Varenie mäsa nie je moja silná stránka, a králik naozaj nie je každodenná surovina, dostavili sa trochu obavy, ako to v mojom podaní dopadne, či králičie mäso príliš nevysuším a obed nebude stáť zaveľa. Podľa receptu sa králik mal pomaly na slabom plameni dusiť cca 2 až 2,5 hodiny, mne však môj liatinový hrniec ušetril asi hodinu času. Znie to neuveriteľne, ale už po hodine bolo mäso mäkké, a po hodine a pol už šlo ľahko od kosti. Na môjho liatinového fešáka nedám dopustiť! Uvarené mäso bolo neskutočne jemné a šťavnaté, a zľahka prevoňané šalviou, cesnakom a vínom. Tento recept sa asi v mojom prípade stane basic úpravou králika. Tak už len dúfať, že králičie mäso nezmizne z obchodov.
Králik na šalvii a cesnaku
1 králik
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
hladká múka
200 ml olivového oleja
20 strúčikov cesnaku
5 vetvičiek šalvie
300 ml bieleho vína
Poznámka k prílohe. Ako prílohu podávame čerstvú bagetu, zemiakové pyré, hodí sa aj knedľa, ja som zvolila nové zemiaky uvarené v šupka a omastené maslom.
Poznámka k cesnaku. Ak sa vám podarí natrafiť na nový čerstvý cesnak, pokojne použite ten a nie starý minuloročný. Ja som použila hlavičku nového cesnaku rozobranú na strúčiky a asi pol hlávky starého cesnaku. Uvarený cesnak určite z omáčky nevyhadzujte, ale vytlačte ho zo šupiek a zjedzte rovno, ale primiešajte do omáčky, je to neskutočná dobrota!
Umytého a osušeného králika rozporciujeme. Odrežeme najprv stehná a pliecka(?) a potom chrbát priečne na 3 až 4 kúsky. Osolíme a okoreníme a obalíme v hladkej múke. Zvyšnú múku oklepeme. V liatinovom hrnci zohrejeme 3 lyžice oleja a potom na ňom postupne opečieme mäso z oboch strán dozlatista. Opečené mäso vrátime do hrnca, prilejeme zvyšok oleja, víno, pridáme strúčiky cesnaku a šalviu. Prikryjeme pokrievkou a na najslabšom plameni za občasného miešania dusíme 1,5 až 2 hodiny domäkka, mäso musím ísť ľahko od kosti.
Omáčku podľa potreby dosolíme. Králika preliateho omáčkou podávame buď len s čerstvou bagetou, alebo zemiakovým pyré, či knedľou. Ja som zvolila nové zemiaky varené v šupke a omastené maslom. Dobrú chuť!