1. V miske zmiešame granátovú melasu spolu s 1 lyžicou citrónovej šťavy, 2 lyžicami cukru a lyžicou vody. Pridáme nasekaný rozmarín, plátky pomarančovej kôry a štipku soli. Dôkladne premiešame a počkáme, kým sa v zmesi rozpustí cukor. Do tejto marinády vložíme prekrojené figy a necháme 30 minút odpočívať.
2. Medzitým vymiešame mascarpone so smotanou a práškovým cukrom a necháme odpočívať.
3. Figy vyberieme z marinády a do zapekacej misy (20 x 20 cm) poukladáme reznou ranou hore.
4. Figy posypeme zvyškom cukru, vložíme pod horúci gril a grilujeme 15 minút, resp. domäkka a dozlatista.
5. Medzitým zvyšnú marinádu dáme do rajnice, privedieme k varu a varíme asi 4 minúty, kým sa omáčka nezredukuje a nezíska lesklý odtieň.
6. Upečené figy rozdelíme na taniere, prelejeme sirupom, ktorý sa vypiekol, následne pokvapkáme pripravenou redukciou a posypeme nasekaným rozmarínom. K figám stranou pridáme pripravené mascarpone s jogurtom a na záver posypeme strúhanou pomarančovou kôrou.
Figy s bazalkou, čerstvým kozím syrom a vinaigrette z granátovej melasy
(zdroj inšpirácie: Ottolenghi: Plenty)
Na vinaigrette potrebujeme:1 šalotku
1/2 čajovej lyžičky dijonskej horčice
2 lyžičky melasy z granátového jablka
3 PL olivového oleja + na dokončenie
K tomu:zmes zelenej a bordovej bazalky (prípadne len zelenú)
rukolu
zrelé figy
čerstvý kozí syr
soľ a čierne korenie
1. Šalotku pokrájame čo najjemnejšie a zmiešame spolu s horčicou a melasou. Osolíme a okoreníme a potom pomaly prilievame olivový olej a zároveň šľaháme metličkou, kým nezískame homogénny dresing.
2. Väčšiu časť rukoly a bazalky dáme do misy s dresingom a zľahka rukami premiešame. Takto v dresingu obalenú "zeleň" preložíme na veľký servírovací tanier. Figy pokrájame na štvrtinky a poukladáme na šalát. Čerstvý kozí syr nadrobíme rukami, prípadne (ak je úplne mäkký) ho lyžičkou rozložíme na šalát. Posypeme zvyšnými rukolovými listami a bazalkou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
Poznámka: Melasu z granátových jabĺk zoženiete v arabských potravinách, ja som svoju kúpila na Živnostenskej pri Novej scéne, ale videla som ju aj na Vysokej v orientálnom obchode s potravinami.
Melasa sa dá aj vyrobiť, ale asi by to bol trošku drahý špás. Ak nezoženiete, použite do dresingu niečo sladkokyslé, napr. nejaký
ovocný ocot, prípadne ovocné balzamico.
Figový šalát s melónom, šunkou Serrano a syrom Manchego
zrelé figy
zmes alebo jednodruhovo jemné šalátové listy (použila som mizunu z mojej záhrady a rukolu)
španielska sušená šunka Jamón Serrano
španielsky ovčí syr Manchego
melón cantaloupe
Na dresing:1/2 PL figového džemu (alebo dulového)
1 PL
malinového octu3 PL olivového oleja
soľ a čierne korenie
Melón prekrojíme a očistíme a pokrájame na menšie kúsky, alebo vykrajovačom na melón na guľôčky. Syr Manchego pokrájame na menšie úhľadné klinovité kúsky. Suroviny na dresing spolu vymiešame. Na servírovací tanier, prípadne na jednotlivé menšie taniere rozložíme umyté a osušené šalátové listy, na štvrtinky alebo osminky pokrájané figy a melón. Obložíme syrom a sušenou šunkou a zľahka polejeme pripraveným dresingom.
Pečená ricotta s figami a levanduľovým medom
(zdroj inšpirácie: Ottolenghi)cca 400 g čerstvej ricotty (použila som zmes 250 g ricotty a 125 g čerstvého kozieho syra)
1/2 ČL soli
čierne korenie, čerstvo pomleté
3 PL olivového oleja
1 ČL nasekaného rozmarínu + vetvička na ozdobu
4 čerstvé figy pokrájané na štvrtinky alebo šestinky
3 PL levanduľového medu
120 g miešaných šalátových listov (rukola, mizuna, valeriána)
4 krajce chleba rustikálneho typu, ideálne opečené
Na dresing:3 PL kvalitného olivového oleja
1 PL levanduľového medu
1 PL červeného vínneho octu
štipka soli
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si keramickú alebo terakotovú zapekaciu misu s priemerom cca 24 cm, resp. 4 malé individuálne a zľahka vytrieme olivovým olejom.
2. Ricottu dáme do hustého sitka a necháme z nej odtiecť srvátku
(úvaha: ak je ricotta syr zo srvátky, ako sa volá tekutina, ktorú z nej necháme odtiecť? Supersrvátka? :-)). Potom ju preložíme do misy, osolíme, okoreníme a premiešame. Ricottu dáme do zapekacej misy a pomocou noža alebo stierky uhladíme.
3. Syr pokvapkáme olivovým olejom, posypeme nasekaným rozmarínom a ozdobíme celou vetvičkou rozmarínu. Dáme do rúry a pečieme približne 20 minút pri malých zapekacích nádobkách alebo 30 minút pri jednej veľkej. Po tomto čase vyberieme z rúry, obložíme figami a polejeme polovicou medu. Vrátime späť do rúry a pečieme ešte približne 10 minút.
4. Upečenú ricottu necháme vychladnúť - podávame teplé alebo pri izbovej teplote.
5. Keď má ricotta prijateľnú teplotu na servírovanie, pripravíme si dresing na šalát a chlieb - ktorý opečieme na suchej panvici, prípadne v rúre dozlatista (ale ricottu môžete pokojne natrieť aj na čerstvý chlieb).
6. Zmes šalátových listov zmiešame s pripraveným dresingom a naložíme na jednu stranu taniera. Na druhú polovicu taniera položíme krajec chleba, na ktorý sme natreli pečenú ricottu a obložíme upečenými figami. Pokvapkáme ešte medom a olivovým olejom a podávame.
Figový koláč s mascarpone
(zdroj inšpirácie: Apetit)300 g hladkej múky
150 g masla
1 vajce + 2 žĺtky
75 g krupicového cukru
soľ
Na plnku:6 vrchovatých lyžíc figového džemu
1 lyžičky citrónovej kôry
2 lyžice dezertného vína (použila som chorvátsky Prošek)
250 g mascarpone
2 lyžice práškového cukru
menšie figy bez stopiek, pokrájané na štvrtinky alebo šestinky
1. Vo foodprocesore spolu zmixujeme múku, na kocky nakrájané maslo, cukor a štipku soli do podoby posýpky. Potom pridáme vajíčko a žĺtky a mixujeme dovtedy, kým sa hmota nesformuje do pekného hladkého cesta. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 minút.
2. V menšej rajnici spolu zmiešame figový džem, citrónovú kôru a dezertné víno a privedieme k varu. Vypneme a necháme vychladnúť.
3. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyberieme z chladničky, rozváľame a vyložíme ním tartovú formu s priemerom 24 cm. Cesto popicháme vidličkou, prekryjeme kruhom papiera na pečenie a zasypeme fazuľou či inou väčšou suchou strukovinou a pečieme 20 minút. Potom vyberieme z rúry, fazuľu aj papier odstránime a dopekáme ďalších cca 5 minút. Hotový korpus necháme vychladnúť.
4. Mascarpone premiešame s práškovým cukrom. Vychladnutý koláč potrieme mascarpone a dáme na 10 minút do mrazničky. Potom ho vyberieme a opatrne potrieme ochuteným figovým džemom, ktorý sme si pripravili na začiatku, časť džemu si odložíme na záverečné dokončenie.
5. Na džemom potretý koláč poukladáme pokrájané figy, postupujeme od okraja tarty smerom do stredu. Potrieme zvyškom ochuteného džemu a podávame.
Čokoládovo-figový koláč
(zdroj inšpirácie: Apetit)250 g fíg + 9 pekných kusov na ozdobu
bezlepková múka na ich obalenie (bezlepková pšeničná, prípadné iná hladká)
2 lyžice masla na opečenie fíg + na vymastenie formy
5 vajec
100 g práškového cukru + na pocukrovanie
1 lyžička vanilkového extraktu
200 g mletých mandlí
50 g zemiakového škrobu (Solamyl)
pol balíčka kypriaceho prášku
180 g kvalitnej čokolády, nastrúhanej alebo nasekanej nadrobno
nastrúhaná kôra z 1 citrónu
1. Pripravíme si štvorcovú formu (22 x 22 cm) na brownies. Vystelieme ju papierom a zľahka potrieme maslom. Rúru predhrejeme na 180 °C.
2. Deväť celých fíg obalíme v múke (ideálne bezlepkovej) a na rozpustenom masle opečieme zo všetkých strán dozlatista. Odložíme stranou.
3. Umyjeme 250 g fíg, osušíme, odstránime stopky a pokrájame nahrubo. Dáme do misy a pridáme aj nastrúhanú (alebo nasekanú) čokoládu. Pridáme mleté mandle, solamyl, kypriaci prášok a nastrúhanú citrónovú kôru. Dôkladne premiešame.
4. Vajíčka s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom spolu vyšľaháme do svetlej peny (šľaháme min. 5 minút). Potom opatrne primiešame do suchej zmesi.
5. Cesto vylejeme do pripravenej formy, uhladíme a do cesta opatrne poukladáme opečené figy, tak aby medzi nimi boli medzery. Pečieme približne 40 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť, potom pocukrujeme a pokrájame na porcie s figou uprostred.