Nie ste prihlásený login

Grécky verzus šopský

Doma v kuchyni

24. 09. 2013



Áno, je to tak, leto je preč. Teplotami aj kalendárne. Ale svoju moc ešte úplne neodovzdalo. Stále (aj keď už veľmi pomaly) mi dozrievajú paradajky, dorastajú posledné uhorky. Aj papriky dopestované v našich končinách sú k zohnaniu. Leto z pultov je každým dňom čoraz viac vytláčané jeseňou - tekvicami, kelom, kapustou... Tieto signály na zmenu sezóny však ešte ignorujem, nechcem sa vzdať leta. Mám pocit, že ušlo príliš rýchlo, že som si ho vôbec neužila. Stále túžim po ľahkom letnom jedle, do práce nosím v taškách zeleninu a následne krájam, miešam, servírujem... Nechce sa mi variť. Nie je mi zima. Neláka ma postaviť sa k sporáku, variť, dusiť, čakať. Viem, aj to príde... ale ešte neprišlo. Moja záhrada je stále nastavená na letný mód, a ja s ňou.
Každé leto sa namotám na nejaký šalát a stane sa mojim sezónnym hitom. Minulý rok to bola napríklad panzanella, toto leto som sa namotala na klasiky známejšie slovenským stravníkom - na grécky a šopský šalát.
Na internete nájdete množstvo pseudogréckych a pseudošopských (resp. bulharských), ale aj zaručene originálnych receptov. V prípade niektorých receptov sa rozdiel dokonca stiera, kombinujú sa suroviny navzájom. Samozrejme, základ obidvoch šalátov je v podstate identický (paradajky, paprika, uhorka, cibuľa), ale obidva majú svoje poznávacie znamenia. V gréckom nesmú chýbať grécky olivy kalamata a grécky syr feta. Do šopského zasa patrí petržlenový vňať a bulharský syr sirene, ktorý som u nás nikdy nevidela, takže s privretými očami sa dá nahradiť gréckou fetou. Tú však nedrobiť, ale nastrúhať.
Zabudnite však na kuracie mäso, na lacný eidam, nakrájanú salámu, či iné zvrhlosti, ktoré pchá do gréckeho či šopského šalátu väčšina našich stravovacích zariadení.


Grécky šalát - uhorka, paradajky, paprika, červená cibuľa, grécky syr feta, olivy kalamata, olivový olej a sušené oregano


Šopský šalát - uhorka, paradajky, papriky - pečená aj surová, biela cibuľa, petržlenová vňať, syr sirene (alebo feta), slnečnicový olej

Zaručene pravý, originálny a jediný pôvodný recept ani v jednom z týchto dvoch prípadov nehľadajte. Ani u nás nenájdete jeden univerzálny recept na kapustnicu. Rovnako na Balkáne, či už v Grécku alebo v Bulharsku, sa príprava týchto šalátov líši jemne od mesta k mestu, od dediny k dedine.
Základom úspechu nie je jediný, zaručené pravý recept, ale kvalitné suroviny. A bez nich veru chutný šalát nepripravíte. Zelenina musí byť čerstvá, voňavá, dopestovaná v lokálnych podmienkach. V prípade gréckeho šalátu by mali byť olivy grécke, odrody Kalamata (mňam), rovnako syr by mal byť pravá feta, resp. v prípade núdze syr gréckeho typu. A olivový olej? Ak zoženiete grécky, máte body navyše. Ja som si už dávnejšie obľúbila práve grécky olej z kalamata olív, ktorý si kupujem v Rakúsku. Takže môj grécky šalát býva v skutočnosti naozaj celkom slušne grécky.

A ešte pár zásad, ktoré platia pri príprave obidvoch šalátov:
1. Používame iba kvalitné suroviny.
2. Zelenina musí byť voňavá, v plnej zrelosti a sezónna. Preto sú aj obidva šaláty prudko sezónne - letné. Ak dostanete na tieto šaláty chuť v decembri či januári, skúste tú chuť potlačiť. Nebolo by to vôbec ono. A už vôbec nie v našich reštauráciách.
3. Šaláty sa pripravujú zo surovín izbovej teploty. Zelenina musí voňať. Paradajky neskladujte v chladničke vôbec, nerobí im to dobre. A ostatná zelenina - ak sa už uhorka či paprika ocitne v chladničke, vyberte ju v dostatočnom predstihu (cca 2-3 hodiny skôr) von. Aj ostatné suroviny vyberte z chladničky v predstihu.
4. Šalát sa pripraví a ihneď podáva. Nenecháva sa odležať, neodkladá sa do chladničky, nechladí sa.

Grécky šalát


paradajky, ideálne menšie, resp. mix cherry a väčších
poľná uhorka (ja som použila nakladačky, sú chrumkavejšie)
paprika (červená, resp. 1 menšia červená a 1 menšia zelená)
červená cibuľa
grécke čierne olivy Kalamata
grécky syr (feta)
citrónová šťava
grécky olivový olej, panenský
sušené oregano

Poznámka: Množstvo surovín zámerne neuvádzam, pretože to závisí od počtu ľudí, pre ktorých šalát chystáte a od veľkosti jednotlivých porcií. Uhorky môžete použiť šalátové, ja som však zvolila svoje vlastné - nakladačky. Sú krásne chrumkavé a podľa mňa majú lepšiu štruktúru ako šalátovky.



Všetku zeleninu nakrájame podľa vlastného uváženia. Paradajky na štvrtinky resp. osminky, drobné cherry paradajky stačí na polovice. Uhorku dôkladne umyjeme a neošúpanú pokrájame na kolieska. Rovnako na kolieska pokrájame papriku a červenú cibuľu.
Zeleninu v mise zľahka premiešame a rozdelíme na taniere. Posypeme olivami a rozdrobenou fetou (prípadne syrom gréckeho/balkánskeho typu). (Syr sa môže na šaláte podávať aj v celku, pričom každý zo stolovníkov si odlomí koľko chce, mne osobne sa však páči viac prvý spôsob).
Šalát pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom a posypeme sušeným oreganom. Podávame samostatne alebo s bielym chlebom.

Šopský šalát


4 paradajky, pokrájané na väčšie kúsky resp. polmesiačiky
1 šalátová uhorka, olúpaná a pokrájaná
1 biela cibuľa, pokrájaná na tenké kolieska
4 menšie papriky (2 červené a 2 zelené/PCR)
Sirene (bulharský biely naložený ovčí syr) / možno nahradiť fetou
petržlenová vňať
1/4 pohára slnečnicového oleja
1/8 pohára červeného vinného octu
soľ + čierne korenie

Poznámka: Šalát dostal pomenovanie podľa Šopov - obyvateľov žijúcich na okraji Sofie. Má viacero verzií, ktoré sa líšia od dediny k dedine. V niektorých častiach Bulharska doň pridávajú korenie čubrica, líši sa aj príprava paprík. Niekde sa používajú do šalátu iba pečené, inde zmes a inde zasadne surové. Ja som šla cestou kompromisu a použila som dve surové a dve voňavučké upečené a olúpané papriky.



Najprv si pripravíme papriky. Rúru vyhrejeme na 210 °C a plech vystelieme papierom. Jednu zelenú a jednu červenú papriku umyjeme, osušíme a položíme na plech. Pečieme, a pravidelne otáčame, ak kým paprika nezmäkne a nepokryje sa celá čiernymi pľuzgiermi. Upečenú papriku zabalíme do fólie alebo zavrieme do igelitového vrecúška a necháme zapariť. Po 5 minútach vybalíme, stiahneme ich z kože a nakrájame na menšie  kúsky.



Paradajky, surové papriky a uhorky nakrájame na kúsky, cibuľu na tenké kolieska. Spolu s pečenými paprikami dáme do jednej misy a zľahka premiešame. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Na dresing zmiešame červený vínny ocot, slnečnicový olej, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešame a pridáme k šalátu. Šalát naberieme na taniere a každú porciu bohato posypeme syrom. Ideálny syr je bulharský, ale môžeme ho nahradiť fetou. Tú však nedrobíme ako pri gréckom šaláte, ale strúhame ju na strúhadle. Dozdobíme petržlenovou vňaťou a hneď podávame.

Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 28. 09. 2013 21:42:56
Mňam, grécky je môj najmilovanejší. Šopský som jedla raz - na návšteve u kolegyne, ten bol tiež veľmi chutný, len bol bez pečených paprík.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign