Nie ste prihlásený login

Dulové homemade

Doma v kuchyni

25. 11. 2013



Minulý mesiac som z dúl nielen varila, ale som aj vyrábala domáce produkty. Ako prvý prišiel na rad tzv. dulový syr, ktorý som v premiére skúsila minulý rok. Uvarila som aj dve dávky sirupu a do 7mičky vodky naložila a nechala macerovať základ pre tzv. dulový koňak. Názov  nie je samozrejme odvodený od použitého alkoholu, ale pravdepodobne od nádhernej jantárovo-zlatej farby. Z tohto projektu som mala spočiatku zmiešané pocity, pohár plný nastrúhaných dúl zaliatych vodkou som uložila do skrine a občas, keď som si spomenula, som ho posledných 6 týždňov občas pretriasla, a keď som bola zvedavá a netrpezlivá, aj som ho otvorila a ovoniavala. Včera som macerát konečne scedila a prefiltrovala do pripravených fliaš. Keby som vedela, aká voňavá dobrota z toho vznikne, naložila by som aj dve dávky. Keď sa ku mne ešte niekedy dostane také množstvo dúl ako tento rok, už budem vedieť, ako s nimi s ľahkosťou a bezpracne naložiť.



Tento rok som pôvodne plánovala aj niekoľko džemov, kde by hlavnú surovinu tvorili duly, nakoniec však z toho zišlo. Pustila som sa však do dulového želé, len žiaľ, vybrala som si nesprávny recept. Nefungoval tak, ako by mal. Pri varení dulového želé som mala pocit, akoby v nich nebol ani gram pektínu. Žiadne želírovanie, žiadne hustnutie, varím, varím a krásna číra tekutina, ktorú som nechala vyše 14 hodín samovoľne v gáze odtiecť z predvarených dúl sa tvrdohlavo odmietala premeniť na želé. Uvarené tekuté želé nezhustlo ani po zavarení a vychladnutí. Tak prišiel na rad reparát - k želé som si musela dopomôcť želírovacím prípravkom s pektínom. A aj napriek tomu nemám želé aké som si predstavovala... nevadí, nabudúce skúsim postup podľa iného recept. Vybraný recept z knihy o provensálskej kuchyni žiaľ nebol dobrou voľbou. Ak niekedy v budúcnosti vyjde želé podľa iného receptu, príde aj sem. Nateraz koňak a sirup, syr nájdete TU.

Dulový "koňak"

(zdroj inšpirácie: www.kuechengoetter.de)

1 veľká dula (cca 400 g) 
5 klinčekov
1 tyčinka škorice
70 g krupicového cukru
700 ml vodky



Dulu (duly) utrieme od chĺpkov, umyjeme a osušíme. Potom ju celú nastrúhame na hrubom strúhadle. Klinčeky nahrubo podrvíme v mažiari a nasypeme na dno litrového pohára na zaváranie. Pridáme tyčinku škorice a zasypeme nastrúhanou dužinou. Duly zasypeme cukrom a necháme odstáť cez noc. Potom zalejeme vodkou, uzavrieme a odložíme na tmavé a teplé miesto na 4 týždne (v mojom prípade na 6 týždňov).
Macerát scedíme a prefiltrujeme cez papierový filter. Nalejeme do čistých vysterilizovaných fliaš a uzavrieme. Odložíme na tmavé a chladné miesto. Ak vydržíme a necháme dulový "koňak" rok zrieť, prekvapí nás vraj skutočne "koňakoidná" vyzretá chuť. Uvidíme, či sa mi podarí tak dlho zachovať aspoň malú vzorku ;)

Dulový sirup


1 kg dúl
200 g krupicového cukru
6 klinčekov (alternatíva 3 hviezdičky badiánu)
1 tyčinka škorice



Duly dôkladne umyjeme, osušíme a pokrájame na väčšie kusy. V hrnci zalejeme vodou a zakryté na miernom plameni varíme, kým duly nezmäknú. Pripravíme si čistú misu a sitko vyložené čistou namočenou a vyžmýkanou utierkou. Uvarené duly zlejeme do sitka a necháme odkvapkať. Šťavu zmiešame s cukrom a koreninami, pomaly privedieme k varu a povaríme asi 10 minút. Horúci sirup nalejeme do vysterilizovaných fliaš, uzavrieme a necháme vychladnúť. Potom uložíme na chladné a tmavé miesto (do chladničky) a spotrebujeme do 5 mesiacov.

Dulové želé

Príprava želé je celkom fascinujúca. Povaríte ovocie, aby zmäklo, medzitým si pripravíte mušelín, sitko a miesto, kde zavesíte mušelínový batôžtek s dulami na spontánne "odkvapkanie". Duly sa zlejú cez mušelín, zaviažu, zavesia a nechajú samovoľne aspoň 12 hodín  okvapkávať. Nesmie sa im pomáhať a stláčať - tekutina a následne aj želé by bolo zakalené. A tak trpezlivo sledujete spodok mušelínového batôžka, kvapky dulovej "esencie" sa zjavujú tempom vápencovej kvapky na stalaktitoch v jaskyni, ale aj keď sa vám to zdá najprv nereálne, ráno nájdete v miske celkom slušný objem dulovej šťavy. Potom pridáte cukor, pomarančovú šťavu a varíte. V recepte stojí, že do 10 minút bude želé hotové. Varím 30 minút, varím hodinu a nič... skúška hustnutia nefunguje, žiadna želírovacia reakcia neprebehla.... a ako to dopadlo už viete z čítania vyššie...





Škoda, že som si nezvolila iný recept, postup podľa tejto knihy by bol možno úspešnejší. Skúsim nabudúce. Našťastie, želé je zachránené, i keď bolo pripravené inak ako som pôvodne chcela. Jeho hladká konzistencia mi dnes vnukla myšlienku, že tohtoročné linecké bude plnené pravdepodobne práve nim.

Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 26. 11. 2013 15:53:51
Wow :)


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 26. 11. 2013 23:25:16
Adush, podľa mňa duly nemajú moc pektínu a neželírujú. Želé som robila viac krát a teda, bez poriadneho čistého prírodného pektínu by som sa nepohla. Táto sága nebude o dobrom / zlom recepte – ale skôr o ovocí :-) Pekne si sa vyhrala. Nápad s koňakom sa mi ľúbi, už mi minule kolegovci vraveli, urob niečo alkoholické, budeš mať väčší odbyt :-D. Tak možno o rok. Díky za tip.


Meno: Adusha Dátum: 27. 11. 2013 15:29:23
Katka, celkovo mám pocit, že várka dúl, ktorú som mala k dispozícii tento rok bola nejako málo pektínová. Minulý rok som napr. dulový syr uvarila rýchlejšie ako tento rok. No a čo sa týka toho želé, neviem, aj tak si myslím, že ten recept bol zlý. O rok skúsim iný. No a koňak určite skús, je úžasný! O rok skúsim aj likér pre \"cuckavé\" typy ;)


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 27. 11. 2013 19:36:47
Neviem ani ja, akosi sa mi tomu pektínu v dulách nechce veriť. Ja som mala 3 rôzne zdroje na dule a teda, že by sa mi niektorý výrobok \"lepil\" - sa fakt povedať nedá. Však oprobuj a dáš vedieť. Na likér pre \"cuckavé\" som fakt zvedavá.


Meno: Adusha Dátum: 27. 11. 2013 19:49:06
Katka, mne sa nepotvrdili dve infomácie, ktoré sa vyskytujú skoro pri každom zdroji o dulách - a to si myslím, že som si toho o nich načítala celkom dosť: a to, že obsahujú veľa pektínu (blbosť) a že sú strašne trvanlivé (blbosť) :-) takže asi tak nejako ;)


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 28. 11. 2013 22:12:14
Trvanlivé myslíš za surova, bez spracovania, alebo po spracovaní? Info po spracovaní ma hlavne zaujíma. Podľa mňa - za surova - trvanlivé moc nie sú. Ja som videla, ako som ich pár dní nechala a menili sa dosť výrazne. A ešte otázenka - sirup si po naliatí za horúca do fľaší potom už nesterilizovala? ja to nerobievam pri sirupoch.


Meno: Adusha Dátum: 29. 11. 2013 00:40:50
Katka, mám na mysli bez spracovania ;) Po spracovaní myslím okej, ak sa dodržia všetky pravidlá čistoty a sterility a správneho skladovania. Sirup som naliala do sterilných fliaš, potom som ho už nesterilizovala, ale, držím ho v chladničke.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign