Rozmýšľala som nad ryžou (zmes basmati a divokej ryže), šošovicou i quinoou, vyhral to však cícer - moja najobľúbenejšia strukovina. A čím som celé jedlo, nazvem ho teplým šalátom, dochutila, si prečítajte nižšie...
Teplý šalát z tekvice, romanesca a cíceru s javorovo-lieskovcovou zálievkou
1 menšia maslová tekvica, očistená a pokrájaná na kocky
1 menšia hlávka romanesca alebo obyčajného karfiolu
trochu olivového oleja
1 plechovka cíceru, scedeného a prepláchnutého
hrsť lieskovcov, nahrubo nasekných
1 červená feferónka (jemnejšej chuti) nakrájaná na tenké kolieska
Na zálievku:
4 lyžice oleja z lieskových orieškov
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička javorového sirupu
pol lyžičky
sumachusoľ a čierne korenie
Rúru predhrejeme na 180 °C. Nakrájanú tekvicu a romanesco rozobrané na menšie ružičky dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a zľahka rukami premiešame, aby sa zelenina rovnomerne obalila v oleji. Dáme do rúry a upečieme domäkka. Počas pečenia kontrolujeme, občas zeleninu zľahka premiešame. Pečieme, kým nie je romanesco upečené al dente. Upečenú zeleninu necháme trochu ochladnúť, potom presunieme na servírovaciu misu alebo tanier.
Cícer scedíme, prepláchneme vodou a necháme odkvapkať. Feferónku umyjeme a pokrájame na tenké kolieska. Lieskovce nahrubo nasekáme. Všetky tieto suroviny pridáme k zelenine a pripravíme zálievku. Uvedené suroviny dáme a misky a metličkou vyšľaháme do dresingu, alebo jednoducho dáme do zatváracieho pohárika, uzatvoríme a poriadne pretrepeme. Zeleninu prelejeme hotovou zálievkou a zľahka všetko premiešame. Podávame teplé alebo izbovej teploty.