Okrem korenia je ďalšou dôležitou zložkou marockého pokrmu aj sušené ovocie. Hrozienka, marhule, ďatle - bežná ingrediencia v marockej kuchyni. Bála som sa, ale vo finále mi ovocie veľmi nevadilo. Je však pravda, že pokrmu ovocie spolu s takou škoricou dalo sladkastú chuť. A tá nie každému sadne. A úprimne, každý deň by mi tento tip jedla nesedel.
Ďalšou dôležitou zložkou tajinu je mäso. Tajine sa varí zvyčajne z jahňaciny alebo kuraciny. Z kuraťa odporúčam stehná, sú šťavnatejšie ako prsia. Môžete ich použiť vykostené a pokrájané na kúsky, alebo pokojne v celku a s kosťou.
V tajine samozrejme nesmie chýbať zelenina - či ako doplnok k mäsu, alebo ako hlavná zložka vegetariánskeho tajinu v čo najpestrejšom zastúpení.
A príloha k tajinu? Jednoznačne kuskus! Na jeho dochutenie som použila čerstvú mätu a kôru z nakladaného citrónu, nasekanú nadrobno.
Hotový tajine podávame s kuskusom, a pokrm na tanieri môžeme ešte dozdobiť a dochutiť čerstvou mätou a nakladaným citrónom, alebo iba posypať mandľovými lupienkami zľahka opečenými dozlatista, koriandrovou vňaťou, ba kto chce a zbožňuje granátové jablko ako ja, môže použiť aj to.
Kurací tajine
8 - 10 horných kuracích stehien, vykostených a bez kože
2 ČL papriky
1/2 ČL škorice
1 ČL kurkumy
1 ČL rímskej rasce
1 ČL mletého zázvoru
100 g sušených nesírených marhúľ
50 g nesírených hrozienok
500 ml horúceho kuracieho vývaru
1 - 2 lyžice repkového oleja
2 veľké cibule, pokrájané najemno
6 strúčikov cesnaku, nasekaných najemno
štipka šafranových vlákien, namočených v troche teplej vody
2 x 400 g plechovky sekaných paradajok
1 PL paradajkového pyré
1 PL medu
Na kuskus:250 g kuskusu
pár vetvičiek čerstvej mäty
kúsok kôry z nakladaného citrónu
Na servírovanie:50 g mandľových hoblín, zľahka opečených
hrsť čerstvého koriandru (príp. mäty)
zrniečka z granátového jabĺčka
kôra z nakladaného citróna
1. Kuracie mäso pokrájame na kúsky veľkosti sústa a dáme do misy. Pridáme zmes korenia, ktorú si pripravíme zmiešaním papriky, kurkumy, zázvoru, škorice a rímskej rasce. Mäso v tejto zmesi dôkladne obalíme a necháme v chlade aspoň hodinu, ideálne celú noc. Medzitým si namočíme pokrájané marhule a hrozienka, postačí hodina.
2. Vo veľkej hlbokej panvici zohrejeme olej. Pridáme nakrájané mäso a v dvoch dávkach opečieme do zlatista. Vyberieme a odložíme bokom na papierové kuchynské utierky. Vďaka koreninám získa olej v panvici peknú zlatú farbu. Ak je oleja málo, pridáme ešte lyžicu.
3. Zohrejeme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a pomaly dusíme domäkka. Potom pridáme nasekaný cesnak a za stáleho miešania minútu opekáme. Pridáme šafran aj s tekutinou, v ktorej bol namočený, paradajky, pyré, med, namočené ovocie a vodu, v ktorej sa namáčalo. Zalejeme horúcim kuracím vývarom a privedieme k varu. Varíme 10 minút, ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
4. Do panvice vrátime kuracie mäso, prikryjeme a pomaly dusíme, kým mäso nezmäkne a omáčka nezhustne.
5. Pripravíme si kuskus. Nasypeme ho do plytkej teplovdornej misy a zalejeme 250 ml vriacej vody. Prikryjeme a necháme asi 5 minúť stáť, aby kuskus napučal. Hotový kuskus zľahka premiešame vidličkou, aby sa prevzdušnil a nadľahčil. Pridáme nasekanú mätu a citrónovú kôru, ochutíme čerstvo pomletým čiernym korením a premiešame.
6. Hotový tajine servírujeme s kuskusom, posypeme mandľovými hoblinami a čerstvou koriandrovou vňaťou a podávame. Na dochutenie môžeme použiť aj tenké plátky nakladaného citrónu, či granátové jablko.