Černice, čokoláda a kalórie
Sezónne suroviny
03. 09. 2013
![](http://www.food4fun.sk/images/september2013_11.jpg)
Ak si strážite líniu alebo sa vyhýbate sladkému, ďalej už radšej nečítajte. Nasledujúce recepty sú totiž plné tuku, cukru, čokolády a kalórií. Našťastie, s výsledkom môjho víkendového v pečenia sa nedelili dvaja, ba ani traja ľudia, ale dokopy rovných 12. Kalórie sa preto rovnomerne rozdelili a nikomu nehrozil ani glykemický šok, ani bolesti brucha. Čokoláda nebola sama, dokonalé garde jej robili čerňou sa lesknúce ostružiny.
![](http://www.food4fun.sk/images/september2013_12.jpg)
Posledné dni som trochu viac černicovala a na víkend som naplánovala černicové trio - čokoládovo-černicové brownies podávané s černicovou omáčkou a černicovou zmrzlinou. Prípravy začali už koncom minulého týždňa, keď som pripravila zmrzlinu a šupla ju do mrazáku.
No a moje víkendové pečenie nakoniec neostalo len pri brownies. Zo zvyšných černíc som upiekla mafiny, rovnako černicové a rovnako čokoládové a šťavnaté ako brownies. Skrátka, cez víkend bola v mojej kuchyni čokoládovo-černicová smršť.
![](http://www.food4fun.sk/images/september2013_13.jpg)
Brownies nie je záležitosť na pravidelné pečenie. Nie je to ani koláč na plechu, ktorý krájate a ujedáte len tak, že si ani nevšimnete, že je polka preč. Brownies je sladké, výdatné, vo vnútri vlhké a šťavnaté a to na obrázku obohatené o božské černice, ktoré aspoň trošku brownies odľahčili. Mafiny pôvodne plánované neboli, ale som rada, že som sa na ne dala, môj rebríček najobľúbenejších receptov na mafiny sa hneď prečísloval a teraz trónia na vrchole ony.
Čokoládovo-černicové brownies
250 g masla
300 g krupicového cukru
200 g tmavej čokolády
100 g mliečnej čokolády
4 vajíčka
140 g hladkej múky
štipka soli
50 g kvalitného kakaa holandského typu
250 - 300 g černíc
![](http://www.food4fun.sk/images/september2013_14.jpg)
Rúru predhrejeme na 180 °C, formu s rozmerom 20 x 30 cm vystelieme papierom na pečenie. V hrnci pomaly rozpustíme maslo s cukrom a polámanou čokoládou. Dôkladne premiešame, odstavíme a necháme chvíľu chladnúť. Potom do hmoty postupne po jednom zapracujeme vajíčka. Na vrch preosejeme múku so štipkou soli a kakaom a dôkladne vmiešame do hmoty. Do hmoty zľahka vmiešame polovicu černíc a vylejeme do pripravenej formy. Špachtľou rovnomerne rozotrieme a posypeme zvyšnými černicami.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 - 35 minút, 30 minút v prípade, ak preferujeme vlhkejšie brownies. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a pokrájame nožom na rezy v tvare štvorca. Podávame so zmrzlinou, napríklad černicovou, a preliate černicovou omáčkou.
Černicová omáčka k brownies či zmrzline
150 g černíc
3 lyžice krupicového cukru
trochu vody
Černice a cukor dáme do rajnice a podlejeme trochou vody. Na stredne silnom plameni dusíme asi 10 minút, kým černice nezmäknú a nepustia šťavu. Podávame s brownies, zmrzlinou, bezé či jogurtom.
Černicová zmrzlina
250 g mascarpone (alebo krémového syra)
1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
400 ml smotany na šľahanie
250 g černíc
Mascarpone rozmixujeme s kondenzovaným mliekom na pomalých otáčkach dohladka. Smotanu vyšľaháme dotuha a potom primiešame k mascarpone. Hmotu dáme na hodinu do mrazničky, ak máme zmrzlinovač, použijeme na vymiešanie zmrzliny ten.
Černice rozmixujeme dohladka, vzhľadom na drobné semienka môžeme hmotu prepasírovať, ale nie je to nutné.
![](http://www.food4fun.sk/images/september2013_17.jpg)
Polotuhú zmrzlinu vyberieme z mrazničky a pomocou vidličky alebo lyžice do nej urobíme "drážky", do ktorých vlejeme černicové pyré. Zmrzlinu zľahka premiešame pomocou vidličky, aby vznikol v zmrzline pruhovaný efekt. Tento proces môžeme urobiť naraz, ja som si však pyré rozdelila na tri časti a primiešala ho do zmrzliny postupne s časovým odstupom.
Čokoládovo-černicové mafiny
Rozpis na 16 štandardne veľké mafiny:
250 g hladkej múky
50 g kvalitného kakaa holandského typu
2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky soli
1 lyžička kypriaceho prášku
100 g krupicového cukru
200 g kvalitnej tmavej čokolády
90 g masla, rozpusteného
300 ml cmaru
2 vajíčka
50 g tmavého trstinového cukru (dark muscovado)
lyžička vanilkového extraktu
250 g čerstvých černíc
![](http://www.food4fun.sk/images/september2013_18.jpg)
Rúru predhrejeme na 200 °C, plech na mafinky vystelieme papierovými košíčkami. Múku preosejeme s kakaom, sódou, soľou a kypriacim práškom. Pridáme cukor a premiešame. Čokoládu nasekáme na drobné kocky a primiešame k múke.
Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Vajíčka dáme do druhej misy spolu s tmavým cukrom a metličkou vyšľaháme, aby získali objem. Pridáme cmar, vanilkový extrakt a rozpustené maslo. Dôkladne ale pomaly premiešame. Pridáme suchú zmes a len veľmi zľahka premiešame, aby zmes navlhla. Nakoniec opatrne primiešame 200 g černíc a cesto rozdelíme pomocou dvoch lyžíc do pripravených košíčkov.
![](http://www.food4fun.sk/images/september2013_19.jpg)
Zvyšnými černicami ozdobíme naplnené košíčky, vložíme do rúry a pečieme 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Mafiny sú veľmi šťavnaté, a to dokonca aj po dvoch dňoch od upečenia.
Komentáre k článku
Meno: JankaŠípka |
Dátum: 04. 09. 2013 20:02:35 |
Meno: Adusha |
Dátum: 04. 09. 2013 21:42:01 |
Meno: Iveta |
Dátum: 09. 09. 2013 21:19:19 |
Jeden recept lepší než druhý... tak som neodolala a kúpila na tržnici kelímok hriešne drahých černíc, pretože na tých našich minulý rok sadených ich bolo pobiedne, a upiekla som tieto mafiny. Veľmi nám chutili, vďaka Andrejka že si nájdeš čas a pridávaš receptíky. |
Meno: Adusha |
Dátum: 10. 09. 2013 09:29:41 |
Ivetka, som rada, že mafinky chutili ;) Naše tento rok sadené černice tiež veľmi nezarodili...verím, že o rok to bude lepšie ;) |
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.