Tento šalátik, som prvýkrát robila ešte v marci. Pôvodne mal byť súčasťou iného príspevku, ale nakoniec som sa rozhodla pridať ho teraz. Už keď sme pri tej mrkve a pri teplých šalátoch ;)
Krúpový šalát s pečenou mrkvou a fetou
1/2 kila mrkvy, pozdĺžne rozpolenej alebo rozštvrtenej
2 červené cibule, pokrájané na štvrtiny
lyžica olivového oleja
200 g veľkých jačmenných alebo špaldových krúp
100 g baby špenátu
100 g fety
Na zálievku:
3 lyžice červeného vínneho octu
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica medu
2 strúčiky cesnaku
1 čajová lyžica sladkej údenej papriky
1 čajová lyžička mletej rímskej rasce
hrsť petržlenovej vňate, najemno nasekanej
Rúru predhrejeme na 190 °C. Mrkvu a cibuľu rozložíme na plech, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme a pečieme asi 35 minút domäkka.
Kým sa zelenina pečie, uvaríme si krúpy podľa návodu a z uvedených surovín pripravíme zálievku. Polovicu zálievky zriedime s lyžicou vody a vmiešame do uvarených krúp. Zvyškom zálievky prelejeme upečenú zeleninu a premiešame. Krúpy zmiešame s bejby šalátom, dáme na taniere, obložíme pečenou zeleninou a posypeme nadrobenou fetou. Podávame hneď - najlepšie totiž chutí teplý, resp. izbovej teploty.