Mangold rastie ako šialený, takže som sa konečne pustila do jeho zberu. Drobnými mladými listami môžete nahradiť špenát, a veľmi ma potešili na jar trhoviská, že predávali obidve zeliny. Keďže som mala nasiaty aj špenát, mangoldovú "bejby listy" náhradu som nevyužila. Vzhľadom na to, že do záhrady chodievame len cez víkend (ak nerátam večerné zábehy s účelom polievania), oveľa viac si uvedomujem, ako všetko rastie a bujnie. Vidím to najmä na listovej zelenine a zelenine tvoriacej veľké listy - mangold, cvikla, rebarbora, cukety... čistá divočina :-)
A tak konečne došlo na mangold a vytrhla som prvé farebné exempláre. Mangold sakra rýchlo vädne, takže s jeho spracovaním netreba otáľať.
Tento týždeň bačujem doma v podstate sama, drahý mäsožrút je služobne v Nemecku, takže som si mohla navariť čisto podľa môjho gusta - zelenina a obilnina, nič viac k nasýteniu nepotrebujem.
Základný recept som vykreovala ešte v nedeľu večer, keď som si chcela zobrať nejakú prílohu k zvyškom z grilovačky do práce. O 23.10 som sa postavila k sporáku a o 23.25 už rozvoniaval mangold dusený na mladom cesnaku a čili papričke. Keďže som toho štandardne navarila trochu viac, ako by mi stačilo pre vlastnú potrebu, novou neznámou chuťou som obohatila obed aj niekoľkým mojim kolegom.
S rovnakým receptom som pracovala aj doma o deň neskôr, ale, už to nemala byť príloha k mäsu, ale samostatné sýte jedlo. Otvorila som skriňu s potravinami a do oči mi padla dóza s veľkými jačmennými krúpami. Kombinácia bola vymyslená. Aj táto verzia môže poslúžiť ako príloha, mne sa však k tejto sýtej kombinácii už nič iné nežiadalo. Mangold a krúpy si vystačia aj sami.
Dusený mangold s cesnakom a čili a krúpami
zväzok mangoldových listov so stopkami
4 strúčiky mladého cesnaku
1 sušená čili paprička
2 lyžice olivového oleja
1 resp. 1 a pol konzervy sekaných alebo drvených paradajok
soľ a čierne korenie
pohár veľkých jačmenných krúp
Mangold dôkladne umyjeme a celý aj so stonkami pokrájame, stonky na cca 2 cm kúsky, listy na 1 cm široké pásiky. Strúčiky cesnaku pokrájame na tenké plátky. V panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájaný cesnak a podrvenú čili papričku a opečieme opatrne do zlatista. Potom pridáme nakrájaný mangold, chvíľu podusíme, pridáme drvené paradajky a asi tretinu konzervy vody. Osolíme, okoreníme a podusíme, kým nie sú stonky mangoldu al dente. Táto základná úprava môže poslúžiť ďalej - ako samostatná príloha, či omáčka k zemiakom, prípadne aj k cestovinám.
Krúpy prepláchneme v čistej vode a uvaríme domäkka - al dente. Kto má radšej mäkšie krúpy, môže ich povariť dlhšie. Uvarené krúpy zmiešame s pripraveným mangoldom a podávame.