Múku so soľou preosejeme a spolu s cukrom dáme do misy na šľahanie. Pridáme rozmiešané vajíčka, mlieko s vodou a mak a s mixérom na pomalej rýchlosti zmiešame dokopy. Potom rýchlosť zvýšime a jednu minútu mixujeme do hladkej hmoty. Dáme do chladničky odpočinúť na hodinu.
Menšiu panvicu na pečenie palaciniek potrieme maslom a postupne na nej upečieme 8 palaciniek, ktoré uložíme do tepla.
Pripravíme omáčku. Maslo, cukor, kôru a šťavu z citrusov a pomarančový likér dáme do veľkej širokej panvice. Pridáme aj dužinu vydlabanú z rozkrojených passion fruit. Ohrievame na slabom plameni, kým sa maslo s cukrom nerozpustia, potom plameň zvýšime a varíme 2 minúty.
Palacinky postupne jednu po druhej vložíme do panvice, prelejeme omáčkou a opatrne dvakrát preložíme na štvrtinu. Keď máme všetky palacinky v panvici poskladané, polejeme ich medom, limoncellom a rumom. Potom opatrne zapálime, flambujeme, a po tom, ako plameň zhasne, servírujeme so zmrzlinou.
Poznámka: Tí, čo sa flambovania boja, alebo si neveria, môžu tento krok vynechať (na toto si ani ja zatiaľ netrúfam, priznávam).
Zmrzlina z bielej čokolády
1 vanilkový lusk
300 ml mlieka
6 žĺtkov
100 g cukru
300 ml smotany na šľahanie
125 g bielej čokolády
Vanilkový lusk opatrne rozkrojíme a vyšrabeme z neho dužinu, ktorú spolu s luskom dáme do rajnice s mliekom a postavíme na oheň. Privedieme k varu, hneď odstavíme, prikryjeme a necháme 30 minút lúhovať.
Vaječné žĺtky a cukor dáme do misy na šľahanie a vyšľaháme do svetlej hustej peny. Vanilkové mlieko privedieme opäť k varu, odstavíme a potom pomaly, opatrne prilievame do misy k žĺtkom a šľaháme na strednej rýchlosti. Potom prejeme do kovovej misy, postavíme nad paru, neustále miešame a varíme, kým nezačne krém hustnúť. Dávame pozor, aby voda pod misou nevrela príliš silno, krém by sa zrazil. Keď krém začne hustnúť, odstavíme ho a vmiešame do neho nasekanú bielu čokoládu. Dôkladne premiešame, kým sa nerozpustí, a necháme vychladnúť. Potom presunieme do chladničky na pár hodín. Do vychladnutého krému pridáme smotanu na šľahanie, premiešame, nalejeme do misy zmrzlinovača resp. do misy na výrobu zmrzliny a necháme vymiešať zmrzlinu. Hotovú zmrzlinu premiestnime do plastovej nádoby, uzavrieme a odložíme do mrazničky.
Poznámka: Pokiaľ nevlastníme zmrzlinovač, nalejeme vychladnutú zmes do nádoby a odložíme do mrazničky. Každú hodinu vyberieme von, s vidličkou dôkladne premiešame a opäť odložíme. Tento postup zopakujeme približne 5krát, aby sme aspoň trochu zabránili tvorbe ľadových kryštálov v zmrzline.