Nie ste prihlásený login

Prvý pokus o slivkový lekvár

Výzvy v kuchyni

25. 10. 2013



Jeseň prináša toľko plodov, toľko zeleniny a ovocia, že by človek mohol celé dni variť, zavárať, fotiť... Len žiaľ, mne to nejako nevychádza. Jeseň mi totiž prináša aj najviac práce... v zamestnaní. Cez týždeň padám večer od únavy, takže nemám chuť ani variť, ani piecť a už tobôž variť džemy, omáčky a iné dobroty na zimu. Alebo sa stane to, že k týmto činnostiam sa aj dostanem, ale potom nie a nie si nájsť pár hodín času na spracovanie fotografií a písanie na web.
Aj tento príspevok mal už dávno visieť na stránke, popravde, môj prvý pokus o slivkový lekvár (česky povidla) sa odohral pred rokom. Tento rok som chcela urobiť repete, ale časovo mi to nevyšlo. Minulý týždeň som sa dvakrát dostala na trhovisko - v Bratislave aj v Maďarsku a slivky sa na obidvoch miestach ešte dali kúpiť, preto snáď nebudem s touto témou úplne mimo. No, úprimne, povidla či slivkový lekvár máte zrejme vo svojich špajzách už nejaký ten týždeň.



Ak sa Vám podarilo uvariť hustý poctivý lekvár (povidla), ktorý vám z buchiet nevytečie, blahoželám a dávam klobúk dole. Mne sa to na prvý pokus nepodarilo, i keď musím skonštatovať, že po pár mesiacoch lekvár v pohároch celkom zhustol, i keď krájať nožom by sa aj tak nedal. Aj riedky slivkový lekvár je však celkom užitočný a všestranne použiteľný. Na buchty hneď zabudnite, ale na natieranie je viac ako stvorený - nielen natretý na chlebe či vianočke, perfektný je na potretie cesta - či už ako hlavná zložka plnenia, alebo pod orechy, makovú plnku a podobne. Alebo ho môžete pridať do sladkých rezancov s makom, či na dochutenie sladkých gulí alebo šúľancov. Alebo si ho pokojne dajte do bieleho jogurtu tak ako ja. Pridala som ešte strúhaný perník a božské raňajky, resp. ľahký dezert bol na svete.
Čo sa týka môjho pokusu o lekvár, zvolila som recept z knihy Dity Pecháčkovej a popritom som sledovala aj podobný variant z Apetitu č. 10/2009. V obidvoch prípadoch ide o povidla, ktoré sa nemiešajú - Dita ich pečie v rúre, Apetit ich varí na sporáku v hrnci, s prísnym zákazom čo len pomyslieť na varešku a na miešanie. Ja som išla skôr podľa Dity, lekvár v rúre však vôbec nehustol. Piekla som ho dosť dlho, dlhšie ako ona, ale stále bol riedky. Zabalila som to asi po 4 hodinách, nabudúce sa budem musieť vyzbrojiť väčšou trpezlivosťou.
Raz by som však chcela zažiť také poriadne varenie lekváru na dvore, v medenom či inom kotle,  nad ohňom, iba slivky a veľa veľa času a žiadny cukor, či iné prísady. No, už nám ostáva len slivku zasadiť, aby som sa o pár rokov mohla do toho lekváru skutočne pustiť.


Slivkové povidla (lekvár) podľa Dity

(zdroj inšpirácie: Deník Dity P.)

3 kg sliviek
125 ml octu
750 g kryštálového cukru
1 lyžička mletej škorice
100 m l rumu



1. Slivky umyjeme a vykôstkujeme. Dáme ich do veľkého širokého hrnca, zalejeme octom a zasypeme cukrom. Odložíme do chladu odležať na celú noc.
2. Hrniec postavíme na sporák a na stredne silnom ohni varíme hodinu, občas zamiešame. Rúru vyhrejeme na 150 °C. Hrniec so slivkami dáme do rúry a pečieme asi 3 až 5 hodín, resp. kým nezhustnú. Nemiešame.
3. Hotové povidla/lekvár rozmixujeme ponorným mixérom na hustú kašu, primiešame škoricu a rum a naberačkou plníme do čistých vysterilizovaných pohárov. Uzavrieme, obrátime dnom hore a necháme vychladnúť.

Poznámka: Slivky na povidla/lekvár musia byť celkom zrelé a sladké, ideálne také, ktoré už prešli prvými nočnými mrazíkmi. Povidla/lekvár môžete okrem škorice dochutiť napr. aj klinčekmi či mletým badiánom.


Prvý pokus (2012). Druhý pokus som tento rok nestihla :-(



Slivky
Slivkové povidla/lekvár
Vlašské orechy
Mak

Perník resp. perníkové korenie
...

...to je päť surovín,
ktoré ma fascinujú každú jeseň a zimu, to sú štyri suroviny, ktoré sú stvorené vzájomne jedna pre druhú (a druhá pre tretiu, štvrtú i piatu, atď.). Z tejto fascinácie pečiem aj nasledujúci koláč - na prvý pohľad obyčajný, ale práve vďaka povidlám/lekváru a orechom neodolateľný.

Mrežovník so slivkovým lekvárom a vlašskými orechmi


100 g polohrubej múky
150 g hladkej múky
štipka soli
50 g mletých vlašských orechov
2 ČL kypriaceho prášku
150 g práškového cukru
1 ČL škoricového cukru
100 g uvarených zemiakov
1 vajce
100 g masla
1 ČL postrúhanej citrónovej kôry
200 g slivkového lekváru
50 g posekaných orechov na posypanie
práškový cukor na pocukrovanie





1. Obidva druhy múky preosejeme do misy spolu s kypriacim práškom a soľou. Pridáme mleté orechy, práškový a škoricový cukor. V šupe uvarené zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame, pridáme do misy spolu s pokrájaným maslom, vajcom a citrónovou kôrou. Vypracujeme hladké cesto.
2. Z cesta odoberieme 2/3 a rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Cesto  pomocou valčeka prenesieme na plech a potrieme lekvárom.
3. Zo zvyšného cesta urobíme tenké valčeky a na koláči z nich vytvoríme mriežku. Posypeme posekanými orechmi a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 20 minút dozlatista. Vychladnutý koláč pocukrujeme.




Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 26. 10. 2013 21:59:26
Ahoj Adi, mrežovník mamina piekla často, ale tento vylepšený orechmi - to musí byť mňamka :) Inak teraz neviem, aký je rozdiel medzi lekvárom a povidlami, myslela som si, že česky povidla sú po slovensky lekvár, alebo nie? Moje prvé pokusy tiež boli riedke, teraz pečiem v pekáči - väčšia plocha odparovania- a pri 180°C asi 3 - 4 hodiny a je fajn hustý. Ale krájať sa nedá :))


Meno: Adusha Dátum: 28. 10. 2013 20:26:21
Ahoj Ivetka, v podstate máš pravdu - lekvár a povidla je to isté...teda, myslím. Mne sa však veľmi páči to české slovo, preto ho zamieňam so slovom lekvár. A áno, ako píšeš, nabudúce veľký plech do rúry a nie hrniec ;)


Meno: Adusha Dátum: 28. 10. 2013 20:39:47
IVetka, tak som článok nakoniec trochu upravila a poslovenčila :-)


Meno: Iveta Dátum: 29. 10. 2013 20:25:18
Ale Andrejka to som ja nechcela aby si upravila článok, u nás v rodine a v okolí sa používa názov lekvár, preto som sa pýtala :-))


Meno: Adusha Dátum: 29. 10. 2013 21:25:07
Ivetka, v pohode ;) pôsobilo to zmätočne... sme na Slovensku, takže hovorme o lekvári ;) no a víkendujem na maďarskom vidieku a tam je rovnako lekvár - resp. szliva lekvár :-D

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené