Ako vyplýva z predošlých riadkov, reďkovky museli aicky kráľovať aj na našom víkendovom tanieri. Víkend sme začali reďkovkovou nátierkou, na obed pokračovali polievkou a ako chuťovku som skúsila reďkovkové chipsy/lupienky. Chrumkavé červené buľvičky však hrali prím iba v nátierke. V polievke a ako chipsy skončili listy. Reďkovková vňať zvyčajne končí v koši alebo na komposte, ja som sa však uplynulý víkend rozhodla aj vňať zakomponovať do varenia. V polievke som ich skombinovala so špenátovými listami, ale nadšená som bola najmä z lupienkov. Na listy kučeravého kelu si budem musieť ešte nejaký ten mesiac počkať, tak reku, prečo neskúsiť túto chrumkavú chuťovku pripraviť z inej zelene? Priznám sa, tento nápad nie je z mojej hlavy, naďabila som naň v časopise Gurmet. Malý tip napísaný drobným písmom pod iným reďkovkovým receptom. Na ich mieste by som z tohto tipu urobila hlavnú tému. Reďkovkové listy sa v rúre za 10 minút premenili na chutné chrumkavé a krehké chipsy. Listy reďkovky nemajú takú výraznú chuť ako napríklad kel, preto ich treba pred pečením dochutiť - soľou, korením, čili, parmezánom, v mojom prípade balzamikom.
Chipsy skúsim pripraviť aj z mangoldu, ktorý mi utešene rastie v záhrade. No a na jeseň sa pustím do kelu. Ten však má pred sebou ešte dlhú cestu - budúce sadenice však pekne rastú na mojom balkóne.
Bryndzovo-reďkovková nátierka
125 g bryndze
125 g krémového syra (philadelphia, lučina)
asi 6 reďkoviek
pažítka
soľ a čierne korenie podľa chuti
Reďkovky umyjeme a nahrubo nastrúhame. Bryndzu dáme do misky a vidličkou roztlačíme. Pridáme krémový syr, reďkovku, nakrájanú pažítku a vymiešame. Podľa potreby dochutíme čerstvo pomletým čiernym korením a soľou.
Polievka z mladého špenátu a reďkovkovej vňate
2 lyžice masla
1 cibuľa
zväzok mladého špenátu
zväzok reďkovkovej vňate
soľ
1/2 sušenej čili papričky, rozdrvenej
muškátový oriešok, čerstvo postrúhaný
1 liter zeleninového vývaru
1 dl smotany na šľahanie
zopár postrúhaných reďkoviek na ozdobenie
V hrnci roztopíme maslo. Pridáme cibuľu a podusíme dosklovita. Potom pridáme nahrubo nasekané špenátové a reďkovkové listy (dôkladne vyprané), podrvenú čili papričku a nastrúhaný muškátový oriešok. Chvíľu podusíme. Zalejeme vývarom a necháme zovrieť. Povaríme, kým listy nezmäknú (cca 3 minúty) a odstavíme. Polievku dôkladne rozmixujeme v mixéri, ak sa nám chce, môžeme ju aj prepasírovať cez sitko. Prilejeme smotanu, dôkladne premiešame a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
Hotovú polievku nalejeme do misiek a do každej pridáme trochu nastrúhaných reďkoviek.
Chipsy z reďkovkových listov
Na tento recept použite reďkovky z overeného zdroja, také ktoré rástli bez chemickej podpory, ideálne z vlastnej úrody, kde máte istotu, že listy neboli nijako chemicky ošetrené. Ja som skúsila piecť aj buľvičky, ale tie ma v pečenej podobe neoslovili natoľko ako listy.
zväzok reďkoviek s čerstvou vňaťou
olivový olej
balzamiko ocot
soľ a čierne korenie
Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom. Reďkovky aj s vňaťou dôkladne umyjeme. Potom z buľvičiek odkrojíme listy. Môžeme skúsiť upiecť aj buľvičky (kto rád skúša nové veci), ale sústreďme sa na listy. V mise zmiešame olivový olej s trochou balzamika, soli a korenia. Pridáme listy, opatrne v olejovej zmesi obalíme a rozložíme na plech. Vložíme do rúry a pečieme asi 10 minút, kým sa listy nezmenia na krehké chrumkavé chipsy.
Tip: Z listov pred pečením odstrihnite stonky, sú tuhšie a po upečení nie sú požívateľné. Ja som tak neurobila, ale nabudúce určite urobím ;) Chipsy môžete ochutiť rôzne - pridať napr. mleté čili alebo parmezán.