Jemná ručná práca, kde treba dávať pozor na detail, resp. na poškodenie materiálu nepatrí k mojim silným stránkam. Týmto spôsobom plniť viac ako 6 vajíčok by asi bola moja smrť :-)
Na dnešný, prvý pokus som si pripravila iba 6 vajíčok, 4 veľké, teda, štandardnej veľkosti slepačieho vajíčka a dve menšie. Z množstva plnky, ktorú som pripravila, by som zvládla asi 12 kusov, ale išlo v podstate len o skúšku, a do poslednej chvíle som neverila, že sa mi podaria. Aktuálny stav je taký, že sú už zjedené. Bola to vtipná sladká bodka po večeri, a vyčarila úsmev u oboch mojich chlapcov.
Plnené veľkonočné čokoládové vajíčka
(zdroj inšpirácie: raspberri cupcakes)
Na asi 12 - 14 čokovajíčok štandardnej veľkosti potrebujeme:čokoládové vajíčka uvedeného počtu (ideálne v čo najlepšej čokokvalite)
Na "bielok":
250 g krémového syra / mascarpone
1/2 pohára práškového cukru
trochu citrónovej šťavy
lyžička vanilkovej esencie
250 ml smotany na šľahanie
Na "žĺtok":
4 ks passion fruit
1 lyžica marhuľového alebo pomarančového džemu
1 lyžica masla
Poznámky:1. uprednostnite krémový syr pred mascarpone, mascarpone nie je biele... Ja som použila síce mascarpone, našťastie, šľahačka zachránila odtieň bielej a po zamiešaní k mascarpone ho trochu zosvetlila.
2. Žĺtok sa dá pripraviť aj z pomarančovej šťavy, či mangovej, šťava z passion fruit je však farebne na nerozoznanie od ozajstného žĺtka.
1. Pracovná poznámka: vajíčka z mliečnej čokolády veľmi rýchlo reagujú na teplo rúk a prstov, preto s nimi treba pracovať rýchlo, a aby sa predišlo nepekným odtlačkom (čomu som ja nezabránila), je asi dobré pracovať s gumenými rukavicami.
2. Najprv si pripravíme vajíčka. Nôž s tenkou a ostrou čepeľou nahrejeme v horúcej vode, osušíme a opatrne nepravidelným rezom z vajíčok zrežeme hornú štvrtinu. Vajíčka dáme do stojanu na vajíčka z chladničky, prípadne do obalu od vajíčok a odložíme do chladničky.
3. Pripravíme si biely krém. Mascarpone s cukrom, citrónovou šťavou a vanilkovou esenciou vyšľaháme do hladkého krému. V inej mise vyšľaháme dotuha šľahačku, ktorú potom zľahka primiešame k mascarpone. Krémom opatrne naplníme vajíčka, buď lyžičkou alebo pomocou cukrárskeho vrecúška (druhá možnosť je lepšia, nezašpiníte čokoládu nechtiac krémom). Vajíčka dáme do chladničky na 30 minút.
4. Medzitým si pripravíme žltý krém. Passion fruit prekrojíme na polovice a vydlabeme z nich dužinu, ktorú cez sitko prepasírujeme, aby sme získali čistú šťavu. Dáme do rajnice, pridáme lyžicu pomarančového alebo marhuľového džemu (číreho, bez dužiny) a lyžicu masla. Pomaly zahrievame, kým sa v šťave nerozpustí džem a maslo. Necháme vychladnúť.
5. Vajíčka vyberieme z chladničky a do bielej plnky urobíme napr. pomocou opačnej strany varešky dutinku o šírke cca 1 cm, opatrne až do spodnej tretiny vajíčka. Do dutinky opatrne nalejeme žltú plnku a necháme v chladničke 30 minút odležať. Plnka z passion fruit trochu zhustne, ale aj napriek tomu si zachová konzistenciu vajíčka uvareného namäkko.
6. Dobrú chuť :-) Biely krém je vďaka šľahačke veľmi jemný a nadýchaný, žltý krém zasa príjemné nakyslý a exotický. Je fascinujúce ako šťava z ovocia dokonale imituje vaječný žĺtok - z tohto som bola dnes pri príprave tohto úletu asi najviac unesená.