Nie ste prihlásený login

Jezte česky, rok v naší kuchyni

Knihy

12. 04. 2013



Túto knižku mám už doma zopár mesiacov, do mojej kuchárskej knižnice sa dostala niekedy v čase jesene. Patrí k tým knihám, ktoré vďaka peknému grafickému spracovaniu a množstvu fotografií chytáte do rúk pravidelne. Zo začiatku som ju tiež len chytala, kompletne celú prečítala, potom nastala fáza skúšania. Vedela som, že o tejto knihe budem chcieť napísať pár slov, preto som sa rozhodla vyskúšať aj zopár receptov, ktoré spomeniem v recenzii.
Zastavím sa však najprv pri knihe samotnej.
Kniha v pevnej viazanej väzbe, vytlačená na kvalitnom papieri, plná pekných fotografií a grafických prvkov. Je rozdelená do 4 častí, každá časť predstavuje jedno ročné obdobie. Tie sú označené farbou - jar zelenou, leto modrou, jeseň červenou a zima hnedou. Chytíte zavretú knihu do ruky, pozriete sa na jej hranu a podľa farby hneď viete, kde otvoriť. Pri pozornom sledovaní fotografií v knihe si všimnete, že aj tie sú od seba odlíšené. Jar je fotená prevažne na šedobielom patinovom dreve, leto na bielom, jeseň na tmavohnedom a zima väčšinom na svetlohnedom dreve. Mne to prišlo celkom sympatické.
Ku každému ročnému obdobiu sú v knihe uvedené pranostiky a každá zo štyroch veľkých  kapitol je doplnená aj zaujímavými reportážami. Jar sprevádza reportáž  mede a o českom hovädzom dobytku, leto pohľad do lesa na hubársku sezónu a hydinárstvo v ČR, jeseň patrí poľovačke a vinobraniu, a zima zabíjačke a výlovu rybníka.
V knihe nechýbajú zaujímavosti o vybraných surovinách a štatistické údaje o ich spotrebe v ČR.
Pri čítaní knihy som si robila poznámky o zaujímavých receptoch, ktoré by stáli za vyskúšanie. Zopár som ich vyskúšala, a určite ešte budem skúsať aj ďalšie, ale neviem... Asi som si pri prvotnom testovaní knihy zle vyberala. Vyskúšala som 10 receptov, z toho o 3 - 4 môžem povedať, že boli zlé a k dvom ďalším vyskúšaným musíte pristupovať s vlatným úsudkom a logikou. Variť doslovne podľa týchto receptov sa nedá. Samozrejme, netvrdím, že aj zvyšné recepty sú takéto, ale pri mojom výbere som mala tú smolu.

Začnem postupne:



Z kapitoly JAR som vyskúšala recept na rybie karbonátky s hráškom. Nebudem ho uvádzať celý, lebo nefunguje. Nesedí v ňom pomer surovín, ani čas prípravy. 200 g pečeného rybieho mäsa s 200 g hrášku, 100 g striedky z chleba, vajíčka a nejakých tých korenín mi po kope nedržalo a hmota sa rozpadala. A to som použila hrášku o viac ako polovicu menej a ryby pre zmenu viac a ani to nepomohlo. Rovnako piecť rybu 20 minút v rúre, potom z nej urobiť karbonátky a ďalších 30 minút piecť v rúre je zbytočné týranie rybieho mäsa.
Resumé: zlý pomer surovín, zlý čas prípravy. Karbonátky pri príprave nedržali po kope, drobili sa, pomer surovín nesedel. Hotové upečené karbonátky boli suché, nešli dole krkom a vôbec nechutili. Manžel sa ma opýtal, či to má za trest :-)

Teľacie na paprike


Z jarnej kapitoly som ďalej vyskúšala teľacie na paprike a knedlíky z kyslej smotany.
Teľacie na paprike bolo fajn, len som ho vizuálne pokazila tým, že som doň na záver vmiešala kyslú smotanu. Ako vidíte na fotografii, omáčka nie je pekne hladká. Chuť však našťastie neutrpela.

600 - 800 g teľacieho mäsa na dusenie
1 cibuľa
kúsok masla
1 lyžica oleja
1 lyžička sladkej papriky
1 lyžička pálivej papriky
1 lyžica hladkej múky
1 konzerva sterilizovaných paradajok (400 g)
2 hrnčeky teľacieho (kuracieho, zeleninového) vývaru
1 hrnček kyslej smotany



Mäso pokrájame na menšie kocky, cibuľu nasekáme nadrobno. V hrnci zohrejeme maslo s olejom, pridáme cibuľu a chvíľu dusíme domäkka. Potom pridáme mäso a zo všetkých strán opečieme. Osolíme.
Zatiahnuté mäso zaprašíme sladkou a pálivou paprikou, premiešame a pridáme nakrájané paradajky z konzervy. Dusíme, kým sa nevyvarí skoro všetka šťava. Potom zaprašíme múkou, minútu opekáme, zalejeme vývarom  a po dôkladnom premiešaní opä prikryjeme a dusíme asi 45 minút domäkka. Na záver vmiešame do šťavy kyslú smotanu. Alebo nevmiešame a na tanieri iba ozdobíme lyžicou smotany.
Podávame s knedľou rôzneho druhu alebo s ryžou, či cestovinami.
Resumé: fajn, na dusenom teľacom sa nedá v podstate nič pokaziť.

Ja som teľacie na paprike podávala s knedlíkom z kyslej smotany, ktorého fotografie aj recept v knihe ma veľmi zaujali. Cesto na tieto knedle sa okrem iného skladá zo 4 žĺtkov, kyslej smotany, hrubej múky. Varí sa v pare v hrnčeku.
Mne sa žiaľ nepodarili. Nevyrástli, ostali na dne hrnčekov, cesto bol hutné a "zbité". Išla som presne podľa receptu, neinprovizovala som, ale žiaľ, nevydarili sa. Boli veľkým sklamaním.
Resumé: nevydarili sa. Samozrejme, aj ľudský faktor prichádza do úvahy, i keď som sa na 100 % držala receptu.



Z kapitoly LETO som skúsila recept na jemný čerešňový svítek - rýchly koláč na plech, veľmi podobný bublanine. Teda, v mojom prípade iba vizuálne. Recept mi prišiel ako super príležitosť minúť mrazené čerešne z minulého leta.
Neviem ako má chutiť svítek, nikdy som ho nejedla, ale tento koláč bol veľkým sklamanín. Chutil ako omeleta s čerešňami.
Resumé: sklamanie. Podľa knihy má byť nadýchaný a ľahučký. Môj bol presne opačný :-(

Kapitola JESEŇ

Prvý recept, ktorý som vyskúšala, bol práve tento. Celú jeseň a zimu sme "fičali" na maku, povidlách, orechoch.

Koláč s povidlami a makom

Na cesto:
300 g hladkej pšeničnej múky
200 g hladkej celozrnnej múky
aspoň tri lyžice práškového cukru (pôvodný recept bez cukru)
1 prášok do pečiva
250 g masla
1 vajce
100 ml mlieka

Na náplň (upravené podľa reality):
150 g maku
200 ml mlieka
2 - 3 lyžice trstinového cukru
300 g (aj viac) povidiel
1 vajce na potretie



1. Do misy preosejeme obidva druhy múky s kypriacim práškom a práškovým cukrom, pridáme zmäknuté maslo a vajce. Spracuvávame na cesto a postupne pridávame toľko mlieka, aby sa cesto nerozpadávalo. Hotové cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladu odpočinúť.
2. Pripravíme si plnku. Mletý mak povaríme s mliekom a cukrom, necháme vychladnúť a premiešame s povidlami.
Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť vyvaľkáme na tento a prenesieme na vymastený plech s rozmermi cca 20 x 30 cm. Potrieme pripravenou plnkou a ozdobíme prúžkami cesta, ktoré si nakrájame z druhej vyváľkanej polovice cesta.
Koláč potrieme vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút dozlatista.

Poznámky:
1. Do cesta pridajte aspoň trošku cukru. Bez nech bolo to cesto bez chuti.
2. Pri príprave plnky nešetrite povidlami. Pôvodných 100 g z receptu je žalostne málo. Ja som pridala o dosť, ale aj to bolo málo. Hotový koláš bol príliš suchý, bez chuti, drhol v hrdle. Nabudúce pridáme určite oveľa oveľa viac slivkových povidiel.
3. Koláč potrebuje rozležať. Po pár dňoch chutil oveľa lepšie ako začerstva. Zjemnel a skrehol.
Resumé: pôvodný recept nič moc, po úprave ok.

Nátierka z chrenu a jablka


1 stredne veľké jablko
2 lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
100 g lučiny
1 lyžička šťavy z citrónu
soľ



Jablko umyjeme, vyrežeme z neho jadrovník a spolu so šupkou postrúhame  najemno. Chren čistíme a nastrúhame tiež najemno. Zmiešame s lučinou, pokvapkáme citrónovou šťavou a dochutíme soľou. Podávame s celozrnným pečivom.
Resumé: fajn, nátierka chutila

Zemiaky pečené so slaninou a šalviou


8 väčších zemiakov typu B
8 plátkov slaniny
šalviové lístky
1 lyžice rastlinného oleja
hrubá morská soľ resp. soľné kvet
hrubo podrvené čierne korenie



Zemiaky umyjeme a v osolenej vode predvaríme domäkka, potrvá to cca 30 minút.
Rúru vyhrejeme na 180 °C. Zemiaky zlejeme, osušíme a pozdĺžne nakrojíme. Do každého vložíme plátok slaniny a šalviový lístok. Zemiaky naskladáme do zapekacej misy, pokvapkáme olejom, posypeme soľou, čiernym korením a zvyšnými šalviovými lístkami. Vložíme do rúry a pečieme domäkka.
Resumé: Zemiaky sú výborné, ale čas predvárania a pečenia treba upraviť podľa seba. Podľa pôvodného receptu treba plnené zemiaky zapekať 20 minút. Moje kým zmäkli sa piekli snáď aj 45 minút.

Nasleduje kapitola ZIMA.

Zemiaky z panvice s ružičkovým kelom


4 zemiaky typu A
400 g ružičkového kelu
200 g kvalitnej šunky alebo údeného mäsa
100 g tvrdého ovčieho syra (použila som Urdu)
rastlinný olej
soľ a čierne korenie



1. Neolúpané zemiaky dôkladne umyjeme, pokrájame podľa veľkosti buď na polovice ale štvrtinky a vo vriacej vode povaríme asi 10 minút. Scedíme a necháme vychladnúť.
Ružičkový kel umyjeme, očistíme, odkrojíme konce košťálov a zvädnuté listy. V celku alebo pokrájaný na polovice ho tiež chvíľu povaríme, aby zľahka zmäkol.  Tiež necháme odkvapkať.
2. Šunku (alebo chudé údené) pokrájame na rezančeky.
3. V panvici zohrejeme olej, vsypeme zemiaky, kel a šunku a opekáme dozlatista. Osolíme a okoreníme. Tesne pred dokončením nastrúhame syr, ktorým dusené zemiaky s kelom posypeme na tanieri.

Poznámky:
1. Použite naozaj zemiaky A, nerozvaria sa a ani sa neropadnú v panvici. Ja som použila C, čo nebol dobrý nápad - v panvici sa rozpadali.
2. V pôvodnom recepte sa kel nepredvára, udáva sa to iba ako tip na rýchlejšiu prípravu. Ja ho odporúčam predvariť, zelenina sa na panvici rýchlejšie podusí. Ak použijete surový kel a dáte ho do panvice naraz so zemiaky, zemiaky sa postupne rozpadnú a kel bude stále tvrdý. Preto, buď ho duste dostatočne skôr pred zemiakmi, alebo jednoduchšie, predvarte si ho.
Resumé: Najchutnejšie jedlo z vyskúšaných receptov. Odporúčam postupovať podľa vyššie uvedených tipov.

Paštrnákový krém


600 g paštrnáku
1 väčší zemiak, B
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica oleja
zeleninový vývar
2 bobkové listy
tymian
soľ a čierne korenie
šťava z 1 citrónu



Paštrnák a zemiak olúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cesnak nakrájame na plátky. V hrnci zohrejeme olej, prisypeme paštrnák a za občasného miešania opekáme, kým neskaramelizuje. Potom pridáme cesnak a krátko opečieme. Prisypeme zemiaky, zalejeme vývarom, pridáme bobkový list a tymian. Varíme priklopené na miernom ohni asi 20 minút. Potom vyberieme bylinky, nalejeme do mixéra a rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
Podávame napr. s krutónmi alebo so syrovým toastom.
Resumé: Chutná polievka, na ktorej niet čo pokaziť.

Zelerové koláčiky - mafiny


150 g nahrubo nastrúhaného zeleru
2 vajíčka
1 lyžica masla
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička citrónovej šťavy
100 g hladkej žitnej múky
1 lyžička plnotučnej horčice
1 lyžička kypriaceho prášku
soľ a čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať (a pažítka)



Zeler umyjeme, olúpeme a nastrúhame do misy. Pridáme vajíčka, mlieko, pretlačený cesnak, horčicu a šťavu z citrónu. Nakoniec pridáme múku zmiešanou s kypriacim práškom, soľ, čierne korenie a nasekaný bylinky. Premiešame.
Formičky na mafinovom plechu vymastíme a vysypeme. Cesto dávame do 3/4 formičiek a pečieme v rúre pri 180 °C dozlatista, asi 30 minút.
Resumé: zaujímavé a veľmi chutné.

Na záver:
Pri testovaní tejto knižky som mala smolu v tom, že som opakovane natrafila na recept, ktorý nefunguje. Neznamená to však, že táto kniha bude odteraz stáť v kúte a ja sa  budem báť hocico testovať.
Nie je to tak. Kniha si zasluhuje pozornosť, ale, nie je to kniha pre amatérov a pre kuchárov, ktorí sú prvýkrát v kuchyni. Naopak, kniha si vyžaduje človeka so skúsenosťami, ktorý po prečítaní receptu vie vopred posúdiť, či recept potrebuje pozmeniť alebo je v poriadku.
Samozrejme, nevylučujem ľudský faktor a možnosť, že chyba nie je v knihe, ale u mňa.

A ešte jedna poznámka. Veľkým prínosom tejto knihy je:
- že je napísaná v duchu zdravej racionálnej stravy. Česká kuchyňa nemusí byť ťažká, zaobíde sa bez masti, ťažkých omáčok, knedlíkov, bielej múky. Ak tomu neveríte, práve pre vás je táto kniha určená.
- že uprednostňuje lokálne suroviny. Kniha ponúka návod, ako variť pšeno, pohánku, krúpy. Pripomína staré, polozabudnuté potraviny. Upozorňuje na dary prírody, ktoré sa dajú vďačne spracovať v kuchyni.
- že kladie dôraz na rýchle varenie. Väčšina receptov je rýchla a jednoduchá.

Otázka pre vás: Máte túto knihu, varíte podľa nej? Aké máte skúsenosti s fungovaním receptov?



Komentáre k článku


Meno: Katie.M Dátum: 14. 04. 2013 20:18:21
Knihu mám akurát pár dní doma. Zatiaľ som škúšala len jeden recept, boli to dyňovo-mrkvové košíčky. Odolala som nutkaniu pridať nejaké koreniny, či dosladiť cesto- veď keď už raz za 100 rokov pečiem podľa kuchárskej knihy, tak nebudem vymýšlať... a boli (ako som sa obávala) také nijaké, v podstate bez chuti. a na rozdiel od fotografie v kuchárke nárastli a boli to v podstate muffiny... Recept nezatracujem, určite ich ešte vyskúšam, akurát cesto trochu dosladím a pridám škoricu. Inak mi príde knižka veľmi pekne spracovaná, čítala som niekde aj rozhovor s autorkami, kde hovorili o tom ako všetky recepty spoločne pripravovali, tak mi je ľúto že to v konečnom dôsledku pôsobí trochu rozpačito. Určite vyskúšam aj ďalšie recepty, aj podľa vášho odporučenia. Snáď dobre dopadnú :)


Meno: Adusha Dátum: 14. 04. 2013 21:53:48
Ja som sa už naučila, že musím byť ostražitá a nedôverovať receptom stopercentne ... inšpirovať sa nimi budem, ale slepo podľa nich variť či piecť už asi nie...


Meno: Iveta Dátum: 16. 04. 2013 20:22:21
Túto knihu som si objednala niekedy na jeseň, páčilo sa mi členenie podľa ročných období a krásne fotografie. Prečítala som ju, niekoľkokrát odvtedy prelistovala a presne ako píšeš,v niektorých receptoch mi nesedel pomer surovín,čo ma odradilo od skúšania. Momentálne som ale uchvátená novými farmárskymi receptami od H.Michopulu, knihu listujem stále dokola a už teraz sa teším na Tvoju recenziu :-)


Meno: Adusha Dátum: 16. 04. 2013 22:08:45
Ivetka :-) tú knihu mám práve hodenú pri gauči, pred chvíľou som si značila receptíky, ktoré by som chcela vyskúšať k recenzii ;) Trošku ma mrzí, že nie je pri každom recepte foto tak ako v prvom diely, ale to by asi bolo na úkor počtu receptov. Recenzia určite bude, len to testovanie mi žiaľ trochu trvá :-(


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 21. 04. 2013 15:57:01
Pridám sa k vám, aj keď trochu z iného uhla. Knižku Adush, čo spomínaš nemám. De fakto, od kuchárskych kníh som sa vcelku odučila, prevážne ak hľadám, tak na nete. Rýchlejšie, väčší výber, atď. (výhody snáď pozná každý, kto varí). Práve som sa však zas a znova malinko nasrdila. V poslednom čase sa snažím variť úplne inak a de fakto akoby nanovo. Je to pakáreň a práve preto nerozumiem jednej veci -


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 21. 04. 2013 15:59:08
prečo niekto vypustí von recept s geniálnou fotkou, ktorá absolútne nemôže byť uvarená podľa daného receptu. Mnohé recepty naozaj nefungujú, pomery sú na nanič, ako Adusha píšeš. Jednoducho to nechápem. Ad jedna ako to môžu vypustiť vôbec von, ad dva - ešte na tom zarábať aj peniažky (poniektorí). To je veru sklamanie. Kuchárku Hanku michopulu doma tiež nemám, ale čítam len samé chvály blogerov.


Meno: Adusha Dátum: 21. 04. 2013 21:14:45
KAtka, tak tomu ani ja nerozumiem, a je to veľké sklamanie... nuž, že sa to deje v časopisoch, to som si už zvykla... ale keď ani knihy nefungujú, je to už veľká drzosť... A čo sa kuchárok týka, ešte ma ich zbieranie neprešlo ;) ale to bude asi tým, že ja som knihomaniak... kupujem kuchárky, beletriu, encyklopédie... je to moja slabosť už roky :-)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené