Nie ste prihlásený login

Černice, čokoláda a kalórie

Sezónne suroviny

03. 09. 2013



Ak si strážite líniu alebo sa vyhýbate sladkému, ďalej už radšej nečítajte. Nasledujúce recepty sú totiž plné tuku, cukru, čokolády a kalórií. Našťastie, s výsledkom môjho víkendového v pečenia sa nedelili dvaja, ba ani traja ľudia, ale dokopy rovných 12. Kalórie sa preto rovnomerne rozdelili a nikomu nehrozil ani glykemický  šok, ani bolesti brucha. Čokoláda nebola sama, dokonalé garde jej robili čerňou sa lesknúce ostružiny.



Posledné dni som trochu viac černicovala a na víkend som naplánovala černicové trio - čokoládovo-černicové brownies podávané s černicovou omáčkou a černicovou zmrzlinou. Prípravy začali už koncom minulého týždňa, keď som pripravila zmrzlinu a šupla ju do mrazáku.
No a moje víkendové pečenie nakoniec neostalo len pri brownies. Zo zvyšných černíc som upiekla mafiny, rovnako černicové a rovnako čokoládové a šťavnaté ako brownies. Skrátka, cez víkend bola v mojej kuchyni čokoládovo-černicová smršť.



Brownies nie je záležitosť na pravidelné pečenie. Nie je to ani koláč na plechu, ktorý krájate a ujedáte len tak, že si ani nevšimnete, že je polka preč. Brownies je sladké, výdatné, vo vnútri vlhké a šťavnaté a to na obrázku obohatené o božské černice, ktoré aspoň trošku brownies odľahčili. Mafiny pôvodne plánované neboli, ale som rada, že som sa na ne dala, môj rebríček najobľúbenejších receptov na mafiny sa hneď prečísloval a teraz trónia na vrchole ony.

Čokoládovo-černicové brownies


250 g masla
300 g krupicového cukru
200 g tmavej čokolády
100 g mliečnej čokolády
4 vajíčka
140 g hladkej múky
štipka soli
50 g kvalitného kakaa holandského typu
250 - 300 g černíc



Rúru predhrejeme na 180 °C, formu s rozmerom 20 x 30 cm vystelieme papierom na pečenie. V hrnci pomaly rozpustíme maslo s cukrom a polámanou čokoládou. Dôkladne premiešame, odstavíme a necháme chvíľu chladnúť. Potom do hmoty postupne po jednom zapracujeme vajíčka. Na vrch preosejeme múku so štipkou soli a kakaom a dôkladne vmiešame do hmoty. Do hmoty zľahka vmiešame polovicu černíc a vylejeme do pripravenej formy. Špachtľou rovnomerne rozotrieme a posypeme zvyšnými černicami.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 - 35 minút, 30 minút v prípade, ak preferujeme vlhkejšie brownies. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a pokrájame nožom na rezy v tvare štvorca. Podávame so zmrzlinou, napríklad černicovou, a preliate černicovou omáčkou.

Černicová omáčka k brownies či zmrzline


150 g černíc
3 lyžice krupicového cukru
trochu vody


Černice a cukor dáme do rajnice a podlejeme trochou vody. Na stredne silnom plameni dusíme asi 10 minút, kým černice nezmäknú a nepustia šťavu. Podávame s brownies, zmrzlinou, bezé či jogurtom.

Černicová zmrzlina


250 g mascarpone (alebo krémového syra)
1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
400 ml smotany na šľahanie
250 g černíc



Mascarpone rozmixujeme s kondenzovaným mliekom na pomalých otáčkach dohladka. Smotanu vyšľaháme dotuha a potom primiešame k mascarpone. Hmotu dáme na hodinu do mrazničky, ak máme zmrzlinovač, použijeme na vymiešanie zmrzliny ten.
Černice rozmixujeme dohladka, vzhľadom na drobné semienka môžeme hmotu prepasírovať, ale nie je to nutné.



Polotuhú zmrzlinu vyberieme z mrazničky a pomocou vidličky alebo lyžice do nej urobíme "drážky", do ktorých vlejeme černicové pyré. Zmrzlinu zľahka premiešame pomocou vidličky, aby vznikol v zmrzline pruhovaný efekt. Tento proces môžeme urobiť naraz, ja som si však pyré rozdelila na tri časti a primiešala ho do zmrzliny postupne s časovým odstupom.

Čokoládovo-černicové mafiny


Rozpis na 16 štandardne veľké mafiny:
250 g hladkej múky
50 g kvalitného kakaa holandského typu
2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky soli
1 lyžička kypriaceho prášku
100 g krupicového cukru
200 g kvalitnej tmavej čokolády
90 g masla, rozpusteného
300 ml cmaru
2 vajíčka
50 g tmavého trstinového cukru (dark muscovado)
lyžička vanilkového extraktu
250 g čerstvých černíc



Rúru predhrejeme na 200 °C, plech na mafinky vystelieme papierovými košíčkami. Múku preosejeme s kakaom, sódou, soľou a kypriacim práškom. Pridáme cukor a premiešame. Čokoládu nasekáme na drobné kocky a primiešame k múke.
Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Vajíčka dáme do druhej misy spolu s tmavým cukrom a metličkou vyšľaháme, aby získali objem. Pridáme cmar, vanilkový extrakt a rozpustené maslo. Dôkladne ale pomaly premiešame. Pridáme suchú zmes a len veľmi zľahka premiešame, aby zmes navlhla. Nakoniec opatrne primiešame  200 g černíc a cesto rozdelíme pomocou dvoch lyžíc do pripravených košíčkov.



Zvyšnými černicami ozdobíme naplnené košíčky, vložíme do rúry a pečieme 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Mafiny sú veľmi šťavnaté, a to dokonca aj po dvoch dňoch od upečenia.


Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 04. 09. 2013 20:02:35
Mňááááám :) no comment


Meno: Adusha Dátum: 04. 09. 2013 21:42:01
Janka, veru mňam :-)


Meno: Iveta Dátum: 09. 09. 2013 21:19:19
Jeden recept lepší než druhý... tak som neodolala a kúpila na tržnici kelímok hriešne drahých černíc, pretože na tých našich minulý rok sadených ich bolo pobiedne, a upiekla som tieto mafiny. Veľmi nám chutili, vďaka Andrejka že si nájdeš čas a pridávaš receptíky.


Meno: Adusha Dátum: 10. 09. 2013 09:29:41
Ivetka, som rada, že mafinky chutili ;) Naše tento rok sadené černice tiež veľmi nezarodili...verím, že o rok to bude lepšie ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené