Nie ste prihlásený login

Ovocné octovanie

Doma v kuchyni

26. 09. 2013



Na ovocné octy mám zálusk už niekoľko rokov, ale nie a nie sa k nim dopracovať. Tento rok sa však konečne podarilo. Našla som si čas, prichystala ingrediencie, naložila, čakala a teraz si už len užívam. Na prvýkrát som sa rozhodla pre dve kombinácie. Ten tmavší je pripravený z černíc a čerstvej mäty a ten svetlejší z malín. Základný ocot v mojom prípade bol klasický liehový 8 %, ale prednostne sa odporúča biely vínny ocot. V čase, keď som sa púšťala do prípravy týchto octov som však biely vínny ocot nevedela nikde zohnať. Teda, zakaždým som natrafila iba na tmavé nevzhľadné biele octy výraznej chute aj vône. Nič jemné som nezohnala, preto som dala prednosť liehovému octu, prišiel mi chuťovo aj vôňou jemnejší a neutrálnejší.


Môj fotoateliér v práci na záhrade. Vypŕhlená dosýta. Chcelo by to pokosiť pŕhľavu.

Ovocie som nechala naložené v octe asi 10 dní, potom som ho scedila a prefiltrovala. Časom sa môže zakaliť, ba vekom aj zhnednúť, jeho chuťové vlastnosti to však vraj neovplyvní. V každom prípade, schválne som si pripravila iba takéto malé množstvá, aby som ich stihla spotrebovať v rozumnom čase. Mám pocit, že zálievku do šalátu bez ovocného octu si už nebudem vedieť predstaviť. Darmo, ovocný ocot má šmrnc, a zálievka z neho je zaujímavá chuťovo aj vizuálne.
Okrem zálievky sa dajú ovocné octy použiť napríklad na dochutenie omáčky k divine, a pár kvapiek spraví z vody osviežujúcu limonádu.

Malinový ocot


Na 250 ml octu potrebujeme:
200 - 250 g čerstvých malín
260 ml bieleho octu, liehový alebo jemný vínny

Ocot nalejeme do hrnca a privedieme k varu. Povaríme dve minútky, vypneme a necháme vychladnúť na 40 °C. Maliny zľahka rozmixujeme v mixéri na hrubšiu kašu, nalejeme do čistej vysterilizovanej 7 dl fľaše a prelejeme vychladnutým octom. Zľahka uzavrieme viečkom a pri izbovej teplote na slnečnom parapete necháme lúhovať 7 až 14 dní. Každý deň s fľašou potrasieme resp. zamiešame obsahom. Potom scedíme, prefiltrujeme a nalejeme do čistej vysterilizovanej fľaše. Odložíme na chladné a tmavé miesto.



Černicovo-mätový ocot


Na 250 ml octu potrebujeme:
1 zväzok mäty
200 - 250 g čerstvých černíc
260 ml bieleho octu, liehový alebo jemný vínny

Mätové lístky odtŕhame zo stoniek, dáme do 7 dl pohára a drevenou paličkou rozdrtíme (opatrne, aby sme nerozbili pohár). Pridáme umyté a osušené černice a roztlačíme ich na mäte. Zalejeme octom, uzavrieme zľahka viečkom a necháme lúhovať pri izbovej teplote, napr. na slnečnom parapete. Každý deň zľahka pretrepeme. Po 7 - 10 dňoch ho scedíme a prefiltrujeme cez papierový filter, aby sme zachytili podľa možnosti všetky tuhé časti. Nalejeme do čistej a vysterilizovanej fľaše, uzavrieme a skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

No a pridávam aj recept na jeden zaujímavý šalát s ešte zaujímavejšou zálievkou. Zálievka je z černicového octu, oleja, medu a maku. Človek by ani neveril, aká môže byť zálievka originálna.

Šalát z mladého špenátu, černíc, avokáda a pistácií


mladý baby šalát
jedno zrelé avokádo
hrsť černíc
hrsť zelených pistácií (lúpaných a nesolených)
čerstvo nastrúhaný parmezán

Na zálievku:
1 lyžica panenského olivového oleja
1 lyžica černicovo-malinového octu
1/2 lyžičky medu
1/2 lyžičky nemletého maku
soľ + čierne korenie



Avokádo olúpeme a pokrájame na menšie kúsky. Mladé špenátové listy rozložíme na tanier, obložíme černicami, kúskami avokáda a posypeme pistáciami a strúhaným parmezánom.
Všetky prísady na zálievku dáme do malého skleneného pohára na zaváranie, uzavrieme a poriadne potrepeme, kým sa všetky zložky nespoja do emulzie. Vzniknutou zálievkou prelejeme šalát a ihneď podávame.




Komentáre k článku


Meno: Madla Dátum: 26. 09. 2013 22:19:36
Úžasné octy! Doufám, že příští léto budu mít příležitost je vyrobit. Hlavně mě láká ten malinový.


Meno: Adusha Dátum: 26. 09. 2013 22:23:32
Oba sú úžasné. Ja už plánujem, aké vyskúšam budúcu sezónu ;)


Meno: Papaja Dátum: 27. 10. 2013 19:42:37
Perfektní dílo a krásné fotky. Líbí se mi, Aduško, jak jsou Tvé příspěvky dokonalým nápadem pro zpracování té které suroviny či ingredience... Prostě super, praktické, krásné a s láskou :D Mám zkušenost s malinovým balzámem (kupovaným z Vom Fass) a člověk by se až divil, v čem všem skvěle chutná :D Měj se krásně P.


Meno: Adusha Dátum: 28. 10. 2013 20:41:09
Pavlínka, ďakujem za milý komentár. Z obidvoch octov som unesená, v zálievke na šalátiky chutia luxusne ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign