Nie ste prihlásený login

Palacinky z francúzskej komédie

Doma v kuchyni

20. 06. 2014



Za názvom tohto príspevku nehľadajte nič konkrétne, je to pracovný názov palaciniek, ktorých fotografia v kuchárskej knižke Kitchen Aid, vyzerá riadne komediálne uletene a bol to recept, ktorý mi z celej knihy utkvel v hlave asi najviac. Na fotografii palacinky s makom, omáčka z passion fruit, kopček zmrzliny... Mak a passion fruit patrí k mojím obľúbeným surovinám, takže na recept som začala príležitostne myslievať a až po dvoch rokoch odkedy ku mne, ako majiteľovi KitchenAid mixéru, doputovala táto kuchárska kniha, som sa k nim dopracovala.
Samozrejme, že som začala aj trochu skúmať fakty a myslela som, že názov "Crepes Comedie Francaise" vystihuje aj skutočnú makovú variáciu na palacinky. Strýčko Google však stihol prezradiť len to, že "Comedie Francaise" je pomenovanie jedného z málo štátnych divadiel vo Francúzsku, a že týmto názvom sa zvyknú označovať aj svetoznáme palacinky "Crepes Suzette".



No, a v podstate, keď si odmyslím passion fruit a mak, tak v tomto prípade ide naozaj o identický základ. Ja nie som práve palacinkový typ, preto som doteraz "Crepes Suzette" nikdy nerobila. Ale, po tejto skúsenosti musím priznať, že je to celkom zaujímavé a efektné. Nemletý mak v palacinkovom ceste je úlet, ale v kombinácii s ostatnými surovinami, a navyše ešte aj s domácou zmrzlinou z bielej čokolády (podľa receptu z rovnakej knihy) sa tento recept zaradí k tým slávnostnejším, k tým, ktorými určite prekvapíte a urobíte dojem.

Palacinky "Comedie Francaise"


Na 4 porcie potrebujeme:
100 g hladkej múky
štipku soli
1 PL cukru
3 vajíčka
125 ml mlieka
125 ml vody
1 PL nemletého maku
maslo na pečenie palaciniek

Na omáčku:
100 g masla
50 g cukru
nastrúhaná kôra a šťava z 2 pomarančov
nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
3 PL pomarančového likéru Grand Marnier (prípadne Cointreau)
6 ks passion fruit
1 PL medu z citrónovníkových alebo pomaranč. kvetov
2 PL limoncella (vynechala som)
1 PL bieleho rumu

+ zmrzlina z bielej čokolády (prípadne vanilková zmrzlina) na servírovanie



Múku so soľou preosejeme a spolu s cukrom dáme do misy na šľahanie. Pridáme rozmiešané vajíčka, mlieko s vodou a mak a s mixérom na pomalej rýchlosti zmiešame dokopy. Potom rýchlosť zvýšime a jednu minútu mixujeme do hladkej hmoty. Dáme do chladničky odpočinúť na hodinu.
Menšiu panvicu na pečenie palaciniek potrieme maslom a postupne na nej upečieme 8 palaciniek, ktoré uložíme do tepla.
Pripravíme omáčku. Maslo, cukor, kôru a šťavu z citrusov a pomarančový likér dáme do veľkej širokej panvice. Pridáme aj dužinu vydlabanú z rozkrojených passion fruit. Ohrievame na slabom plameni, kým sa maslo s cukrom nerozpustia, potom plameň zvýšime a varíme 2 minúty.
Palacinky postupne jednu po druhej vložíme do panvice, prelejeme omáčkou a opatrne dvakrát preložíme na štvrtinu. Keď máme všetky palacinky v panvici poskladané, polejeme ich medom, limoncellom a rumom. Potom opatrne zapálime, flambujeme, a po tom, ako plameň zhasne, servírujeme so zmrzlinou.

Poznámka: Tí, čo sa flambovania boja, alebo si neveria, môžu tento krok vynechať (na toto si ani ja zatiaľ netrúfam, priznávam).

Zmrzlina z bielej čokolády


1 vanilkový lusk
300 ml mlieka
6 žĺtkov
100 g cukru
300 ml smotany na šľahanie
125 g bielej čokolády



Vanilkový lusk opatrne rozkrojíme a vyšrabeme z neho dužinu, ktorú spolu s luskom dáme do rajnice s mliekom a postavíme na oheň. Privedieme k varu, hneď odstavíme, prikryjeme a necháme 30 minút lúhovať.
Vaječné žĺtky a cukor dáme do misy na šľahanie a vyšľaháme do svetlej hustej peny. Vanilkové mlieko privedieme opäť k varu, odstavíme a potom pomaly, opatrne prilievame do misy k žĺtkom a šľaháme na strednej rýchlosti. Potom prejeme do kovovej misy, postavíme nad paru, neustále miešame a varíme, kým nezačne krém hustnúť. Dávame pozor, aby voda pod misou nevrela príliš silno, krém by sa zrazil. Keď krém začne hustnúť, odstavíme ho a vmiešame do neho nasekanú bielu čokoládu. Dôkladne premiešame, kým sa nerozpustí, a necháme vychladnúť. Potom presunieme do chladničky na pár hodín. Do vychladnutého krému pridáme smotanu na šľahanie, premiešame, nalejeme do misy zmrzlinovača resp. do misy na výrobu zmrzliny a necháme vymiešať zmrzlinu. Hotovú zmrzlinu premiestnime do plastovej nádoby, uzavrieme a odložíme do mrazničky.

Poznámka: Pokiaľ nevlastníme zmrzlinovač, nalejeme vychladnutú zmes do nádoby a odložíme do mrazničky. Každú hodinu vyberieme von, s vidličkou dôkladne premiešame a opäť odložíme. Tento postup zopakujeme približne 5krát, aby sme aspoň trochu zabránili tvorbe ľadových kryštálov v zmrzline.



Komentáre k článku


Meno: Stevka Dátum: 20. 06. 2014 23:44:48
To čo je za recept, ved sa tu cela zoslintam......


Meno: Adusha Dátum: 21. 06. 2014 07:22:42
Stevi, kitchen aid knihu nemas? Ja slintam nad celou knihou, paradne veci v nej su...


Meno: nora.tornosova Dátum: 21. 06. 2014 21:38:43
Adi, a kniha sa dá kúpiť aj samotná? Ozaj, chcela som sa Ťa spýtať, či náhodou nevieš kde by som vedela kúpiť hrnce Kobenstyle. Videla som ich u jamieho Olivera a sú krásne.


Meno: Adusha Dátum: 22. 06. 2014 21:41:04
Nori, myslím, že nie. Posielajú ju po registrácii zakúpeného kitchen aid mixéru, resp. asi aj iného väčšieho prístroja, ale neviem naisto... ja som sa registrovala, keď som dostala kitchen aid mixer, viem, že som zadávala výrobné číslo... a cca do 3 týždňov mi prišla kniha. Celá kniha je postavená tak, že pri každom recepte máš rozpísané, ktorý nástavec či doplnok k mixéru kedy použiť...

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign