Nie ste prihlásený login

Na úvod voňavej jahodovej sezóny

Doma v kuchyni

13. 05. 2013



Tak a podarilo sa! Včera uplynul mesiac od môjho posledného postovania. Dôvod mojej odmlky? Bolo ich viacero. Primárne, náročný pracovný mesiac. Apríl je v mojom prípade každý rok veľmi náročný, tento rok to však bolo ešte horšie. Večere doma som žiaľ tiež venovala práci, alebo som padala od únavy, zaspávala na gauči a o pol druhej v noci som sa v mrákotách presúvala do postele. No a druhý dôvod, ktorý sa nakoniec ukázal ešte vážnejší bola moja nekompatibilita s novým laptopom. Ešte na Vianoce som dostala pekný nový štýlový notbook, ale plynul mesiac za mesiacom a stále som nenabrala energiu spriateliť sa s ním. Totiž, počítač bol kúpený aj s nainštalovaným operačným systémom, na ktorý, keď vidím v telke reklamu, ježia sa mi vlasy. Windows 8, celé zle. Dokázala by som naň hromžiť dlho... ale nechajme to. Na nový počítač padal prach, a keď už drahý na mňa fakt začal zazerať, že načo mi ho kupoval, dozrel čas na výmenu. So starým počítačom som sa koncom apríla definitívne rozlúčila. Prišli dni plné hromženia, upratovania množstva fotografií, starého archívu, nastavovania, skúmania... Pomaly sa učím chápať ako funguje, i keď podľa mňa si žije vlastným životom. Včera, keď som konečne chcela pridať nový post, objavil sa ďalší problém. Správne som intuitívne za problémy obvinila prehľadač, a nemýlila som sa. Stačila jeho zmena a vyzerá to tak, že všetko je na dobrej ceste. Dnes už všetko funguje ako má.
I keď som posledné týždne nič nepísala, neznamená to, že som pre blog nič nechystala. Práve naopak. Mám pre Vás rozpracované viaceré príspevky, dnes na zohriatie len taký kratučký, na pripomenutie, že sa blíži jahodová sezóna.


Jahodové gule z tvarohového cesta

(zdroj inšpirácie: Gurmet)

Skúšala som už viacero receptov na tvarohové gule, ale tento, ktorý som vyskúšala pred pár týždňami ma v porovnaní s tými predošlými, očaril asi najviac.

Na gule:
80 g masla
250 g mäkkého tvarohu
1 vajce
250 g hrubej múky
asi 300 g jahôd
trocha soli

Na posypanie:
60 g nahrubo mletých mandlí
100 g masla
100 g strúhanky
100 g krupicového cukru



Posýpka. Pomleté mandle pomaly opražíme na suchej panvici a presunieme na tanier. Na panvici potom roztopíme tretinu masla. Do roztopeného masla prisypeme strúhanku a cukor a za stáleho miešania opečieme dozlatista. Presypeme na tanier k mandliam a premiešame.
Gule. Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu. V mise spolu utrieme maslo, tvaroh a vajce. Potom postupne zapracujeme múku premiešanú so štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Ak by bolo príliš suché, zriedime lyžicou mlieka. Jahody umyjeme a dôkladne osušíme.
Testo rozvaľkáme do štvorca o hrúbke 1 cm a pokrájame na rovnostranné štvorce s rozmerom približne 7 x 7 cm. Do stredu každého položíme jahodu, rohy prehneme do stredu, dôkladne zlepíme a vytvarujeme do gule. Jahoda musí byť v cesto dôkladne obalená, bez trhlín, inak sa pri varení guľa rozpadne.
Hotové gule vložíme vo vriacej vody, opatrne premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca a varíme približne 6 - 8 minút. Uvarené gule vyberieme z vody a popicháme vidličkou, aby z nich odišla para a nezrazili sa.
Gule podávame s opečenou strúhankou a preliate roztopeným zvyšným maslom.

Samozrejme, gule môžete podávať aj s inou posýpkou, napríklad posýpané tarohom, mletými orechami, alebo s podusenými jahodami. Na fotografii sú dve variácie na tvarohové jahodové gule z minulého roka.



Dôležitá poznámka:
Jahody na tvarohové gule musia byť skutočne zrelé, voňavé a super sladké. Inak to bude celé o ničom. Preto skôr, ako urobíte túto dobrotu, uistite sa, že vaše jahody sú naozaj super sladké. Dobrú chuť a sladký štart do jahodovej sezóny.

Komentáre k článku


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 13. 05. 2013 23:10:36
Ty už máš toľko jahôd? Aj keď vyzerajú jedna ako druhá, tipovala by som na španielske (bez urážky) :-) Naše sa iba začínajú červenať - 3 ks sme už chutnali. Ale už to príde, teším sa na samozber, juhuu.


Meno: Adusha Dátum: 13. 05. 2013 23:16:06
Katka, ja nemám jahody ešte ani nasadené ;) Nedokázala som už vydržať a riskla som minule tie z tých drevených búdiek, čo sú po celej Ba. Boli grécke. Ale úžasne sladké, mňam ;) Trafila som fakt super sladkú dávku, lebo o pár dní neskôr som to znova riskla a už boli o ničom... nuž, asi by som mala predsa len chvíľu počkať na miestnu úrodu ;) alebo si ísť sama nazbierať do maďarských polí...


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 13. 05. 2013 23:32:47
Ja som 4 ks jahôd sadila pred rokom. Skúšala som piplat aj zo semiačka, ale je to nanič, nevzišlo mi skoro nič. Pri jahodách som za plánty. Tento rok som už dokúpila jahôd viac, pomixovala som rôzne odrody z Miletičky, tak som zvedavá. Netuším, ktorá je aký druh, hlavne mi išlo o pestrosť druhov. Tak uvidíme. Ak si nájdeš trochu času, nie je nič fajnovejšie, ako si ísť jahôdky nazbierať.


Meno: Adusha Dátum: 13. 05. 2013 23:36:01
KAtka, jahodový záhon určite plánujem, ale až keď mi prestanú po záhrade behať robotníci... ideálny čas na ich sadenie je júl-august, tento rok to však vidím nereálne :-( Našťastie, svokrovci majú jahody, tak domáci zdroj určite bude ;)


Meno: Gas Dátum: 16. 05. 2013 07:29:43
Ak by problem s kompatibilitou pretrvaval, davam do pozornosti freeware http://www.classicshell.net/


Meno: Adusha Dátum: 16. 05. 2013 09:17:55
Už si zvykám ;) Je to na dobrej ceste ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign