Tento slaný koláč môžete brať ako inšpiráciu na blížiaci sa Zelený štvrtok. Ja aktuálne rozmýšľam, či neskúsim
taliansku tortu pasqualina. Je dosť podobná ako spanakopita, akurát sa v plnke pečú aj vajíčka. Do plnky sa urobia priehlbinky lyžicou, do nich sa vyklopia vajíčka, prekryjú sa cestom a koláč sa upečie. No, nevyzerá to na ľahkú a rýchlu záležitosť, takže som zvedavá na svoje naladenie - či budem mať chuť a energiu na novú výzvu, alebo siahnem po nejakom overenom recepte, napr. znova po tomto?
Spanakopita (Σπανακόπιτα) - grécky koláč so špenátom, fetou a bylinkami
(zdroj inšpirácie: Foodaki)500 g filo cesta alebo jufky
700 g mrazeného špenátu (sekaného, nie pretlak)
300 g fety (alebo syru balkánskeho typu)
1 pór
4 jarné cibuľky
1 lyžička sušenej mäty
pol zväzku kôpru
pol zväzku petržlenovej vňate
1/2 ČL strúhaného muškatového orieška
soľ a čierne korenie
zeleninový vývar na podliatie
1 vajíčko
asi 100 ml olivového oleja + na potretie cesta
Poznámka: Nad mrazeným špenátom nekrúťte nosom. Balík čerstvého spľasne na panvici tak, že na plnku by ste potrebovali zo 4 štandardné balenia. Zvolila som mrazený, ale listový, nie pretlak. Po rozmrazení mal špenát naozaj peknú hrubú štruktúru. Špenát môžete nahradiť, resp. skombinovať s mangoldom, koláč však bude mať výraznejšiu chuť a vôňu.
Najprv pripravíme náplň. Pór, cibuľky, kôpor a petržlen umyjeme a nasekáme. Vo väčšej panvici zohrejeme asi 50 ml olivového oleja, pridáme pór a cibuľku a dusíme, kým pór nezmäkne a nestratí na objeme. Potom pridáme špenát a na slabom plameni dusíme, kým sa špenát neroztopí. Podlejeme trochou zeleninového vývaru, pridáme sušenú mätu, čerstvý nasekaný kôpor a petržlenovú vňať, muškátový oriešok, zľahka osolíme a okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením. Povaríme, kým sa tekutina zo špenátu sčasti nevyvarí. Potom pridáme 50 ml oleja a odstavíme. Medzitým si rúru vyhrejeme na 180 °C.
Do veľkej misy dáme fetu a pomocou vidličky ju rozdrobíme. Pridáme rozšľahané vajce, trochu čierneho korenia a premiešame. Túto zmes pridáme k špenátu a zľahka miešaním spojíme.
Formu na pečenie vymastíme olejom alebo vystelieme papierom na pečenie. Pláty cesta si rozdelíme na polovicu (v mojom prípade 6 a 6). Do formy vložíme prvý plát cesta a potrieme zľahka olivovým olejom. Rovnako postupujeme pri ďalších piatich plátoch. Ukladáme ich tak, aby okraje presahovali formu. Keď máme formu vyloženú polovicou cesta, nalejeme do nej pripravenú náplň. Okraje z prvých plátov cesta preložíme cez náplň a následne na ňu uložíme zvyšné pláty, každú vrstvu potierame olejom. Okraje opatrne obrežeme tak, aby ostal asi 2 cm lem, ktorý zatlačíme dovnútra okolo formy. Vrch koláča potrieme olejom a zľahka pokvapkáme studenou vodou. Dáme do horúcej rúry a pečieme asi 45 minút, dozlatista.
Hotový koláč necháme trochu vychladnúť a pokrájame. Podávame teplý alebo pri izbovej teplote.