Nie ste prihlásený login

Tajine - dusené na marocký spôsob

Doma v kuchyni

19. 03. 2013



Marocký tajine (tažín) je dusený pokrm plný voňavého korenia, ktorý má svoje meno podľa tradičnej hlinenej nádoby kónického tvaru, v ktorej sa pripravuje. Základné informácie o pokrme, ako aj o špeciálnej nádobe veľmi pekne a jasne zhrnul vo svojom článku Viktor z delikates.sk.
Tajine si môžete doma pripraviť aj bez špeciálnej nádoby - dá sa udusiť v rúre v keramickej nádobe s pokrievkou, ale zvládnete to aj na sporáku. Samozrejme, kto chce byť autentický, zoženie si  nádobu, ale popravde, ak uvarím tajine nanajvýš tak dvakrát ročne, špeciálna nádoba by bola viac ako zbytočnou investíciou. Pri pohľade na ňu musíte uznať, že skladná veľmi nie je, a posledné roky vo svojej kuchyni naozaj nemám miesto nazvyš.
Marockou kuchyňou, či vo všeobecnosti kuchyňou severnej Afriky sa inšpirujem celkom rada. Tajine ako taký som varila len párkrát, a recept som si skoro vždy upravila podľa vlastných chutí. Sušené ovocie v mäsitom pokrme mi nikdy veľmi nesedelo, ale tentoraz som si povedala, že skúsim pripraviť tajine čo najautentickejšie, i keď bez nádoby. K uvareniu tajinu v tomto období ma primäli aj dve okolnosti - naložené citróny a zmes marockého korenia, ktorú mi priniesol jeden známy priamo z marockého Marakéša.


vľavo: prísady do mojej marockej zmesi korenia: paprika, kurkuma, rímska rasca, zázvor, škorica, vpravo: hore - marocké korenie z Maroka (neznáma zmes), dole moja zmes

Žiaľ, zmes korenia som dostala bez názvu, podľa vône som však identifikovala rímsku rascu aj škoricu, podľa farby papriku. Čo všetko ďalšie v  zmesi bolo neviem, alebo obidve zmesi voňali aj chutili veľmi podobne.



Okrem korenia je ďalšou dôležitou zložkou marockého pokrmu aj sušené ovocie. Hrozienka, marhule, ďatle - bežná ingrediencia v marockej kuchyni. Bála som sa, ale vo finále mi ovocie veľmi nevadilo. Je však pravda, že pokrmu ovocie spolu s takou škoricou dalo sladkastú chuť. A tá nie každému sadne. A úprimne, každý deň by mi tento tip jedla nesedel.

Ďalšou dôležitou zložkou tajinu je mäso. Tajine sa varí zvyčajne z jahňaciny alebo kuraciny. Z kuraťa odporúčam stehná, sú šťavnatejšie ako prsia. Môžete ich použiť vykostené a pokrájané na kúsky, alebo pokojne v celku a s kosťou.
V tajine samozrejme nesmie chýbať zelenina - či ako doplnok k mäsu, alebo ako hlavná zložka vegetariánskeho tajinu v čo najpestrejšom zastúpení.



A príloha k tajinu? Jednoznačne kuskus! Na jeho dochutenie som použila čerstvú mätu a kôru z nakladaného citrónu, nasekanú nadrobno.



Hotový tajine podávame s kuskusom, a pokrm na tanieri môžeme ešte dozdobiť a dochutiť čerstvou mätou a nakladaným citrónom, alebo iba posypať mandľovými lupienkami zľahka opečenými dozlatista, koriandrovou vňaťou, ba kto chce a zbožňuje granátové jablko ako ja, môže použiť aj to.


Kurací tajine


8 - 10 horných kuracích stehien, vykostených a bez kože
2 ČL papriky
1/2 ČL škorice
1 ČL kurkumy
1 ČL rímskej rasce
1 ČL mletého zázvoru
100 g sušených nesírených marhúľ
50 g nesírených hrozienok
500 ml horúceho kuracieho vývaru
1 - 2 lyžice repkového oleja
2 veľké cibule, pokrájané najemno
6 strúčikov cesnaku, nasekaných najemno
štipka šafranových vlákien, namočených v troche teplej vody
2 x 400 g plechovky sekaných paradajok
1 PL paradajkového pyré
1 PL medu

Na kuskus:
250 g kuskusu
pár vetvičiek čerstvej mäty
kúsok kôry z nakladaného citrónu

Na servírovanie:
50 g mandľových hoblín, zľahka opečených
hrsť čerstvého koriandru (príp. mäty)
zrniečka z granátového jabĺčka
kôra z nakladaného citróna



1. Kuracie mäso pokrájame na kúsky veľkosti sústa a dáme do misy. Pridáme zmes korenia, ktorú si pripravíme zmiešaním papriky, kurkumy, zázvoru, škorice a rímskej rasce. Mäso v tejto zmesi dôkladne obalíme a necháme v chlade aspoň hodinu, ideálne celú noc. Medzitým si namočíme pokrájané marhule a hrozienka, postačí hodina.
2. Vo veľkej hlbokej panvici zohrejeme olej. Pridáme nakrájané mäso a v dvoch dávkach opečieme do zlatista. Vyberieme a odložíme bokom na papierové kuchynské utierky. Vďaka koreninám získa olej v panvici peknú zlatú farbu. Ak je oleja málo, pridáme ešte lyžicu.
3. Zohrejeme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a pomaly dusíme domäkka. Potom pridáme nasekaný cesnak a za stáleho miešania minútu opekáme. Pridáme šafran aj s tekutinou, v ktorej bol namočený, paradajky, pyré, med, namočené ovocie a vodu, v ktorej sa namáčalo. Zalejeme horúcim kuracím vývarom a privedieme k varu. Varíme 10 minút, ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.



4. Do panvice vrátime kuracie mäso, prikryjeme a pomaly dusíme, kým mäso nezmäkne a omáčka nezhustne.
5. Pripravíme si kuskus. Nasypeme ho do plytkej teplovdornej misy a zalejeme 250 ml vriacej vody. Prikryjeme a necháme asi 5 minúť stáť, aby kuskus napučal. Hotový kuskus zľahka premiešame vidličkou, aby sa prevzdušnil a nadľahčil. Pridáme nasekanú mätu a citrónovú kôru, ochutíme čerstvo pomletým čiernym korením a premiešame.
6. Hotový tajine servírujeme s kuskusom, posypeme mandľovými hoblinami a čerstvou koriandrovou vňaťou a podávame. Na dochutenie môžeme použiť aj tenké plátky nakladaného citrónu, či granátové jablko.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené