Chilli con carne som prvýkrát varila asi pred 7 rokmi. Za ten čas prešlo moje chilli poriadnym vývinom - na postupe v podstate niet veľmi čo meniť, chilli sa dusí - či už na sporáku alebo v rúre. Zmenili sa však ingrediencie - niektoré vypadli a iné, veľmi dôležité naopak pribudli. Pred 7 rokmi som nechýrovala o rímskej rasci - dnes si bez nej chilli neviem predstaviť. Rímska rasca, kocka čokolády pred dovarením a kopa čerstvej koriandrovej vňate pri podávaní, to je pre mňa osobne svätá trojica pre chilli con carne. Samozrejme, základom dobrého chilli je čili. Chilli con carne môžete dochutiť mletým čili, celou sušenou papričkou rozdrvenou čerstvo pred použitím, čerstvým čili, rôznymi čili pastami, alebo napríklad nakladanými čili papričkami (napr. chipotle).
Rímska rasca a koriandrová vňať dáva tomuto pokrmu špecifickú, akoby zemitú chuť a vôňu. Niekomu môžu tieto dve suroviny vadiť - aj mne pred pár rokmi vadili, ale v súčasnosti patria k mojim najobľúbenejším surovinám.
Kocka horkej čokolády - znie to divne, ale čokoláda robí s chilli zázraky. Chilli bez čokolády akoby chýbal posledný rozmer v chuti. S čokoládou je chilli komplexné, dokonalé a šťava získa zamatový lesk.
Chilli con carne na tanieri alebo v miske - musím vždy korunovať koriandrovou vňaťou, bez nej sa mi to neráta. Môj muž pre zmenu uprednostňuje strúhaný syr, iní zasa na zmiernenie pálivosti pridávajú do chilli lyžicu kyslej smotany. Samozrejme, pri servírovaní nesmie na stole chýbať ani čili - ak je niekomu chilli con carne málo pálivé, môže si ho podľa vlastného uváženia dochutiť.
Chilli con carne
(rozpis je na 500 g mäsa, ale zvyčajne varím z dvojnásobnej dávky)
500 g mletého hovädzieho mäsa
1 veľká cibuľa, nakrájaná najemno
3 strúčiky cesnaku, nasekaný nadrobno
1 čajová lyžička mletého čili alebo nasekaná čerstvá čili paprička
2 ČL rímskej rasce, čerstvo podrvenej v mažiari
1/2 čajovej lyžičky škorice
2 stonky zeleru, nakrájané nadrobno
1 červená paprika, nakrájaná na malé kúsky
2 konzervy sekaných paradajok
trochu paradajkového pyré
strek worčestrovej omáčky
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1 konzerva červenej fazule
1 malý kúsok horkej čokolády
olej
čerstvá koriandrová vňať
(prípadne tvrdý syr - nastrúhaný a príloha podľa vlastnej chuti)
Postup:
1. V hlbokej panvici alebo v širok nízkom hrnci zohrejeme olej. Prihodíme doň najemno nakrájanú cibuľu a pomaly opekáme domäkka.
2. Keď je cibuľa mäkká a sklovitá, pridáme najemno nasekaný cesnak a chvíľu opekáme na slabom plameni.
3. Medzitým v mažiari podrvíme rímsku rascu a sušenú čili papričku (množstvo papričiek závisí od ich štipľavosti, z extra pálivej stačí kúsok, pri slabo pálivých budete potrebovať 2 - 3 kusy).
4. Podrvenú rímsku rascu, čili a mletú škoricu pridáme k cibuli s cesnakom. Opekáme na slabom plameni dovtedy, kým koreniny neuvolnia svoju vôňu.
5. K voňavému základu pridáme nadrobno nakrájané zelerové stonky a pokrájanú červenú papriku. Premiešame a chvíľu dusíme.
6. K zelenine pridáme mleté mäso a dôkladne varechou rozbijeme hrudky mäsa. Mäso opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
7. Pridáme sekané paradajky, trochu paradajkového pyré a strek worčestrovej omáčky. Osolíme, okoreníme čerstvo mletými čiernym korením a na slabom plameni dusíme hodinu a desať minút. Občas zamiešame. Asi v polovici varenia chilli ochutnáme a ak je treba, dochutíme soľou, korením, čili či rímskou rascou.
8. Na záver pridáme scedenú a opláchnutú fazuľu a 10 minút povaríme.
9. Úplne na záver varenia vložíme do chilli kocku horkej čokolády, necháme ju roztopiť a dôkladne premiešame. Vďaka čokoláde získa šťava hodvábny lesk a chuť ďalší rozmer. Len pozor, stačí naozaj malý kúsok čokolády.
10. Hotové chilli ešte raz podľa potreby dochutíme, necháme desať minút postáť a môžeme servírovať. Lepšie však chutí odstáte a prihriate na druhý deň.
11. Podávame posýpané koriandrovou vňaťou, alebo so strúhaným syrom či
kyslou smotanou. Ako prílohu podávame chlieb, tortily, ryžu, pečený
zemiak, ale hodí sa napríklad aj polenta.