K uhorkám som pridala listy z viniča, višne, čiernej ríbezle, kôprovú vňať a zopár kôprových súkvetí.
Som nakladač začiatočník, na začiatku som netušila, čo mám čakať a ako to bude prebiehať. Vedela som, že obsah začne kvasiť, belaso sa zakalí a keď sa začne čistiť a prejasňovať, proces je hotový. U mňa sa uhorky veľmi nezakalili, vo fľaši však vznikal oxid uhličitý, ktorý pekne unikal smerom hore a vytláčal von z fľaše slaný nálev. Piaty deň bublinkovanie ustálo, šiesty deň v podstate úplne stíchlo, obsah bol v tento deň matne zakalený. Nevedela som, či čakať na jeho čistenie alebo to celé ukončiť a odložiť do chladničky. V ten deň som si čítala na webe rôzne skúsenosti, nepodarené výsledky s rozblatenými alebo naopak tvrdými uhorkami, tak som si povedala, ako lepšie zistím stav uhoriek, ak nie ochutnaním?
Na čistej hladine plávali použité rôznodruhové listy, spod nich som pomocou vidličky vytiahla jednu menšiu uhorku. Zahryzla som do nej, bola chrumkavá, vo vnútri však príjemne mäkká (nie blatová) plnej intenzívnej jemne pikantnej chute. Odniesla som zvyšok načatej uhorky drahému, nech reku posúdi. Mali ste vidieť tie jeho rozžiarené očká a radosť. Uhorky zjedol a vynachválil a so psími očami si pýtal ďalšie. Jedol ich ako tú najväčšiu dobrotu na svete, za pár minút zmizla štvrtinka pohára. Iba tak, samotné kvašáky, bez chleba či iného sprievodného jedla. Stopla som ho, doliala do pohára sladnú vodu, aby boli zvyšné uhorky pod hladinou a celé som to nechala do druhého dňa stáť pri izbovej teplote. Dôvod som mala aj prozaický, 2,5 litrová fľaša by mi nevošla do chladničky.
Na druhý deň ráno sme si dopriali výdatné raňajky - chlieb, pečeňová a oškvarková nátierka, kvašáky... obed som kvôli nim musela posunúť až na neskoré popoludnie. No a večeru si drahý doprial v podobnom duchu. Dnes mal s kvašákmi pauzu, ale samozrejme, spomenul si na ne. Po dvoch dňoch ostalo len pár uhoriek, ktoré som pokojne preložila do malej, iba litrovej fľaše a ešte menšej trojdecky. Myslela som si, že budeme okolo kvašákoch chodiť aspoň dva týždne, zjedli sa však rýchlosťou blesku.
(Pozn. práve sedíme s drahým na pohovke, ja píšem tento príspevok a on na mňa zrazu hodí psie oči - hneď som vedela, na čo myslí. Áno, na kvašáky. Smutný, že sa mi nechce ísť po ne, vstáva sám z pohovky a ide si vybrať posledné z pohára. Naťahujem ruku a z jedného si odhryznem. A musím neskromne povedať, že sú božské. Chrumkavučké, zľahka pikantné a korenené, jednoducho dobrota!)Prepáčte, že som sa o nich toľko rozpísala a prepáčte, že o nich píšem na sklonku sezóny. Uvažovala som nad tým, že tento príspevok odložím na začiatok leta 2014, ale som plná dojmov a postrehov, jednoducho, o rok by to bol asi len suchý príspevok s receptom. A to nie je môj štýl. No, ale dosť už bolo písmenkovania, tu je recept a poznámky na prípravu božských kvasených uhoriek.
Rýchle kvasené uhorky
(zdroj inšpirácie: Apetit 08/2007 a
blog Pavla Onderu, SME)
asi 2 kg uhoriek nakladačiek, ideálna veľkosť cca 12 cm
3 hlavičky cesnaku
3 bobkové listy
celé čierne a nové korenie, z každého tak sa pol lyžice
2 lyžičky horčičných semien
5 klinčekov
6 lyžíc soli
kôpor - čerstvá vňať aj kvetové súkvetia
niekoľko listov z viniču, višne, čiernej ríbezle, chrenu a dubu (nemusia byť všetky druhy)
Uhorky som nakladala do 2,5 litrového pohára, pretože som väčší nemala. Ideálna veľkosť pohára je však 4 litre. Vyšší rozpis surovín je určený pre 4 litrový pohár, do menšieho som samozrejme použila menej uhoriek a cesnaku (2 hlavičky), nálev som však varila z množstva uvedeného vyššie, a objem 2 litre bol tak akurát, preto pri väčšom pohári odporúčam variť nálev nie z 2 ale 3 litrov vody (v tom prípade by som možno pridala ešte lyžicu soli navyše).
Uhorky dôkladne umyjeme, necháme odkvapkať na čistej utierke a potom ich popicháme na viacerých miestach vidličkou. Cesnak rozdelíme na strúčiky a tie olúpeme. Listy dôkladne umyjeme a necháme rovnako na čistej utierke odkvapkať. Pripravíme si veľký pohár, ktorý dôkladne umyjeme a potom vysterilizujeme v horúrej rúre (teplovzdušná rúra 90 °C/10 minút). Vysterilizovanú fľašu necháme vychladnúť.
Pripravíme si nálev. Do hrnca s 2 litrami vody pridáme soľ a všetko korenie a privedieme k varu. Povaríme 5 minút, odstavíme a necháme vychladnúť.
Na dno pohára uložíme listy, potom popichané uhorky, zopár strúčikov cesnaku a takto pokračujeme vo vrstvení, až naplníme celý pohár. Poslednou vrstvou sú listy. Zalejeme nálevom a obsah zafixujeme drievkom, vysterilizovaným plochým kameňom alebo niečím (malou miskou, pohárom), čo vojde do otvoru a 1. zafixuje obsah pod hladinou, 2. zabráni prístupu vzduchu do pohára (nie však vzduchotesne). Ja som použila malú misku, do ktorej som naliala čistú vodou - tá svojou hmotnosťou fixovala uhorky, udržovala hladinu nálevu nad obsahom pohára a bránila prístupu vzduchu do pohára.
Takto pripravený pohár som ešte prekryla zloženou utierkou a položila na kuchynskú linku. Pod pohár som dala tanierik, ktorý zachytával oxidom uhličitým vytlačenú tekutinu z fľaše.
Každý deň som kontrolovala hladinu nálevu, pokiaľ klesal, doplnila som ho slanou vodou. Obsah pohára musí byť vždy pod hladinou nálevu!!!
Uhorky necháme kvasiť pri izbovej teplote 5 až 7 dní. Uhorkami si začne pohrávať mliečne kvasenie, obsah sa mliečne zakalí, začne vznikať oxid uhličitý, ktorý v bublinkách bude stúpať k hladine. Bublinkovaním sa z pohára vytlačí časť nálevu, preto treba mať pohár podložený tanierikom alebo miskou. Ako som spomenula, treba sledovať, či nič netrčí nad hladinu, v tom prípade dolejeme slanou vodou.
Po približne 5 dňoch prestane obsah kvasiť, bublinky CO2 sa stratia a obsah by sa mal začať prejasňovať. Moje uhorky boli zakalené len veľmi málo, preto som sa riadila skôr prítomnosťou CO2 v pohári. Proces kvasenia som ukončila na 6. deň od naloženia uhoriek do pohára, a to po ochutnávke jednej uhorky. Uhorky som do 7. dňa nechala ešte pri izbovej teplote, následne som ich uložila do chladničky.
A na záver
základné poznatky a pravidlá pri príprave rýchlych kvasených uhoriek:- Základ je čistota. Pri nakladaní majte v kuchyni poriadok, pripravte si sterilizovanú fľašu, uhorky dôkladne umyte a nechajte obschnúť na čistej utierke.
- Vyberajte uhorky približne rovnakej veľkosti, ideálne štíhle nakladačky, 12 cm dlhé. Veľmi prerastené uhorky, plody nepravidelného tvaru či široké plody nechajte tak. Samozrejme, dajú sa použiť, ale najchutnejšie kvašáky získate len z pekných štíhlych uhoriek-nakladačiek.
- Uhorky na niekoľkých miestach popichajte vidličkou. Neodkrajujte konce, nenarezávate do kríža a podobne. Celé uhorky ostanú krásne chrumkavé a vo vnútri sa nerozmočia na blato. Dierky od vidličky postačia na to, aby z plodov mohol uniknúť nahromadený oxid uhličitý - prudukt kvasenia.
- Chuť kvašákov ovplyvní použité korenie. Môžete do pohára pridať aj čili papričku alebo chren, kôpor je však nenahraditeľná zložka!
- O chrene sa vraví, že zabráni zmäknutiu a rozblateniu uhoriek. Neviem to posúdiť, nepoužila som ho, a aj napriek tomu si moje uhorky zachovali chrumkavosť. Na finálnu konzistenciu uhoriek má podľa mňa zásadnejší vplyv čerstvosť plodov. Nakladáme iba čerstvé svieže a chrumkavé uhorky, ideálne odtrhnuté ešte v ten istý deň. Zvädnutým, unaveným a mäkkým uhorkám sa vyhýbame, tie by ani chren nezachránil.
- Okrem kôpru, ktorý je povinný, môžeme pri nakladaní použiť aj listy z viniča, višne, čiernej ríbezle, dubu a chrenu. Neviem presne aká je ich úloha, či chuťová, alebo na zvýšenie množstva baktérií, ktoré spustia mliečne kvasenie.
- Pri kvasení je dôležité zabrániť prístupu vzduchu k hladine nálevu a rovnako tomu, aby obsah pohára trčal von a prichádzal k styku so vzduchom. Obsah sa dá zafixovať drevenou paličkou, vysterilizovaným plochým kameňom, či pomocou skleneného pohára (otvor v 4 litrovom pohári vraj dokonale uzavrie 7 dl pohár - zabráni prístupu vzduchu, ale umožní odchádzať CO2. Ja som na zafixovanie obsahu a uzavretiu otvoru v pohári použila malú misku.
- Pravidelne sledujeme hladinu nálevu, ak kvasením a vytlačením z pohára príliš poklesne, doplníme ho slanou vodou.
- Pri dodržaní všetkých pravidiel sú kvasené uhorky hotové za 5 až 7 dní. Toľko približne treba na spracovanie cukrov v uhorkách mliečnym kvasením. Ďalšie kvasenie nie je potrebné, treba ho zastaviť, a to práve uložením kvasených uhoriek do chladu.
Viac o samotnom procese kvasenia, o tom, prečo nie je žiaduca žiadna pleseň v pohári a o tom, ako pripraviť dokonalé kvasené uhorky sa dočítate na už vyššie spomenutom
blogu Pavla Onderu, ktorému ďakujem za skvelé rady a pochopenie celého procesu prípravy kvašákov. Ak mi v najbližších dňoch dorastú uhorky na záhrade, asi neodolám a pripravím ešte jednu várku. No kto by nepotešil svojho najdrahšieho?