Nie ste prihlásený login

Raffaello torta

Doma v kuchyni

25. 02. 2013



Neviem, či existuje väčšia a pestrejšia skupina potravín ako sú sladkosti. Označenie potraviny asi nie je veľmi na mieste, sladkosti by mali tvoriť len nepatrnú zložku našej potravy, ale priznajme si, nie vždy je to tak. Komerčné sladkosti sú obrovskou skupinou výrobkov. A moja najmilovanejšia komerčná sladkosť? No predsa slovenské horalky od Sedity! Keď sa pred rokmi otvoril slovenský trh a do obchodov začali prúdiť sladkosti zo Západu, žiadne z nich ma veľmi nevzrušovali. Ja som keksíkový typ, takže rôzne tyčinky, čokolády a podobné srandy ma nechávali chladnou. Je tu však jedna zahraničná záležitosť, ktorú mám naozaj rada. Raffaello. Paradoxne, málokedy som ním obdarovaná a sama by som si ho určite nekúpila. V roku je viacero príležitostí na sladké darčeky, ale vždy sa ku mne dostane všetko možné len nie Raffaello.



Asi aj preto sa mi ešte neprejedlo a viem si ho vychutnať. Ale, aj napriek tomu, sa mi skoro celá krabička s týmito kokosovými pralinkami sušila doma od Mikuláša (? ak sa nemýlim) až do začiatku februára. Vtedy som si spomenula, resp. sa mi v hlave vynorila predstava bielej, kokosom zasneženej torty ozdobenej Raffaello guličkami. Hľadala som na internete recept a fotografie, ktoré by sa najviac podobali mojej predstave, až som natrafila na Slávkin recept z jej éry na MMB. MMB nie je len hnus a des, svojho času tam prispievalo veľa šikovných báb, ktoré si postupne založili vlastné foodblogy. Ako to na MMB vyzerá teraz, a či tam ešte ostali nejaké šikovné baby, už žiaľ netuším, ale verím že áno.



Potešila ma jednoduchosť receptu, preto som sa rozhodla upiecť túto tortu na moje narodeniny pre kolegov do práce. V poslednej dobe sa mi vôbec nechce piecť, preto som ocenila rýchlosť a nekomplikovanosť prípravy. A najmä výsledný efekt - vizuálny aj chuťový, naozaj stojí za to.

Raffaello torta

(zdroj inšpirácie: Slávka www.ojedle.eu)

Na krém (bielu parížsku šľahačku):
500 ml smotany na šľahanie
250 g kvalitnej bielej čokolády
stužovač šľahačky (nemusí byť)

Na korpus (priemer 26 cm):
5 veľkých vajec, bielky a žĺtky zvlášť
180 g práškového cukru
1 PL rastlinného oleja
120 g polohrubej múky (preosiatej)
1/2 prášku do pečiva

Na dokončenie:
strúhaný kokos
12 guličiek Raffaella



Deň vopred si pripravíme šľahačku. Do hrnca vylejeme smotanu na šľahanie, polámeme na drobné kocky bielu čokoládu a pridáme k smotane. Na slabom plameni necháme čokoládu v smotane dôkladne rozpustiť, miešame a privedieme k varu. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec odložíme na noc do chladničky. Smotanu si týmto spôsobom môžeme pripraviť aj dva dni vopred.



Na druhý deň si upečieme korpus. Okrúhlu formu s priemerom 26 cm vymastíme, dno vystelieme papierom a dno a boky vymastíme a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C.
Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme z nich tuhý sneh. Potom vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlej peny, pridáme lyžicu oleja a zašľaháme. Potom striedavo do žĺtkového základu zapracujeme preosiatu múku s kypriacim práškom a tuhý sneh. Cesto vylejeme do formy, uhladíme a pečieme asi 25 - 30 minút. Necháme vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a rozrežeme na dve časti.



Šľahačku vyšľaháme do hustého krému. Ak chceme, môžeme použiť aj jeden stužovač. Približne polovicou krému potrieme spodnú časť korpusu a prikryjeme druhou časťou. Zvyšným krémom potrieme boky a vrch torty. Vrch a boky torty posypeme strúhaným kokosom a ozdobíme Raffaello guličkami. Necháme v chlade aspoň 5 hodín, potom môžeme podávať.






Komentáre k článku


Meno: Stevka Dátum: 25. 02. 2013 01:30:25
Zarucene vyskusam kedze raffaello zbuznujem. Dakujem za tento recept.


Meno: nora.tornosova Dátum: 25. 02. 2013 07:37:36
ahoj Adi, pýtam sa preto, že či si už v znamení rýb alebo ešte kozorožca...a všetko najlepšie k narodeninám Ti prajem :)) Ja milujem Rafaello, ale pre istotu ho nejedávam často, aby sa mi neprejedlo, ale túto tortu si určite upečiem na tie svoje narodeniny...ktoré budú koncom mesiaca : )))) Ešte jednu otázočku: akú čokoládu si použila? Lebo na trhu jej je habadej, ale kvalitných málo


Meno: Adusha Dátum: 25. 02. 2013 09:02:08
Nori, jedno znamenie si vynechala ;) A ty máš narodeniny koncom tohto či budúceho mesiaca? :-) A čo sa čokolády týka, orion biela sa mi osvedčila, i keď to tiež nie je bohvieaká kvalita... Ale vždy lepšie ako napr. taká milka, tú určite zďaleka obíď. ;)


Meno: nora.tornosova Dátum: 25. 02. 2013 12:39:29
ja som posledný februárový deň....stihla som to, nie som prechodová : )))))) vyskúšam tú orion, ešte dobre, že si napísala, už by som bola milku kupovala


Meno: Gas Dátum: 26. 02. 2013 17:49:51
alternativa s kokosovym mliekom http://catalinapece.blogspot.sk/2012/10/kokosovy-dort-raffaello-s-bilou.html


Meno: Stevka Dátum: 24. 03. 2013 19:05:56
Včera manžel oslavoval narodeniny a po tejto torte \"lem tak zahučelo\" Dakujem za takyto skvely recept :-)


Meno: Adusha Dátum: 24. 03. 2013 20:22:18
Ahoj Stefi, jeej, tak si ju predsa upiekla? Super, teším sa, že Miškovi chutila ;) Hneď ti idem koooonečne napísať ;)


Meno: rada Dátum: 26. 03. 2013 10:01:48
Musím povedať že tvoja torta vyzerá oproti pôvodnej veľmi luxusne.


Meno: Daniela Dátum: 29. 03. 2013 09:22:10
Ja som tu tortu jedla na Misovej oslave a musim povedat, ze sa Stevke vydarila a chutila vynikajuco... Mnam :-) Adi, mas tu super recepty! Urcite budem skusat a kuzlit v kuchyni prave recepty z tvojho zdroja.


Meno: Adusha Dátum: 29. 03. 2013 10:55:12
Danka, dakujem za mily komentar, pozdravujem rodinku ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign