Nie ste prihlásený login

Recepty z farmářského trhu II. - oneskorená recenzia na sklonku leta

Knihy

22. 09. 2013



V roku 2011 vyšiel prvý diel knihy Hany Michopulu s názvom Recepty z farmářského trhu, ktorý bol venovaný plodinám jesene a zimy (moju recenziu nájdete TU). Kniha sa hneď zaradila k mojim najobľúbenejším, najobchytanejším, najzamastenejším. Recepty v knihe sú zaujímavé, chutné, tradičné aj modernejšie. A čo je hlavné, fungujú. S netrpezlivosťou som preto čakala na jej pokračovanie a dúfala som, že vyjde hneď k ďalšej sezóne, čiže na jar 2012. Ale zmýlila som sa. Musela som počkať až do tejto jari, no a hneď ako bola kniha na svete som si ju objednala. A začalo čítanie, vypisovanie si zoznamu tých najzaujímavejších receptov, jeho neustále doplňovanie a popritom testovanie. A zakaždým veľká spokojnosť. Všetky recepty čo som do dnešného dňa skúsila fungovali. Ani pri jednom neprišlo sklamanie ako to bolo napr. pri testovaní tejto knihy. Kniha Hanky Michopulu je jednoducho stávka na istotu. Mrzí ma, že som sa k spracovaniu recenzie a vyskúšaných receptov nedostala skôr... dnes oficiálne začala jeseň, a aj keď sa k niektorým surovinám, z ktorých sa varí v tejto knihe ešte dostanete, naplno si ju vychutnáte až s príchodom jari a samozrejme v lete.
Kniha je graficky spracovaná a koncipovaná veľmi podobne ako prvý diel. Mám pocit, že je tu o niečo viac receptov a o niečo menej fotografií, ale možno to je len môj súkromný (omylný) pocit. Jarné a jesenné plodiny sú usporiadané v knihe podľa abecedy, takže vzhľadom na český jazyk, v úvode nájdete ako prvú kapitolu venovanú čučoriedkam (borúvky) a kniha končí čerešňami (třešňami). Autorka venovala pomerne veľa priestoru bylinkám, čo som ocenila pri testovaní knihy (a to stále ostala ešte kopa zaujímavých receptov z tejto kapitoly). Zaradila sem aj pôvodne nie české plodiny ako baklažán a fenikel, ale doba je iná a tieto plodiny už rastú aj u nás, aj keď pochádzajú z južnej Európy. Prekvapilo ma však, že som v knihe nenašla zmienku o egrešoch, či paprike. Bez ohľadu na to však knihe nemám čo vytknúť. V mojom súkromnom rebríčku je to kuchárka kniha roku 2013. Prvý diel bol "mojou" knihou roku 2011, v roku 2012 kraľovala u mňa doma Dita a tento rok opäť Hanka Michopulu.
Pokiaľ jej knihu ešte nevlastníte, ponúkam vám na ukážku zopár receptov. Väčšina z nich patrí do kategórie extra rýchlych, extra jednoduchých receptov, na prípravu ktorých vám postačí zopár surovín a minimum času.

Z kapitoly Bylinky:

Ice-tea zo zeleného čaju s mätou


6 vetvičiek mäty
2 vrecúška zeleného čaju
2 lyžičky medu
1 citrón



Zelený čaj (2 vrecúška) zalejeme pollitrom horúcej vody (cca 70 °C). Necháme chvíľu lúhovať, potom vrecúška odstránime a čaj osladíme medom. Necháme vychladnúť.
Do pollitra studenej vody vytlačíme citrónovú šťavu a pridáme vychladnutý čaj. Do čaju vložíme vetvičky čerstvej mäty a necháme lúhovať v chladničke minimálne hodinu, ale ideálne cez noc.
Podávame chladené.

Grilované kura naložené v jogurte s koriandrovým olejom


Na mäso:
4 kuracie alebo morčacie rezne z pŕs
pita chlieb k podávaniu

Na marinádu:
200 ml bieleho jogurtu
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
1/2 lyžičky sladkej papriky
1/2 lyžičky soli
čerstvo pomleté čierne korenie

Na koriandrový olej:
150 ml olivového oleja
1 zväzok čerstvého koriandru
1 čili paprička alebo 1/2 lyžičky mletého čili
šťava z 1/2 limetky



Jogurt vyklopíme do sklenenej alebo kovovej misky na marinovanie, pridáme soľ, čierne korenie, mletú papriku a utretý cesnak. Dôkladne premiešame a do marinády vložíme mäso tak, aby bolo úplne ponorené. V chladničke marinujeme aspoň dve hodiny, ideálne cez noc.
Pred úpravou mäso vyberieme z chladničky, aby sa ohrialo na izbovú teplotu.
Koriander aj so stonkami nasekáme nahrubo, pridáme nasekanú čili papričku. Metličkou vymiešame olej s limetkovou šťavou a zmiešame s koriandrom a čili papričkou.
Gril alebo panvicu na grilovanie rozpálime. Mäso zľahka utrieme od marinády a ugrilujeme z obidvoch strán domäkka.
Kura podávame s koriandrovým olejom a ohriatym pita chlebom.

Špagety s bylinkovým tvarohom


500 g špagiet
500 g kvalitného krémového tvarohu
150 ml mlieka
3 jarné cibuľky
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice olivového oleja
3 lyžice nasekanej hladkej petržlenovej vňate
3 lyžice nasekanej bazalky
čerstvo pomleté čierne korenie



Špagety uvaríme bežným spôsobom. Kým sa varia, do misy vyklopíme tvaroh, mlieko (nemusíte použiť celý objem v rozpise), utrený cesnak a dobre rozmiešame s olivovým olejom. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a bazalku, na tenké kolieska nakrájanú cibuľku a okoreníme čiernym korením. Dôkladne premiešame, pridáme uvarené a scedené špagety a opäť dôkladne, ale zľahka premiešame.  Ihneď podávame.

Z kapitoly Fazuľky:

Fazuľkový šalát s novými zemiakmi


450 g drobných nových zemiakov
450 g zelených fazuliek
4 ks sušených paradajok
hrsť vlašských orechov

Na zálievku:
200 ml kyslej smotany
1 strúčik cesnaku
4 lyžice nasekaného kôpru
1/2 lyžičky kryštálového cukru
soľ a čierne korenie podľa chuti



Zemiaky v šupke dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou, dáme do hrnca a uvaríme domäkka. Potom ich rozkrojíme na štvrtinky. Kým sa varia zemiaky, pripravíme si zálievku a fazuľky.
Nasekáme kôpor, utrieme cesnak a zmiešame s kyslou smotanou. Dochutíme soľou, cukrom, čiernym korením a vymiešame metličkou.
Fazuľky uvaríme na pare, správne uvarené fazuľky sú pevné a zľahka chrumkavé. Uvarené fazuľky schladíme pod studenou vodou a necháme odkvapkať.
Zemiaky a fazuľku zľahka premiešame, dáme na servírovaciu misu a prelejeme zálievkou. Posypeme nasekaným kôprom, vlašskými orechmi a nakrájanými sušenými paradajkami.

Fazuľky na smotane s kuraťom a bylinkami


600 g čerstvých fazuliek
300 g kuracích pŕs
250 ml smotany na šľahanie
4 lyžice rastlinného oleja
3 lyžice nasekaných byliniek (petržlen, trebuľka, pažítka, saturejka...)



Fazuľky nakrájame na veľkosť sústa a nad parou uvaríme domäkka (resp. skôr al dente). Kuracie mäso nakrájame na 0,5 cm široké pásiky a na rozpálenom oleji opečieme zo všetkých strán. Opečené mäso vyberieme z panvice a odložíme bokom. Pripečené kúsky v panvici zalejeme smotanou, dôkladne plochou varechou zotrieme zo dna a privedieme k varu. Osolíme a okoreníme a do omáčky vrátime späť mäso aj fazuľky. Prehrejeme, pridáme nasekáme bylinky, premiešame a odstavíme.
Podávame s ryžou a posypané zvyšnými nasekanými bylinkami.

Z kapitoly Fenikel:

Rybie filé pečené s feniklom


4 kusy rybieho filé s kožou (použila som morského vlka)
2 stredne veľké hľuzy fenikla
5 vetvičiek tymianu
50 ml olivového oleja
1 citrón v bio kvalite
1 strúčik cesnaku
morská soľ a čierne korenie





Rúru predhrejeme na 170 °C. Lístky tymianu stiahneme zo stoniek, cesnak utrieme najemno a oboje zmiešame s olejom. Pridáme citrón nakrájaný na kolieska a necháme 15 minút odstáť.
V hrnci privedieme k varu vodu. Z feniklu odkrojíme drevnaté stonky a bázu, odkiaľ vyrastal koreň. Pokrájame na štvrtinky a vo vode uvaríme skoro domäkka. Uvarený fenikel necháme odkvapkať.
Do pekáča nalejeme pripravený olej s citrónom. Pridáme fenikel. Do kože na rybích filetách urobíme niekoľko zárezov nožom, potom z obidvoch strán namočíme do citrónového oleja a uložíme kožou hore do pekáča. Všetko osolíme, okoreníme a pečieme asi 25 minút dozlatista. Podávame s vínom a bielym chlebom.

Tip: Do pekáča môžeme pridať trochu bieleho vína, posypať rybu feniklovými semienkami a chuť zjemniť plátkami masla.

Kurča pečené s feniklom


1 rozporciované kura alebo 6 kuracích stehien
4 stredne veľké paradajky
4 cibule
4 zemiaky
2 strúčiky cesnaku
1 stredne veľký fenikel
50 g masla + 50 ml olivového oleja
soľ

+ veľký a hlboký pekáč
+ biele víno a biely chlieb k podávaniu



Rúru predhrejeme na 180 °C. Fenikel, zemiaky a cibuľu pokrájame na štvrťky či osminky, paradajky postačí na polovice, cesnak na plátky.
Do pekáča dáme zmäknuté maslo, umyté a osušené porcie kurčaťa, tie osolíme a vložíme do rúry. Asi po 10 minútach, keď koža kurčaťa zbeleje, ho podlejeme horúcou vodou a necháme piecť.
Vo veľkom hrnci zohrejeme olej a na ňom pomaly opečieme cibuľu a fenikel, kým zľahka nezosklovatejú. Pridáme cesnak a paradajky, zvýšime teplotu a miešame, kým sa väčšina tekutiny neodparí. Obsah hrnca preložíme do pekáča ku kuraťu a pridáme aj zemiaky. Pekáč zakryjeme alobalom a a dusíme približne 25 minút. Potom kurča pomocou klieští premiestníme na vrch zeleniny, kožou hore a bez alobalu dopečieme dozlatista a dochrumkava.
Podávame s bielym vínom a bielym chlebom.

Z kapitoly Jahody:

Jahody s mätovým cukrom


500 g jahôd
6 lyžíc kryštálového cukru
hrnček mätových lístkov



Jahody umyjeme (môžeme aj odstopkovať) a necháme odkvapkať na utierke.
Mätové lístky spolu s cukrom dáme do sekacieho mixéru a na pomalej rýchlosti mixujeme, kým nevznikne zelená hmota bez badateľných kúskov listov. Hotový mätový cukor presypeme do malej mištičky. Táto príprava je síce rýchla, ale cukor je príliš vlhký. Ak chcete dosiahnuť suchšiu konzistenciu, treba mätu nakrájať na veľmi drobno nožom a následne zmiešať s cukrom.
Jahody podávame s týmto cukrom - jahodu chytíme, špičku namočíme do mätového cukru a vychutnávame.

Jahodové sendviče


Toto je recept, ktorý ma z tých doteraz vyskúšaných najviac dostal. To cesto, tá piškóta, hodváb, zamat, jemnosť sama... na druhý deň ešte lepšia ako čerstvo upečená, skrátka nebíčko. ..

Na cesto:
220 g krupicového cukru
120 g hladkej múky
60 g kukuričného škrobu
6 vajec
1/2 vrecúška kypriaceho prášku
trochu masla na vymazanie plechu

Na plnku:
250 g jahôd
250 g mascarpone
60 g práškového cukru + na pocukrovanie



Rúru predhrejeme na 170 °C. Väčší plech (30 x 40 cm) vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Vajíčka rozbijeme do misy a spolu s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Do druhej misy preosejeme múku s kukuričným škrobom a kypriacim práškom a premiešame. Zapracujeme k vyšľahaným vajíčkam. Hotové cesto vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme. Pečieme 8 - 10 minút alebo dovtedy, kým špáradlo pichnuté do stredu plechu nie je po vytiahnutí suché. Po upečení necháme vychladnúť.
Jahody nakrájame na malé kocky a premiešame s práškovým cukrom a mascarpone.
Vychladnutú piškótu priečne rozdelíme na dve časti. Na jednu časť navrstvíme jahodovú plnku a prikryjeme druhou polovicou cesta. Pocukrujeme práškovým cukrom a prikryté odložíme na hodinu do chladničky. Potom pokrájame ostrým nožom na trojuholníkové sendviče a podávame.  Pozor, je to neodolateľná dobrota!

Z kapitoly Paradajky:

Paradajkové chlebíčky


Toto v podstate nie je žiadny recept a žiadna veda pripraviť, ale nemať v lete chlieb s maslom a paradajkou znamená neochutnať leto! Autorka na chlebíčky pridáva aj majonézu, ale podľa mňa si maslom paradajka, soľ a cibuľa postačia aj bez nej.

Na jednu osobu:
2 plátky čerstvého bieleho chleba
1 stredne veľká paradajka
1 malá biela cibuľa, nakrájaná na tenké kolieska
zmäknuté maslo
(majonéza)
soľ a čierne korenie



Biely chlieb natrieme maslom, obložíme nakrájanou paradajkou a cibuľou. (Na každý plátok chleba môžeme pridať lyžicu majonézy.) Okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a soľou a podávame. Prostota, ale dobrota.

Z kapitoly Špargľa:

Rýchle gnocchi so špargľou


500 g zelenej špargle
500 g gnocchi (ideálne domáce, ale poslúžia aj kupované)
200 g bylinkového krémového syra (lučina, žervé, philadelphia a pod.)
4 lyžice strúhaného parmezánu
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate alebo pažítky
nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
1 lyžica citrónovej šťavy
olivový olej
soľ + čierne korenie



Zo špargle odlomíme zdrevnatené konce a škrabkou olúpené spodnú tretinu stoniek. Potom nakrájame na 5 cm kúsky, kúsky s hlavičkami dáme bokom. Ostatnú špargľu dáme variť do vriacej vody, po troch minútach pridáme aj hlavičky a povaríme ešte dve minúty. Zlejeme a necháme odkvapkať.
V inom hrnci dáme zovrieť osolenú vodu na gnocchi. Gnocchi uvaríme, scedíme a zachytíme asi 50 ml vody, v ktorej sa varili. Na dno hrnca dáme krémový syr, pridáme zachytenú horúcu vodu a na miernom ohni rozmiešame. Hneď ako syr povolí pridáme citrónovú kôru a šťavu, bylinky, hotové gnocchi a uvarenú špargľu. Premiešame, môžeme pridať trochu olivového oleja. Osolíme a okoreníme. Naberieme na taniere a posypeme parmezánom (alebo granou padano).

Z kapitoly Špenát:

Cestovinová ryža s balkánskym syrom a špenátom


500 g čerstvého špenátu
300 g cestovinovej ryže (orzo)
200 g fety alebo syru balkánskeho typu
1 strúčik cesnaku, utretý
1 zväzok čerstvej mäty
2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžica olivového oleja
hrubozrnná soľ
čerstvo mleté čierne korenie



Cestovinovú ryžu uvaríme podľa návodu a dáme do väčšej misy. Kým sa cestovina varí, špenát dôkladne umyjeme, necháme odkvapkať, vykrojíme stonky a listy nahrubo nasekáme. Potom zmiešame s horúcou cestovinou, až zvädne. Vidličkou rozdrobíme syr, pridáme nasekanú mätu, citrónovú šťavu, olivový olej, strúčik cesnaku a všetko dobre premiešame. Na taniere naberieme ryžovú cestovinu so špenátom, na vrch položíme lyžicu ochuteného syra a dochutíme soľou a korením. Podávame hneď.

Poznámka: Pokiaľ je špenát starší, tesne pred dovarením cestoviny ho pridáme k nej do vody, aby sa chvíľu povaril a zmäkol. Úplne mladý špenát var nepotrebuje, stačí mu zvädnúť v horúcich cestovinách.





Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 23. 09. 2013 18:29:29
Ja som si ju tiež kúpila. Skúšala som tie jahody, chuť dobrá ale tá drť bola taká ťažkopádna :). Doporučujem tvarohový koláč s čerešňami, ten sa vydaril. A tiež cuketové rizotko. To je taká klasika. No a na ostatné som lenivá. Ty si toho urobila teda fakt dosť :). Krása.


Meno: Iveta Dátum: 28. 09. 2013 22:05:09
Veľa si toho vyskúšala, ja som sa tešila na túto knihu, prelistovala som ju veľakrát, no nebola nejak chuť ani čas na skúšanie niečoho nového kvôli mužovým zdrav. problémom. Teším sa že recepty fungujú. Inak trojica spomenutých kníh je moja naj, ešte k nim patrí Ihnačákova Radosť variť a veľmi sa teším na jeho novú knihu ktorá má vyjsť budúci mesiac. Dita P má na ČT svoj Deník, sleduješ to?


Meno: Adusha Dátum: 30. 09. 2013 09:28:40
Janka, skúsila som v podstate len tie najrýchlejšie a najjednoduchšie recepty... kopu ďalších mám naplánovaných, len akosi niet času :-(


Meno: Adusha Dátum: 30. 09. 2013 09:30:48
Ivetka, napodobne s tými knihami ;) Z Marcelovej knihy som už vyskúšala pomaly všetko ;) A tiež sa teším na tú novú venovanú zelenine ;) No a Ditinu show na čt nepozerám, neviem kedy to chodí a na nete som videla jeden diel a bola som zdesená z jej akcentu, dosť ma vyrušoval, takže sa nejako ani nechystám pozerať pravidelne


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 13. 10. 2013 14:03:26
Čaute baby. Ja som knižku ani nevidela, ani neskúšala - aj keď jej knižky vyzerajú pekne, vzhľadom na naše nové stravovanie sú všetky úplne pasé. No a na váš podnet som si pozrela cez net časť jedného dielu z ČT. Adusha, trochu máš pravdu s Ditiním prízvukom, ale možno je to skôr tým, že to vyzerá tak, že má Dita trému, decká sú o dosť uveritelnejšie a spontánnejšie (lepší herci :-).

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign