Keď si zmyslíte upiecť niečo z egrešov a začnete hľadať nejakú zaujímavú inšpiráciu v kuchárskych knihách, časopisoch, či na internete, zistíte, že až také jednoduché to nebude. Jednoducho, egreš nepatrí k hviezdam pečenia. A keď začnete hľadať inšpirácie na zahraničných stránkach, natrafíte na jednu zaujímavosť, a to je, že egreš sa často kombinuje s bazovým sirupom. Pred 3 rokmi som robila tento
egrešovo-bazový fool, pred pár týždňami koláč podobný bublanine, ktorý sa po upečení polial zmesou citrónovej šťavy a bazového sirupu (recept tu zatiaľ nie je), a dnes vám predstavím tieto egrešovo-bazové tartaletky, ktoré mi padli do oka už pred rokom, no čas na vyskúšanie tohto receptu prišiel až teraz. Pôvodný recept som si musela upraviť a prispôsobiť, resp. opraviť, pretože gramáž v recepte bola mimo - z takej nízkej gramáže surovín na plnku 6 tartaletiek nenaplníte. A rozpis na cesto na 6 tartaletiek nestačí, mne sa z neho podarilo urobiť tri väčšie a dve menšie. Takže počet kusov uvádzam orientačne, závisí od veľkosti formičiek.
Egrešové tartaletky s krémom a želé z bazového sirupu
(zdroj inšpirácie:
zap)
Na cesto (na 5 - 6 tartaletiek):225 g hladkej múky
štipka soli
1 lyžica cukru
140 g studeného masla
1 vaječný žĺtok zmiešaný s 2 lyžicami studenej vody
Na krém:150 ml smotany na šľahanie
1 vaječný bielok
cukor (asi 2 - 3 lyžice)
3 plátky želatíny
60 ml bazového sirupu
250 g mascarpone
čerstvé egreše (asi 350 g)
Na želé:100 ml bazového sirupu
2 plátky želatíny
1. Príprava cesta. Múku preosejeme, a spolu so soľou a cukrom dáme do misy foodprocesora. Premiešame a potom pridáme pokrájané studené maslo. Mixujeme, kým nám nevznikne hmota podobná posýpke na koláč. K tejto hmote pridáme vajíčko zmiešané s vodou a mixujeme, kým sa nám nevyformuje zo surovín hladké cesto. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
2. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 5 - 6 častí, ktoré vyvaľkáme do tvaru kruhu a vystelieme ním pripravené formičky vrátane okraja. Naplnené formičky vystelieme papierom na pečenie, zasypeme suchými strukovinovami (používam fazuľu) a naslepo pečieme v rúre 15 minút. Potom formičky vyberieme z rúry, odstránime strukovinu aj papier a v rúre dopečieme ďalších 5 minút. Upečené tarteletky necháme vychladnúť.
3. Príprava plnky. Želatínu necháme napučať v studenej vode. Potom ju vyžmykáme a vložíme do bazového sirupu, ktorý ohrejeme na cca 40 °C, želatínu v ňom necháme rozpustiť. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha, rovnako ako aj bielok, samostatne. K bielku ku koncu šľahania pridáme trochu krupicového cukru (asi 3 lyžice).
4. Mascarpone prešľaháme s bazovým sirupom s rozpustenou želatínou, potom opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu a sneh z bielka. Plnku - penu dáme do chladničky odpočinúť na 25 minút. Odpočinutou plnkou naplníme tartaletky a obložíme ich egrešmi, niektoré môžeme pre spestrenie aj prekrojiť.
5. Takto pripravené tartaletky odložíme do chladničky a necháme vychladiť.
6. Pripravíme si bazové želé. Dva plátky želatíny necháme napučať v studenej vode. Ohrejeme polovicu bazového sirupu, pridáme vyžmýkanú želatínu a necháme ju rozpustiť. Pozor, sirup nesmie prejsť varom. Pridáme zvyšný sirup a necháme vychladnúť.
7. Tartaletky vyberieme z chladničky a opatrne ich prelejeme bazovým želé tak, aby ním boli prekryté všetky egreše. Vrátime do chladničky, kde necháme želé stuhnúť.
8. Tartaletky podávame vychladené.
9. Dobrú chuť!