. Podávame pokrájanú na rezy, samostatne, prípadne si môžeme zo zvyšného ovocia pripraviť rozvarením s troškou cukru omáčku a jednotlivé rezy torty pred servírovaním preliať.
7. Dobrú chuť a maku zdar!


Komentáre k článku


Meno: Stevka Dátum: 14. 08. 2014 08:49:14
Waaaaaaw tak toto bude môj dalši narodeninovy cake!!!!!!

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené