Nie ste prihlásený login

Ide to aj bez mäsa

Doma v kuchyni

01. 10. 2013



Mäso mám rada a nevedela by som sa ho vzdať úplne, ale keď tak sledujem svoje varenie, zisťujem, že s mäsom pomaly nevarím. Teda, aby som bola presnejšia - varím ho pravidelne, keďže mám doma muža mäsožravca, ale neexperimentujem s ním. Varím klasiky, tradičnú kuchyňu, jedlá, ktoré nemôžem pokaziť. Naopak, na druhej strane, so zeleninou, šalátmi, bezmäsitými jedlami ma neskutočne baví vymýšľať, kombinovať, skúšať netradičné suroviny... Zelenina hrá v mojej strave dôležité miesto, ale napríklad, sójové produkty vôbec nepoužívam. Jedinou výnimkou je tofu, ktoré si občas kúpim a použijem do nejakého ázijského receptu. Tak to bolo aj včera večer, keď som chytila záchvat nočného varenia a chystania si obedu na druhý deň do práce.



Nakrájanie všetkých surovín mi síce zabralo trochu viac času, samotné varenie je však jedna parádna rýchlovka. Karí varievam celkom pravidelne, zvyčajne však s použitím kuracieho mäsa. Ku kuracine však cítim posledné mesiace nejakú nechuť, preto som po dlhšej dobe siahla po tofu. A bol to skvelý nápad.

Červené karí so zeleninou a tofu


sezamový alebo slnečnicový olej
200 g šampiňónov
3 jarné cibuľky
1 čerstvá čili paprička
malý kúsok zázvoru
4 strúčiky cesnaku
červená karí pasta
180 g cukrového hrášku
400 g obyčajného (príp. údeného) tofu
1 konzerva kokosového mlieka (400 ml)
limetová šťava na dochutenie + pokrájaná limetka k podávaniu
koriandrová vňať



Šampiňóny utrieme papierovou utierkou od prípadnej hliny, odrežeme nožičky a klobúčiky pokrájame na štvrtinky. Cibuľku očistíme a pokrájame na kolieska - bielu a svetlozelenú časť. Zázvor olúpeme a pokrájame na tenké rezančeky. Čili papričku pokrájame nadrobno (ak je príliš štipľavá, vyrežeme rebrá a odstránime semená). Rovnako cesnak očistíme a pokrájame na tenké plátky. Z cukrového hrášku odkrojíme konce a odstránime prípadné vlákna.
V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, v ktorej asi tri minúty povaríme hrášok, rýchlo schladíme v studenej vode a pokrájame šikmo na 2 cm kúsky. Tofu pokrájame na väčšie kocky - vo veľkosti sústa.
V panvici (woku) zohrejeme olej, pridáme nakrájané šampiňóny a za stáleho miešania opekáme dozlatista asi 2 minúty. Pridáme cibuľku, čili, zázvor a cesnak a rovnako za stáleho miešania opekáme, pozor, cesnak nesmie začať hnednúť. Pridáme lyžicu kari pasty (prípadne menej, ale ja ňou nikdy nešetrím, mám rada štipľavé karí) a dôkladne rozmiešame v panvici, aby sa rozpustila. Chvíľu obsah panvice ešte opekáme, potom zalejeme kokosovým mliekom a necháme zovrieť (ak je mlieka málo, môžeme konzervu opláchnuť čistou vodou a pridať túto vodu do panvice). Do panvice vložíme predvarený hrášok a tofu a chvíľu povaríme. Podľa potreby dochutíme soľou a karí pastou a na záver pridáme ešte limetkovú šťavu.
Podávame posypané čerstvou koriandrovou vňaťou a prípadne aj čili papričkou a ku každej porcii pridáme kúsok limetky, aby si každý mohol svoju porciu dochutiť limetkovou šťavou.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign