Spracovať príliš veľké množstvo dúl nie je práve sranda. Ak ich lúpete a nebodaj vykrajujete jadrovník, buď sa porežete, alebo vás už po chvíli začne bolieť ruka - duly sú sakra tvrdé ovocie! Našťastie, obidvoch krokov som sa vyhla, všetko, čo som z nich stihla pripraviť sa obišlo bez lúpania aj vykrajovania jadrovníkov.
Okrem fyzických síl vás duly oberú aj o fúru času. Či už sa rozhodnete pri výrobu syru, želé cukríkov, džemu alebo rôsolu, je to záležitosť na niekoľko hodín, ba dní. V prípade, že máte na spracovanie kilo, či dva. Ale čo v prípade, ak je tých kíl aj desaťnásobne viac? Priznávam, nespala som poriadne niekoľko dní, a keď som od únavy na pár dní vypla - duly pekne rýchlo podliehali skaze :-(
Duly sa považujú za zimné ovocie, ktoré dozrieva v priebehu októbra. Hovorí sa o nich, že majú dlhú trvanlivosť, takže dobre uskladnené vydržia aj niekoľko týždňov. Mne sa však už opakovanie druhý rok po sebe toto vôbec nepotvrdilo. Minulý rok mi duly, už po pár dňoch v kuchyni, začali hniť zvnútra. No a tento rok sa situácia opakovala - duly som uskladnila v chlade, ale aj napriek tomu veľmi rýchlo začali podliehať skaze - hniloba zvnútra, klasická hniloba, ale dosť ma prekvapila najmä pleseň šupky - drobné čierno-šedé bodky na šupke zoskupené v menších alebo väčších plochách - no a keď ste sa chceli pozrieť pod šupky a zrezali ste postihnutú časť nožom, natrafili ste na výraznú vnútornú hnilobu. Neviem, či to nazývam správne - ale ide o hnedosfarbené časti v inak svetlej dužine. Aj keď som pri spracovávaní dúl mala veľké straty, stihla som toho urobiť myslím celkom dosť - dulový syr, želé, dve dávky sirupu, duly naložené vo vodke (bude dulový "koňak") atď., plus som ich skúsila zaradiť aj do bežného varenia. Vznikla z nich polievka a prihodila som ich aj do pekáčika s kuriatkom.
Aké skúsenosti s dulami máte vy? Čo z nich pripravujete? Akú máte skúsenosť s ich trvanlivosťou? Budem veľmi rada, ak mi napíšete.
Polievka z dúl a sladkých zemiakov
Keď som si prečítala zloženie receptu na túto polievku, bola som trochu prekvapená množstvom surovín výraznej chute a vône, a predpokladala som, že chuť dúl v tejto zmesi úplne zanikne. Nakoniec som túto polievku predsa len skúsila a bola som milo prekvapená. V polievky som necítila ani batáty, ani výrazný zeler, ale naozaj predovšetkým duly.
1 cibuľa
2 väčšie duly (cca 400 g)
700 g sladkých zemiakov
200 g buľvového zeleru
3 lyžice masla
80 ml jablkovej šťavy (alebo cideru)
1,5 litra zeleninového vývaru
3 zrnká nového korenia
1 bobkový list
kúsok pomarančovej kôry
100 ml šľahačkovej smotany
+ petržlenová vňať
+ 2 plátky chleba, ideálne tmavého
Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. Duly umyjeme, zbavíme chĺpkov, prekrojíme na štvrtinky, vyrežeme jadrovníky. Jednu štvrtinku odložíme bokom, zvyšok pokrájame. Zeler a sladké zemiaky ošúpeme a pokrájame na menšie kocky.
V hrnci zohrejeme lyžicu masla a opečieme na ňom cibuľu. Podlejeme jablčnou šťavou alebo ciderom a vývarom. Pridáme nakrájané duly a zeleninu, bobkový list, nové korenie a pomarančovú kôru. Privedieme k varu, potom stiahneme plyn a pomaly varíme asi 25 minút, domäkka.
Na zvyšnom masle medzitým opečieme chlieb pokrájaný na malé kocky spolu s dulou, pokrájanou na rovnakú veľkosť. Opečený chlieb s dulou presunieme do misky a necháme vychladnúť. Znmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou, osolíme a okoreníme.
Z polievky vyberieme nové korenie, bobkový list a pomarančovú kôru a rozmixujeme. Zjemníme smotanou a podľa potreby dochutíme. Podávame posypané dulovo-chlebovo-petržlenovou zmesou.
Kurča na dulách
1 kurča alebo 5 kuracích stehien
300 g šalotky
400 g petržlenu
1 citrón
2 - 3 duly
čerstvý tymian
3 bobkové listy
2 lyžice medu
0,5 litra jablčného cideru
soľ a čierne korenie
Rúru predhrejeme na 200 °C. Kurča umyjeme, osušíme a dôkladne osolíme a okoreníme zo všetkých strán. Uložíme do pekáča, obložíme tymianom a dáme do rúre na 20 minút predpiecť.
Medzitým ošúpeme šalotku a petržlen, ten pozdĺžne prekrojíme. Umytý citrón pokrájame na kolieska, duly pokrájame na osminky, jadrovníky vyrežeme. Všetko pridáme ku kuraťu do pekáča, osolíme, okoreníme, pokvapkáme medom a podlejeme ciderom.
Kurča občas polejeme vypečenou šťavou a pečieme asi 45 minút, dozlatista.
Podávame s bagetou, čerstvým chlebom alebo s varenými zemiakmi, či zemiakovým pyré.