Nie ste prihlásený login

Chuťový návrat do Európy

Doma v kuchyni

26. 01. 2014



Posledné týždne v mojej kuchyni patrili blízkovýchodným inšpiráciám. Jahňacie mäso, sumac a za´atar, cícer, pistácie, veľa koriandru a ešte viacej granátových jabĺk. A na zemi pri gauči permanentne už od Vianoc kniha Jerusalem.
Včera som sa však nejako prepla, teda, presnejšie, prepol ma môj drahý. Boli sme v našom obľúbenom obchode s potravinami v Rakúsku, a odtiaľto sa jednoducho nedá odísť len tak, s tým, čo sme mali napísané na nákupnom zozname. Neodolali sme a už tradične sme si kúpili čo-to z dvoch druhov prosciutta, z talianskej salámy, parmezán, sušené paradajky, pečené papriky, olivy. Večera, po veľmi dlhej dobe, bola v štýle antipasti.
Jednoduché a priamočiare chute ma primäli porozmýšľať v tomto duchu aj nad dnešným obedom. Mäso a zelenina boli jasné, bolo treba domyslieť, čím oboje dochutím a čo pridám popri zelenine ako druhú prílohu.


Nakoniec som nad dochutením nemusela dlho rozmýšľať, stačilo sa pozrieť na košík plný pomarančov, ktoré sú teraz v najlepšej kvalite a bolo jasné. Ružičkový kel som podusila na masle a pomarančovej šťave a kôre, a ku kačke som pripravila tiež omáčku z pomarančovej šťavy podľa Emanuela Ridiho. Prípravu samotného kačacieho mäsa už nemením. Osvedčil sa mi postup podľa Nigelly, o ktorom píšem napríklad aj TU.
No a čo sa týka prílohy, nakoniec som sa rozhodla pre polentu. Už dlhšie som ju nerobila, čo mi nakoniec prišlo aj ľúto, pretože v kombinácii s ružičkovým kelom a kačacím mäsom to bola skvelá voľba. Budem po nej asi siahať častejšie. Samozrejme, s mierou.

Kačacie prsia s pomarančovou omáčkou a ružičkovým kelom na polente


Na 4 porcie potrebujeme:
2 "vykŕmené" kačacie prsia
čerstvo mleté čierne korenie
vločková morská soľ

Na pomarančovú omáčku:
asi 50 g krupicového cukru
asi 0,5 dl bieleho vína
šťava z 1,5 pomaranča
soľ

Na pomarančový ružičkový kel:
500 g ružičkového kelu
1 lyžica masla
šťava a kôra z 1,5 pomaranča
soľ a čierne korenie

Na polentu:
175 g intantnej kukuričnej krupice
1 liter osolenej vody
1 - 2 lyžice masla



1. Aspoň hodinu pred kuchynskou úpravou vyberieme mäso z chladničky, aby sa ohrialo na izbovú teplotu.
2. Najprv si pripravíme dusený ružičkový kel. Z kelových ružičiek odstránime všetky zvädnuté alebo inak poškodené listy a odrežeme z nich hlúbik tak, aby ružička ostala v celku a nerozpadla sa. Kel umyjeme, osušíme a prekrojíme na polovice. Dáme ho do hrnca, pridáme maslo a pomarančovú šťavu a kôru. Privedieme k varu, potom stiahneme oheň, priklopíme a dusíme asi 10 minút domäkka (al dente!). Občas potrasieme hrncom, aby sa ružičky pekne obalili pomarančovým sirupom. Hotové osolíme a okoreníme.
3. Rúru predhrejeme na 220 °C. Do hrnca nalejeme liter vody, osolíme a privedieme k varu.
4. Keď je rúra vyhriata, rozpálime na sporáku celokovovú panvicu, vhodnú do rúry. Kačacie prsia osušíme a kožu zľahka narežeme do mriežky (pozor, iba vrchnú časť kože, ale tento krok môžeme pokojne vynechať). Do horúcej panvice vložíme prsia kožou dole a necháme zatiahnuť dozlatista. Potom ich otočíme, minútu opekáme na druhej strane a potom vložíme panvicu do rúry. Pečieme 13 minút.
5. Kým sa prsia pečú v rúre, pripravíme pomarančovú omáčku. V kastróle necháme cukor roztopiť na karamel, zalejeme vínom a miešame, kým sa zmes nerozpustí. Necháme chvíľu redukovať, potom prilejeme pomarančovú šťavu a opäť redukujeme do ľahko sirupovej omáčky. Hotovú omáčku zľahka osolíme.
6. Kačacie prsia po 13 minútach vytiahneme z rúry, vyberieme ich z panvice a zabalíme do alobalu. Takto ich necháme asi 4 minúty odpočívať.
7. Kým prsia odpočívajú, do vriacej osolenej vody pomaly vsypeme instantnú kukuričnú krupicu a za stáleho miešania uvaríme polentu. Trvá to asi 2 minúty. Do hotovej kaše zamiešame maslo a na chvíľu prikryjeme.
8. Mäso rozbalíme a pokrájame na tenké plátky. Na taniere rozdelíme polentu, pridáme dusený ružičkový kel a plátky kačacieho mäsa. Tie prelejeme pomarančovou omáčkou. Mäso zľahka okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a vločkovou morskou soľou a podávame.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené