Pôvodne som chcela upiecť niečo v štýle Raffaello torty, ale v tmavom, čokoládovo-orieškovom prevedení. Nakoniec som si však spomenula na
zmrzlinovú tortu, ktorú som robila na sklonku leta 2011 a ktorou som bola unesená. Použila som všetko, okrem zmrzliny. Miesto nej som ako krém použila mascarpone ochutené nutellou. Zmenšila som aj použitú formu, z 26 som skočila na 20, ale nebol to dobrý nápad. Cesto sa pieklo pri nižšej teplote a dlhší čas, čo mu nie veľmi prospelo, v strede bolo trocha tuhšie. Ak sa rozhodnete upiecť tortu s priemerom 20 cm, rozdeľte radšej cesto do dvoch foriem a upečte dva samostatné korpusy.
Pôvodnú mliečnu bublinkovú čokoládu som nahradila horkou. Inak, priznávam, že rozdrobená bublinková čokoláda sa mi ako dekorácia celkom pozdáva. V kombinácii s voňavými opraženými lieskovcami a čokoládovou omáčkou je povestnou čerešničkou na torte.
A ešte jedna poznámka - krému som mala celkom dosť, použila som 500 g balenie mascarpone, ale aj napriek tomu som boky nechala nepotreté. Mne sa totiž tzv. naked cake style celkom páči. A čo vy, natreli by ste aj boky, alebo vám tento neohrabaný štýl nevadí?
Čokoládová torta s krémom z macarpone a nutelly
Na 2 x 20 cm korpus, alebo jeden 26 cm:5 vajec
185 g prírodného cukru
85 g masla + trochu na vymastenie formy
4 lyžice kakaa + trochu na vysypanie formy
100 g hladkej múky
Na krém:500 g mascarpone
1 lyžica mlieka
4 vrchovaté lyžice nutelly
Na čokoládovú omáčku:100 g kvalitnej horkej čokolády
50 g masla
1 PL golden sirupu
1 PL granulovanej kávy
Na dokončenie:60 g opečených lieskovcov, olúpaných a nasekaných nahrubo
60 g horkej bublinkovej čokolády
Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Rúru prehrejeme na 190 °C.
Otváraciu formu s priemerom 23 – 26 cm (alebo dve 20 cm) vymastíme maslom a vystelieme
papierom, ktorý tiež potrieme maslom. Potom formu vysypeme kakaom,
zvyšok vyklepeme. (Ak sa rozhodnete upiecť jeden korpus v 20 cm forme, pečte pri 160 - 170 °C, a čas pečenia adekvátne predĺžte na cca 35 min, stav upečenia skúšame špajľou vpichnutou do korpusu).
Vajíčka s cukrom vyšľaháme do svetlej peny, trvá to asi 5 minút. Okolo
kraja misy vlejeme rozpustené maslo, navrch preosejeme múku spolu s
kakaom. Zľahka zapracujeme, aby zmes príliš neklesla. Vylejeme do formy a
pečieme približne 20 minút. Necháme 5 minút chladnúť vo forme, potom
vyklopíme na mriežku.
Kým korpus chladne, pripravíme si omáčku. Do ohňovzdornej misy dáme
všetky uvedené ingrediencie, postavíme nad hrniec s vodou a za občasného
miešania necháme rozpustiť na hladkú hmotu. V chladničke vydrží omáčka 3
dni, v mrazničke mesiac.
Pripravíme si krém. Mascarpone dáme do misy a šľahačom vyšľaháme do hladkého krému. Ak je príliš hustý, pridáme lyžicu mlieka alebo smotany. Do hladkého mascarpone pridáme postupne nutellu, nikdy nie naraz ale postupne podľa chuti. Niekomu môžu stačiť 3 lyžice, iný bude potrebovať 5. Ja som použila 4 vrchovaté lyžice.
Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme. Spodný diel postavíme
na servírovací tanier a potrieme polovicou krému. Prikryjeme druhou
polovicou korpusu a potrieme zvyšným krémom. Posypeme lieskovcami a čokoládou a cikcakovito polejeme omáčkou. Necháme v chlade stuhnúť asi dve hodiny. Zvyšnú omáčku odložíme a podávame s pokrájanou tortou. Každý si môže svoj kúsok ešte poliať ďalšou omáčkou, a komu je málo, môže si k torte dať aj kopček zmrzliny.