Nie ste prihlásený login

Čo s vajíčkami od Veľkej noci

Doma v kuchyni

04. 04. 2013



Vajíčka natvrdo nám doma veľmi nechutia, preto na Veľkú noc nezvyknem variť zbytočne veľa vajíčok. Tento rok sa však drobec veľmi tešil na ich farbenie, tak som nakoniec predsa len uvarila 10 kusov. Cez sviatky z nich veľa neubudlo. Prvý úbytok prišiel v utorok, keď časť putovala do francúzskych zemiakov, no a zo zvyšku som dnes pripravila luxusné raňajky nielen pre seba, ale aj pre tých šikovnejších a mlsnejších v našej firme.



Plnené vajíčka, alebo tzv. deviled eggs, či vajíčka mimosa sa dajú ochutiť a ozdobiť veľmi pestro. Základ plnky tvoria žĺtky, majonéza a pikantná horčica. No a tento základ môžete dochutiť ľubovoľne - bylinkami, čili korením, wasabi, pikantným syrom a podobne. Dozdobiť sardelou a kaparami, čerstvými bylinkami, kaviárom, mletým kajenským korením, kúskom údenej ryby...
Mne včera v potravinách padol do oka pekný údený losos, našťastie mali aj kôpor, takže o kombinácii na moje plnené vajíčka bolo rozhodnuté. K vajíčkam bezpodmienečne patrí chutný chlebík, v mojom prípade špaldovo-žitný. Vajíčka sú výbornou chuťovkou, na najbližšej párty určite vyskúšam aj iné kombinácie.

Plnené vajíčka s údeným lososom a kôprom


6 vajec uvarených natvrdo
3 - 4 lyžice majonézy
1 lyžička dijonskej horčice
soľ a čierne korenie
2 jarné cibuľky, nasekané nadrobno
hrsť čerstvého kôpru posekaného nadrobno + na ozdobu
plátok pravého údeného lososa



Vajíčka uvarené natvrdo olúpeme a rozkrojíme pozdĺžne napoly. Žĺtky opatrne vyberieme a dáme do misy. Roztlačíme vidličkou, pridáme zopár lyžíc majonézy, lyžičku horčice, osolíme, okoreníme a premiešame. Pridáme aj najemno nasekanú cibuľku a kôpor a opäť premiešame.
Do plniaceho vrecúška vložíme ozdobnú alebo hladkú špičku, naplníme pripravenou plnkou a naplníme pripravené bielkové polovice. Ozdobíme malým plátkom lososa a čerstvým kôprom. Pred podávaním skladujeme v chladničke. Tieto vajíčka chutia najlepšie s tmavým pečivom, so špaldovým či žitným chlebom alebo severským knäckenbrotom.



Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené