Nie ste prihlásený login

Nakladané citróny

Výzvy v kuchyni

11. 03. 2013



V polovici januára, keď boli citróny v najlepšej sezóne, som sa rozhodla zopár ich naložiť. Nakladané citróny, ktoré sa používajú v kuchyni severnej Afriky som mala v merku už dlhšie. Citróny naložené v soli a vo vlastnej šťave patria k základným ingredienciám varenia v Maroku, používajú sa na ochutenie kuskusu, tagine, v kombinácii so zelenými olivami sa často pridávajú do jedál z kuraciny. Slaný nálev možno použiť ako dresing na šaláty.



Z nakladaných citrónov sa používa iba kôra, ktorá počas "zrenia" krásne zmäkne. Pred použitím ju treba opláchnuť pod studenou tečúcou vodou, aby sme ju zbavili prisilnej slanej chute.

Nakladané citróny


Použila som:
10 až 12 chemicky neošetrených citrónov
hrubozrnnú morskú soľ
pár bobkových listov, 3 hviezdičky badiánu a zopár zrniek čierneho korenia (toto všetko však pokojne vynechajte, v množstve použitej soli tieto koreniny nezanechajú žiadnu chuť ani vôňu)



Základom všetkého sú chemicky neošetrené šťavnaté citróny s tenšou šupou. Citróny dôkladne umyjeme a 6 kusov narežeme do kríža, ale štvrtinky nedokrojíme, citróny necháme na jednom konci v celku. Do každého nakrojeného citrónu nasypeme lyžičku soli a natlačíme na tesno vedľa seba do čistej vysterilizovanej fľaše. Každú vrstvu zasypeme tenkou vrstvou. Zo zvyšných citrónov vytlačíme šťavu a zalejeme ňou citróny tak, aby boli úplne ponorené. Citróny je dobre zaťažiť, aby netrčali nad hladinu - a to buď čistým kameňom na tieto účely, ale plastovým klobúčikom, s ktorým ste sa už možno stretli pri kupovaných zavareninách. Ja som ako "závažie" použila vysterilizovanú hrubšiu gumu zo zaváracej fľaše.


Citróny čerstvo po naložení

Prvé dni po naložení je dobré fľaše občas pretočiť, aby sa soľ dostala všade. Mne to aj tak nepomohlo, časť soli ostala na dne. Obsah fľaše je zo začiatku mútny, ale postupne sa začne čistiť, a cca po 4 - 6 týždňoch by mal byť nálev úplne číry. To je zároveň znamením, že citróny sú pripravené na použitie.


Citróny po 7 týždňoch od naloženia

Existuje aj iný spôsob prípravy. Pri ňom sa citróny natlačia do fľaše, zaťažia a nechajú stáť 3 - 5 dní. Za ten čas pustia šťavu. Zo zvyšných citrónov sa vytlačí ďalšia šťava a zalejú sa ňou citróny vo fľaši. Ďalší postup je už rovnaký.

V piatok som konečne fľašu s citrónmi otvorila a použila na ochutenie kuskusu a kuracieho taginu. V zálohe mám zopár receptov na použitie nakladaných citrónov, takže postupne vám ich predstavím. Najbližšie to bude spomínaný kuskus a tagine.


Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 12. 03. 2013 20:08:06
Aj ja som mala citrónový víkend 2 týždne dozadu. Dostala som debňu citrónov zo Španielska. A tak som premýšľala a vykľulo sa toto: citrónové crinkles, mäso marinované v citróne, citrónové pečené zemiaky, citrónovo-zázvorová pálenka, citrónová kandizovaná kôra podomácky vyrobená. A potom som už nevládala a citróny som rozdala :-).


Meno: Adusha Dátum: 12. 03. 2013 22:01:33
Fíha Janka, tak takýto podarúnok by som hneď brala! Zaujali ma tie citrónové crinkles, nedáš mi prosím link na receptík? Ďakujem ;)


Meno: JankaŠípka Dátum: 13. 03. 2013 16:59:12
Recept mám z časopisu Rozmarýna. Originál sú čokoládové, tiež dobré, ja som vynechala čokoládu a dala som namiesto toho citrónovú šťavu a kôru od oka. 56 g masla, 230 g dobrej horkej čokolády, 100 g cukru, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 195 g hladkej múky, trošku soli, pol lyžičky prášku do pečiva. Čokoládu rozpustíš vo vodnom kúpeli s maslom. V druhej miske vyšľaháš vajíčka s cukrom, potom pridáš:


Meno: JankaŠípka Dátum: 13. 03. 2013 17:01:18
čokoládu trošku vychladnutú, preosiatu múku. Vymiešaš, dáš do chladničky trošku stuhnúť. Rúra na 165, plech s papierom a tvaruješ malé guličky 2,5 cm, ktoré obalíš v práškovom cukre a tak uložíš na plech a dáš piecť cca 10 min, kým cukor nepopraská na vrchu. V strede sú krásne mäkké, vlhké. Najlepšie sú hneď za tepla :-))


Meno: JankaŠípka Dátum: 13. 03. 2013 17:02:00
Fotky by si našla u mňa na facebooku, Janka Šípka Šípková


Meno: Adusha Dátum: 13. 03. 2013 17:33:03
Originál čokoládový poznám, zbožňujem ich, ale zaujal ma citrónový variant ;)


Meno: JankaŠípka Dátum: 13. 03. 2013 17:37:22
Tak potom len vynechaj čokoládu a daj citrón od oka :-), boli dobré a také pekné žltučké.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign