Rúru predhrejeme na 170 °C, formu vymastíme a vysypeme múkou. Do jednej misy preosejeme múku, kakao, škoricu a kypriaci prášok, pridáme mandľové lupienky a čokoládu. V druhej mise utrieme spolu do svetlej peny maslo s práškovým cukrom a žĺtkami, pomaly pridávame červené víno a kyslú smotanu a premiešame.
Bielky vyšľaháme dotuha a opatrne vmiešame do žĺtkovo-maslovej hmoty. Nakoniec pridáme sypkú zmes a opäť zľahka ale dôkladne premiešame. Dáme do formy a pečieme približne 45 minút. Hotovú bábovku necháme vychladnúť.
Polevu si pripravíme tak, že v kastróle ohrejeme smotanu s maslom tesne pod bod varu, odstavíme a primiešame čokoládu. Vymiešame dohladka a necháme trochu vychladnúť. Hustnúcou polevou polejeme bábovku a posypeme mandľovými lupienkami. Necháme stuhnúť.
Celozrnná bábovka s ovocím
Recept na túto bábovku mám od kolegyne. Keď som ju prvýkrát jedla, myslela som, že je orechová. Celozrnná múka urobila z tejto bábovky malý zázrak - poviete si obyčajná bábovka, ale po ochutnaní sa nestačíte čudovať, asi najlepšie bábovkové cesto zo všetkých, aké som skúsila. Vláčne, ľahké ako piškóta
(nie je to typické bábovkové cesto, niektorí by jej možno vytkli, že chutí ako piškóta nie ako bábovka), vďaka múke s orieškovým podtónom, a čo sa týka prípravy - č. 1 v jednoduchosti a rýchlosti. Základná verzia je čistá, prípadne môžete pridať nasekané orechy, ja som zvolila variant s drobným bobuľovým ovocím.
4 veľké / 5 stredných vajec
3 dl práškového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
2 dl slnečnicového oleja
3 dl celozrnnej hladkej múky (špeciál-stredná)
1 kypriaci prášok
troška mlieka na zriedenie podľa potreby
3 dl drobného bobuľového ovocia (použila som červené ríbezle a čučoriedky)
Rúru predhrejeme na 200 °C. Celé vajíčka spolu s cukrom a práškovým cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Potom pomaly pridávame olej. Do misy pridáme múku s kypriacim práškom a zľahka pomaly zašľaháme.
Ovocie obalíme v múke a pridáme do cesta. Opatrne premiešame a vylejeme do pripravenej, vymastenej a vysypanej formy. Pečieme 35 až 45 minút, vychladnutú bábovku pocukrujeme.
Kysnutá bábovka s makom
Zaujal ma nápad stočiť závin do venca a upiecť ho v bábovkovej forme. Bola však trochu hutnejšia ako som predpokladala. Najlepšie chutí s hrnčekom kakaa alebo bielej kávy.
20 g droždia
2 lyžice krupicového cukru
500 g hladkej múky
250 ml mlieka
1 lyžička soli
1 vrecúško vanilkového cukru
4 lyžice rozpusteného masla + na potretie
2 žĺtky
maslo + hrubá múka na formu
práškový cukor na pocukrovanie
Na plnku:
150 g mletého maku
250 ml mlieka
2 - 3 lyžice krupicového cukru
škorica a mleté klinčeky na dochutenie
hrsť mletých orechov
piškótové alebo medovníkové omrvinky na zahustenie
Najprv si pripravíme plnku. Mak a mlieko dáme do kastróla a varíme na stredne silnom plameni asi 10 minút. Po vychladnutí pridáme cukor, korenie a orechy. Ak je plnka riedka, zahustíme ju omrvinkami (piškótovou alebo medovníkovou strúhankou).
Droždie vo veľkej mise zmiešame s lyžičkou cukru, múky a trochou vlažného mlieka. Asi po 15 minútach, keď vzíde kvások, naň preosejeme múku, pridáme zvyšok cukru, vanilkový cukor, soľ, rozpustené maslo a žĺtky rozmiešané v mlieku. Vypracujeme tuhšie cesto, prikryjeme ho a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Rúru vyhrejeme na 180 °C. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme ho makovou plnkou, zrolujeme ako závin a ten uložíme do pripravenej formy. Konce spojíme, aby sme vytvorili jednotliaty kruh. Necháme 20 minút, potrieme maslom a pečieme dozlatista. Vychladnutú bábovku pocukrujeme.