Červenú repu mám celkom rada, preto sa bez nej moja záhrada nemohla obísť ani túto sezónu. Pred rokom som sadila len v jednom kúte záhrady, na slnečnom, ba až južansky horúcom mieste, čo niektoré druhy, ako napríklad paradajky, ocenili, ale taká cvikla vyslovene trpela. Polievali sme ju koľko sa dalo, ale aj tak bola v kuse zvädnutá, mala málo listovej vňate a veľmi nenarástla. Ale aj napriek tomu sa mi urodilo dosť buľvičiek pre vlastnú potrebu.
Tento rok išla cvikla do opačného kúta záhrady, kde tú najteplejšiu čas dňa trávi pekne v polotieni. Cvikla je krásna, rastie, prvé kúsky už stihli potešiť aj na tanieri.
Zaujímavý je však jeden fakt - pred rokom aj teraz som sadila odrodu
Chioggia, sympatickú pásikavú cviklu, ktorá vyzerá pekne najmä v surovom stave (pozri recept na dúhový cviklový šalát
TU) - počas varu vybledne, prúžkovanie sa stratí. Žiaľ, zistila som, že dopestovať ju nie je až také ľahké. Minulý rok mala pásikavá cvikla v úrode zastúpenie možno 30 %. Tento rok? Vyzerá to na čistých 0 %. Cvikla je krásna, chrumkavá a šťavnatá, ale bordové dominantné gény zjavne vyhrali...
Toto leto vám asi prinesiem viacero cviklových receptov, tentoraz však ponúkam jeden, ktorý je ako stvorený pre nasledujúce horúce dni. Keď človeku nechutí jesť, je viac smädný ako hladný, ale aj tak si uvedomuje, že by mal do žalúdka niečo dostať. Niečo ľahké, svieže, čo zasýti, ale podľa možnosti aj ochladí... Niečo, pri jedení čoho ho nezalejú kropaje potu, ale naopak. A takýto efekt má práve osviežujúca studená polievka z cvikly s poľským rodokmeňom.
Studená polievka z červenej repy
zväzok cvikly
kôprová vňať
1 - 2 šalátové uhorky, pokrájané na kocky
1/2 zväzku reďkoviek nakrájaných na tenké plátky
a/alebo 2 jarné cibuľky nakrájané na tenké kolieska
6 dl kefíru
1 pohár vody
soľ a čierne korenie
lyžička cukru
1 PL citrónovej šťavy
vajíčka uvarené natvrdo
Tento rozpis je približne na 6 porcií, množstvá si môžete pomerovo upraviť podľa vlastnej potreby.
Cviklu umyjeme, ošúpeme a pokrájame na menšie kocky. Pokiaľ mala cvikla peknú vňať, môžeme pokrájať časť stoniek a pridať ich k cvikle. V hrnci zalejeme vodou, osolíme a ocukríme a na stredne silnom plameni varíme približne 15 minút domäkka. Potom pridáme citrónovú šťavu, zamiešame a odstavíme. Polievku necháme vychladnúť. Potom časť polievky rozmixujeme - do mixéra dáme asi polovicu uvarenej cvikly s tekutinou a uvarené listové stonky. Dôkladne rozmixujeme a vrátime späť do hrnca. Pridáme kefír, soľ, čierne korenie a nasekaný kôpor. Dôkladne premiešame a potom pridáme aj nakrájanú uhorku, reďkovky, cibuľku. Dáme chladiť aspoň na 2 - 3 hodiny.
Podávame s polovicou uvareného vajíčka, posypeme kôprovou vňaťou a vňaťou z mladej cibuľky.