V lahôdkach tento koláč predávali samozrejme v podobe malých indivindi bochníčkoch (jeho fotografiu nájdete
v tomto mojom príspevku), ja som sa na prvý raz rozhodla pre veľký chlebíček. Musím povedať, že rekonštrukcia receptu dopadla na výbornú. Šťavnatý a svieži koláč, ktorý ma zaujal v Londýne leží zrazu v mojej kuchyni. A drahý opäť slová chvály, tak nevídané, ale posledné týždne, čo varím a pečiem podľa Ottolenghiho, veľmi časté. No čo viac povzbudí?
Koláč zrovna nie je lacný, do cesta idú mleté pistácie, ktoré žiaľ, nepatria k práve najdostupnejších surovinám. Síce dotvárajú chuť aj farbu cesta, ale myslím, že koláč by pokojne mohol fungovať aj s chuťovo neutrálnymi mandľami. Cesto by malo svetlejšiu farbu, žltú vďaka polente a bez zelenkavého nádychu po pistáciách. Chuť koláča určuje predovšetkým citrónová šťava, takže pokiaľ dáte do cesta mandle a pistácie ušetríte len na ozdobu, nič sa nestane.
Citrónovo-pistáciový chlebíček z polenty
(zdroj inšpirácie:
Thom & Aimee)
Na jeden chlebíček štandardnej veľkosti:150 g mäkkého masla
105 g krupicového cukru
2 veľké vajíčka, zľahka prešľahané
kôra z jedného citróna
6 čajových lyžiciek citrónovej šťavy
90 g instantnej polenty
180 g mletých pistácií (prípadne bielených mandlí)
40 g hladkej múky
3/4 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
1/3 lyžičky soli
Na sirup:šťava z jedného citróna
3 lyžice krupicového cukru
Na polevu:šťava z 1/2 citróna
150 g práškového cukru
hrsť posekaných pistácií
Rúru predhrejeme na 170 °C. Zmäknuté maslo utrieme s cukrom do peny, potom pomaly pridáme vajíčka a dôkladne zapracujeme do hmoty. Pridáme citrónovú kôru a šťavu, polentu a mleté pistácie a zapracujeme mixérom do hmoty. Nakoniec preosejeme do cesta múku s kypriacim práškom a soľou a dôkladne mixérom vymiešame. Hustejšie cesto dáme do chlebíčkovej formy, ktorú sme so vopred vymastili maslom a dlhšiu časť vyložili papierom na pečenie. Cesto uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 40 - 45 minút, alebo dovtedy, kým sa cesto nechytá na špajľu. Necháme chladnúť v rúre 5 minút, potom ho vyberieme na mriežku, ale nechávame vo forme.
Kým cesto chladne, pripravíme sirup tak, že v panvici spolu zvaríme citrónovú šťavu s cukrom dovtedy, kým sa cukor nerozpustí.
Cesto po vytiahnutí z rúry popicháme dreveným špáradlom a potierame sirupom, kým sa všetok nevstrebe do cesta. Necháme úplne vychladnúť a potom vyklopíme.
Pripravíme si citrónovú polevu. Cukor preosejeme, pridáme citrónovú šťavu a metličkou vyšľaháme do bielej polevy takej hustoty, aby sa ňou dal potrieť koláč. Ak je príliš hustá, zriedime citrónovou šťavou. Hotovou polevou prelejeme koláč a posypeme nasekanými pistáciami. Necháme stuhnúť, potom pokrájame na rezy a podávame na dezertnom tanieriku - koláč je kvôli nízkemu obsahu lepku dosť drobivý, ale na príťažlivosti mu to neuberá.