Nie ste prihlásený login

Nadúroda reďkoviek

Sezónne suroviny

27. 05. 2013



Reďkovky sa tento rok zbláznili. Urodilo sa ich toľko, že som musela dať avízo známym a postarať sa o ich odber. Ak by som ich nechala ešte týždeň v zemi, boli by už nepoužiteľné. Reďkovky sú vďačná záležitosť pre začínajúcich záhradníkov-amatérov, ku ktorým patrí aj ja. Mám pred sebou svoju druhú záhradnícku sezónu (ak nerátam predošlé balkónové sezóny). Ako začiatočník amatér skúšam a učím sa. Samozrejme, aj na vlastných omyloch. Tento rok som nasiala trochu veľa reďkoviek. Teda, zopár riadkov na striedačku so špenátom, a jeden riadok medzi mrkvou mi neprišlo až tak veľa, ale počasie reďkovkám tento rok prialo.



Vlhké a primerane teplé počasie začiatkom mája dalo ideálne podmienky pre rast reďkoviek aj špenátu, prvých jarných plodín. Nekonali sa extrémy sucha a horúčav, ani permanentné dažde, takže reďkovky krásne narástli du chutných pevných, chrumkavých buľvičiek - v mojom prípade prevažne podlhovastého tvaru, keďže som si obľúbila odrodu French Breakfast - podlhovasté reďkovky červenej farby s bielo sfarbeným tupým koncom.



Moje reďkovky síce nie sú "ako by ich jedna mater mala", ale na chuti im to neubralo. Nasiala som aj mix reďkovkových semien rôznych odrôd, ale, je to blbosť, z celého mixu som našla v hriadke iba tri odrody, ďalšie sa na reďkovky vôbec nevyvinuli - narástol im iba tenký koreň a listy.



Ako vyplýva z predošlých riadkov, reďkovky museli aicky kráľovať aj na našom víkendovom tanieri. Víkend sme začali reďkovkovou nátierkou, na obed pokračovali polievkou a ako chuťovku som skúsila reďkovkové chipsy/lupienky. Chrumkavé červené buľvičky však hrali prím iba v nátierke. V polievke a ako chipsy skončili listy. Reďkovková vňať zvyčajne končí v koši alebo na komposte, ja som sa však uplynulý víkend rozhodla aj vňať zakomponovať do varenia. V polievke som ich skombinovala so špenátovými listami, ale nadšená som bola najmä z lupienkov. Na listy kučeravého kelu si budem musieť ešte nejaký ten mesiac počkať, tak reku, prečo neskúsiť túto chrumkavú chuťovku pripraviť z inej zelene? Priznám sa, tento nápad nie je z mojej hlavy, naďabila som naň v časopise Gurmet. Malý tip napísaný drobným písmom pod iným reďkovkovým receptom. Na ich mieste by som z tohto tipu urobila hlavnú tému. Reďkovkové listy sa v rúre za 10 minút premenili na chutné chrumkavé a krehké chipsy. Listy reďkovky nemajú takú výraznú chuť ako napríklad kel, preto ich treba pred pečením dochutiť - soľou, korením, čili, parmezánom, v mojom prípade balzamikom.
Chipsy skúsim pripraviť aj z mangoldu, ktorý mi utešene rastie v záhrade. No a na jeseň sa pustím do kelu. Ten však má pred sebou ešte dlhú cestu - budúce sadenice však pekne rastú na mojom balkóne.

Bryndzovo-reďkovková nátierka


125 g bryndze
125 g krémového syra (philadelphia, lučina)
asi 6 reďkoviek
pažítka
soľ a čierne korenie podľa chuti



Reďkovky umyjeme a nahrubo nastrúhame. Bryndzu dáme do misky a vidličkou roztlačíme. Pridáme krémový syr, reďkovku, nakrájanú pažítku a vymiešame. Podľa potreby dochutíme čerstvo pomletým čiernym korením a soľou.

Polievka z mladého špenátu a reďkovkovej vňate


2 lyžice masla
1 cibuľa
zväzok mladého špenátu
zväzok reďkovkovej vňate
soľ
1/2 sušenej čili papričky, rozdrvenej
muškátový oriešok, čerstvo postrúhaný
1 liter zeleninového vývaru
1 dl smotany na šľahanie
zopár postrúhaných reďkoviek na ozdobenie



V hrnci roztopíme maslo. Pridáme cibuľu a podusíme dosklovita. Potom pridáme nahrubo nasekané špenátové a reďkovkové listy (dôkladne vyprané), podrvenú čili papričku a nastrúhaný muškátový oriešok. Chvíľu podusíme. Zalejeme vývarom a necháme zovrieť. Povaríme, kým listy nezmäknú (cca 3 minúty) a odstavíme. Polievku dôkladne rozmixujeme v mixéri, ak sa nám chce, môžeme ju aj prepasírovať cez sitko. Prilejeme smotanu, dôkladne premiešame a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
Hotovú polievku nalejeme do misiek a do každej pridáme trochu nastrúhaných reďkoviek.

Chipsy z reďkovkových listov


Na tento recept použite reďkovky z overeného zdroja, také ktoré rástli bez chemickej podpory, ideálne z vlastnej úrody, kde máte istotu, že listy neboli nijako chemicky ošetrené. Ja som skúsila piecť aj buľvičky, ale tie ma v pečenej podobe neoslovili natoľko ako listy.

zväzok reďkoviek s čerstvou vňaťou
olivový olej
balzamiko ocot
soľ a čierne korenie



Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom. Reďkovky aj s vňaťou dôkladne umyjeme. Potom z buľvičiek odkrojíme listy. Môžeme skúsiť upiecť aj buľvičky (kto rád skúša nové veci), ale sústreďme sa na listy. V mise zmiešame olivový olej s trochou balzamika, soli a korenia. Pridáme listy, opatrne v olejovej zmesi obalíme a rozložíme na plech. Vložíme do rúry a pečieme asi 10 minút, kým sa listy nezmenia na krehké chrumkavé chipsy.



Tip: Z listov pred pečením odstrihnite stonky, sú tuhšie a po upečení nie sú požívateľné. Ja som tak neurobila, ale nabudúce určite urobím ;) Chipsy môžete ochutiť rôzne - pridať napr. mleté čili alebo parmezán.



Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 29. 05. 2013 19:55:21
Krásne reďkovky si vypestovala, tých mojich som sa dočkala až včera, dnes som trhala ďalšie a som prekvapená aké sú všetky chutné chrumkavé. Minulý rok som mala veľa zdrevnatených. A som rada že som ten mix semienok nekúpila, váhala som ale vrátila som ho naspäť na stojan. Prosím Ťa, zväzok vňate je množstvo asi z koľkých reďkoviek? Ďakujem za príspevok, už som sa nevedela dočkať :-)


Meno: Adusha Dátum: 29. 05. 2013 21:13:08
Ivetka, ďakujem, reďkoviek bola fakt kopa, ešte aj dnes si na nich pri spoločných firemných raňajkách pochutnávalo pol firmy ;) A veru, boli úžasné chrumkavé, tiež ma milo prekvapili. zväzok je cca 10 reďkoviek, plus mínus...

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené