Po dlhej dobe ma tak Nigella opäť inšpirovala a musím povedať, že express varenie asi nič nereprezentuje lepšie ako príprava steaku z tuniaka. Ako prílohu som zvolila šalát z konzervovaného bôbu. Pôvodný Nigellin recept počíta s čiernou fazuľou. Bola som presvedčená že doma mám jednu konzervu čiernej mexickej fazule, miesto nej som však našla konzervu bôbu, ktorý som kúpila pred pár mesiacmi v jednom orientálnom food obchode. Pokojne ale môžete použiť hocijaký druh fazule, chuť tomuto šalátu dáva predovšetkým zálievka, čili a čerstvý koriander. No a prílohou č. 2 bol ľahký šalátik z rukoly, baby mangoldových listov a klíčkov červenej repy. A zálievka z malinového octu, oleja a medu tomu dala ten správny šmrnc. Zo svojich ovocných octov sa veľmi teším a mám pocit, že ich miniem skôr ako som si myslela.
Steak z tuniaka s dvoma šalátmi
Na 1 steak potrebujeme:1 tenší (cca 200 g, hrúbka asi 2 cm) steak z tuniaka
morská soľ, ideálne v lupienkoch (napr. Maldon) alebo hrubá soľ
čerstvo mleté čierne korenie
čerstvá koriandrová vňať + kúsok limetky k podávaniu
trošku olivového oleja
Na šalát z bôbu potrebujeme:1 konzerva bôbu, čiernej fazule, alebo hocijakej inej fazule
2 lyžice limetkovej šťavy
1 lyžička rybej omáčky
1 lyžica čili oleja
1 lyžička medu
2 lyžice posekanej koriandrovej vňate
kúsok posekanej červenej čili papričky
Na šalát z rukoly, mangoldu a klíčkov potrebujeme:rukola
baby listy z červeného mangoldu
klíčky z červenej repy
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica malinového octu
1 lyžička medu
soľ + čierne korenie
Rybu vyberieme z chladničky a necháme chvíľu odstáť pri izbovej teplote. Medzitým si pripravíme obidva šaláty.
Bôb (fazuľu) scedíme, prepláchneme vodou, necháme odkvapkať a dáme do misy. Do druhej menšej misky dáme limetkovú šťavu, olej, med a rybiu omáčku. Metličkou vyšľaháme dresing a prejeme ním fazuľu. Pridáme nasekanú čili papričku a koriandrovú vňať a zľahka premiešame.
Na druhý šalát dáme do misy rukolu, baby mangold a repné klíčky a zľahka rukami premiešame. Dresing pripravíme vyšľahaním malinového octu s olejom, medom, čiernym korením a soľou. Pridáme k šalátu a opäť zľahka rukami premiešame. Obidva šaláty uložíme vedľa seba na tanier.
Do dlaní si nalejeme asi lyžičku oleja a potom ho votrieme do pripraveného steaku. Grilovaciu panvicu poriadne rozpálime a položíme naň tuniaka. Sprudka pečieme 30 - 45 sekúnd, potom obrátime a rovnako dlho opečieme aj z druhej strany. Hotový steak uložíme na tanier, posolíme hrubou soľou, posypeme čerstvo pomletým čiernym korením a koriandrovou vňaťou. Podávame s kúskom limetky, ktorú si môžeme vytlačiť na tuniaka.
(Tuniaka nepečieme príliš dlho, zatiahnuť by sa mali iba kraje a vnútri má ostať ružový a šťavnatý. Ak sa pečie príliš dlho, získa nepríťažlivú sivú farbu, je suchý a drobivý. Menej je v tomto prípade vždy viac.)