Osolenú vodu privedieme k varu, potom do nej vložíme špargľu a uvaríme domäkka (pozor na rozvarenie!). Žĺtky z vajec uvarených natvrdo roztlačíme vidličkou alebo nastrúhame na strúhadle a prešľaháme s tekutými prísadami. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Pridáme nasekanú šalotku, uhorky, kapary a nakoniec nasekané bylinky a bielok z vajíčok pokrájaný nadrobno.
Uvarenú špargľu rozložíme na taniere, prelejeme omáčkou gribiche a posypeme vajíčkom nakrájaným nadrobno (vajíčko možno vmiešať aj rovno do omáčky). Ozdobíme bylinkami a podávame.
Vajíčkovo-špargľový šalát
Pôvodná inšpirácia pochádza
z tejto stránky. Ale keďže v čase objavenia tohto receptu (presne pred rokom) bolo čerstvo po veľkonočných sviatkov a zároveň sa objavovala prvá špargľa, rozhodla som sa skombinovať vajíčka s bielou špargľou. Z pôvodného receptu som zobrala len ten základ, určite však stojí za vyskúšanie, ja som tak už učinila a je to veľká dobrota, rovnako ako aj ďalšie recepty tureckej kuchyne, ku ktorým v poslednej dobe dosť inklinujem (sprostredkovanie cez kuchyňu Ottolenghiho).
3 - 4 vajíčka uvarené natvrdo
biela špargľa
2 jarné cibuľky, nakrájané na kolieska
3 lyžice olivového oleja
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
čerstvé biele pečivo na podávanie
Do tohto šalátu sa okrem jarnej cibuľky hodí hocijaká jarná bylinka - napr. petržlenová vňať, trebuľka, či pažítka, resp. ich kombinácia, tak smelo to kombinovania :-)
Bielu špargľu umyjeme, dôkladne ošúpeme a odlomíme drevnaté konce. Nakrájame na 3 cm kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Vajíčka uvaríme natvrdo, ošúpeme a pokrájame nahrubo. Do misy dáme scedenú špargľu, vajíčka, nasekanú jarnú cibuľku. Osolíme, okoreníme a prelejeme olivovým olejom. Zľahka premiešame a podávame s čerstvým pečivom.