Plnené vajíčka, alebo tzv. deviled eggs, či vajíčka mimosa sa dajú ochutiť a ozdobiť veľmi pestro. Základ plnky tvoria žĺtky, majonéza a pikantná horčica. No a tento základ môžete dochutiť ľubovoľne - bylinkami, čili korením, wasabi, pikantným syrom a podobne. Dozdobiť sardelou a kaparami, čerstvými bylinkami, kaviárom, mletým kajenským korením, kúskom údenej ryby...
Mne včera v potravinách padol do oka pekný údený losos, našťastie mali aj kôpor, takže o kombinácii na moje plnené vajíčka bolo rozhodnuté. K vajíčkam bezpodmienečne patrí chutný chlebík, v mojom prípade špaldovo-žitný. Vajíčka sú výbornou chuťovkou, na najbližšej párty určite vyskúšam aj iné kombinácie.
Plnené vajíčka s údeným lososom a kôprom
6 vajec uvarených natvrdo
3 - 4 lyžice majonézy
1 lyžička dijonskej horčice
soľ a čierne korenie
2 jarné cibuľky, nasekané nadrobno
hrsť čerstvého kôpru posekaného nadrobno + na ozdobu
plátok pravého údeného lososa
Vajíčka uvarené natvrdo olúpeme a rozkrojíme pozdĺžne napoly. Žĺtky opatrne vyberieme a dáme do misy. Roztlačíme vidličkou, pridáme zopár lyžíc majonézy, lyžičku horčice, osolíme, okoreníme a premiešame. Pridáme aj najemno nasekanú cibuľku a kôpor a opäť premiešame.
Do plniaceho vrecúška vložíme ozdobnú alebo hladkú špičku, naplníme pripravenou plnkou a naplníme pripravené bielkové polovice. Ozdobíme malým plátkom lososa a čerstvým kôprom. Pred podávaním skladujeme v chladničke. Tieto vajíčka chutia najlepšie s tmavým pečivom, so špaldovým či žitným chlebom alebo severským knäckenbrotom.