Grécky šalát - uhorka, paradajky, paprika, červená cibuľa, grécky syr feta, olivy kalamata, olivový olej a sušené oregano
Šopský šalát - uhorka, paradajky, papriky - pečená aj surová, biela cibuľa, petržlenová vňať, syr sirene (alebo feta), slnečnicový olej
Zaručene pravý, originálny a jediný pôvodný recept ani v jednom z týchto dvoch prípadov nehľadajte. Ani u nás nenájdete jeden univerzálny recept na kapustnicu. Rovnako na Balkáne, či už v Grécku alebo v Bulharsku, sa príprava týchto šalátov líši jemne od mesta k mestu, od dediny k dedine.
Základom úspechu nie je jediný, zaručené pravý recept, ale kvalitné suroviny. A bez nich veru chutný šalát nepripravíte. Zelenina musí byť čerstvá, voňavá, dopestovaná v lokálnych podmienkach. V prípade gréckeho šalátu by mali byť olivy grécke, odrody Kalamata (mňam), rovnako syr by mal byť pravá feta, resp. v prípade núdze syr gréckeho typu. A olivový olej? Ak zoženiete grécky, máte body navyše. Ja som si už dávnejšie obľúbila práve grécky olej z kalamata olív, ktorý si kupujem v Rakúsku. Takže môj grécky šalát býva v skutočnosti naozaj celkom slušne grécky.
A ešte
pár zásad, ktoré platia pri príprave obidvoch šalátov:1. Používame iba kvalitné suroviny.
2. Zelenina musí byť voňavá, v plnej zrelosti a sezónna. Preto sú aj obidva šaláty prudko sezónne - letné. Ak dostanete na tieto šaláty chuť v decembri či januári, skúste tú chuť potlačiť. Nebolo by to vôbec ono. A už vôbec nie v našich reštauráciách.
3. Šaláty sa pripravujú zo surovín izbovej teploty. Zelenina musí voňať. Paradajky neskladujte v chladničke vôbec, nerobí im to dobre. A ostatná zelenina - ak sa už uhorka či paprika ocitne v chladničke, vyberte ju v dostatočnom predstihu (cca 2-3 hodiny skôr) von. Aj ostatné suroviny vyberte z chladničky v predstihu.
4. Šalát sa pripraví a ihneď podáva. Nenecháva sa odležať, neodkladá sa do chladničky, nechladí sa.
Grécky šalát
paradajky, ideálne menšie, resp. mix cherry a väčších
poľná uhorka (ja som použila nakladačky, sú chrumkavejšie)
paprika (červená, resp. 1 menšia červená a 1 menšia zelená)
červená cibuľa
grécke čierne olivy Kalamata
grécky syr (feta)
citrónová šťava
grécky olivový olej, panenský
sušené oregano
Poznámka: Množstvo surovín zámerne neuvádzam, pretože to závisí
od počtu ľudí, pre ktorých šalát chystáte a od veľkosti jednotlivých
porcií. Uhorky môžete použiť šalátové, ja som však zvolila svoje vlastné
- nakladačky. Sú krásne chrumkavé a podľa mňa majú lepšiu štruktúru ako
šalátovky.
Všetku zeleninu nakrájame podľa vlastného uváženia. Paradajky na štvrtinky resp. osminky, drobné cherry paradajky stačí na polovice. Uhorku dôkladne umyjeme a neošúpanú pokrájame na kolieska. Rovnako na kolieska pokrájame papriku a červenú cibuľu.
Zeleninu v mise zľahka premiešame a rozdelíme na taniere. Posypeme olivami a rozdrobenou fetou (prípadne syrom gréckeho/balkánskeho typu). (Syr sa môže na šaláte podávať aj v celku, pričom každý zo stolovníkov si odlomí koľko chce, mne osobne sa však páči viac prvý spôsob).
Šalát pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom a posypeme sušeným oreganom. Podávame samostatne alebo s bielym chlebom.
Šopský šalát
4 paradajky, pokrájané na väčšie kúsky resp. polmesiačiky
1 šalátová uhorka, olúpaná a pokrájaná
1 biela cibuľa, pokrájaná na tenké kolieska
4 menšie papriky (2 červené a 2 zelené/PCR)
Sirene (bulharský biely naložený ovčí syr) / možno nahradiť fetou
petržlenová vňať
1/4 pohára slnečnicového oleja
1/8 pohára červeného vinného octu
soľ + čierne korenie
Poznámka: Šalát dostal pomenovanie podľa Šopov - obyvateľov žijúcich na okraji Sofie.
Má viacero verzií, ktoré sa líšia od dediny k dedine. V niektorých častiach Bulharska doň pridávajú
korenie čubrica, líši sa aj príprava paprík. Niekde sa používajú do šalátu iba pečené, inde zmes a inde zasadne surové. Ja som šla cestou kompromisu a použila som dve surové a dve voňavučké upečené a olúpané papriky.
Najprv si pripravíme papriky. Rúru vyhrejeme na 210 °C a plech vystelieme papierom. Jednu zelenú a jednu červenú papriku umyjeme, osušíme a položíme na plech. Pečieme, a pravidelne otáčame, ak kým paprika nezmäkne a nepokryje sa celá čiernymi pľuzgiermi. Upečenú papriku zabalíme do fólie alebo zavrieme do igelitového vrecúška a necháme zapariť. Po 5 minútach vybalíme, stiahneme ich z kože a nakrájame na menšie kúsky.
Paradajky, surové papriky a uhorky nakrájame na kúsky, cibuľu na tenké kolieska. Spolu s pečenými paprikami dáme do jednej misy a zľahka premiešame. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Na dresing zmiešame červený vínny ocot, slnečnicový olej, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešame a pridáme k šalátu. Šalát naberieme na taniere a každú porciu bohato posypeme syrom. Ideálny syr je bulharský, ale môžeme ho nahradiť fetou. Tú však nedrobíme ako pri gréckom šaláte, ale strúhame ju na strúhadle. Dozdobíme petržlenovou vňaťou a hneď podávame.