Tieto fašiangy som okrem sladkých šišiek chcela skúsiť aj jeden sladko-slaný experiment, šišky zo cmarového cesta plnené hermelínom a brusnicami. Odkladala som to už pár víkendov, ale v nedeľu som to predsa len stihla. Nakoniec sa prihlásila aj milá návšteva, tak som bola veľmi rada, že som si vybrala dobrý deň. Šišky s hermelínom a brusnicami sú zaujímavý experiment, sú však veľmi sýte, takže sa hodia skôr na nejakú párty alebo pre väčšiu skupinu ľudí. My sme v nedeľu zjedli po jednom kuse, viac sa jednoducho nedá. Zvyšné som na druhý deň zobrala do práce, poslala hromadný mail s oznamom o dobrote na chladničke dole v kuchynke a mám pocit, že do polhodiny tam už nebolo ani jednej. Šišky stačilo na pár sekúnd vložiť do mikrovlnky, aby zvláčnelo cesto a príjemne povolila syrová plnka s brusnicami.
Cmarové cesto nechutí ako klasické šiškové, a ako tak rozmýšľam, keď to budem skúšať nabudúce, vynechám vyprážanie. Zaujímavý výsledok sa podľa mňa dá získať aj z rúry. Uvidíme. Dnes skúsme symbolicky pochovať basu a odzajtra aspoň trochu odľahčiť svoje stravovanie a zamyslieť sa, čo sa v ňom dá zmeniť k lepšiemu. V tom mojom je toho na zlepšovanie dosť. A čo vy, robievate v tomto období nejaké pôstne alebo očistné kúry?
Šišky s hermelínom a brusnicami
(zdroj inšpirácie: Apetit 10/2006)Na cesto:
3/4 hrnčeka mäkkého masla
4 vajíčka
1 a 1/2 hrnčeka cmaru
6 hrnčekov hladkej múky + na poprášenie
2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky soli
rastlinný olej na vyprážanie
Na plnku:
250 g hermelínu alebo enciánu (dve kolieska)
zopár lyžíc zaváraných brusníc (ak sú tekutejšie, radšej scediť)
Ingrediencie na cesto dáme spolu do misy a spracujeme na hladké mäkké cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na asi 1 cm hrúbku. Okrúhlou formičkou naznačíme na polovici cesta kolieska, na druhej polovici rovnaký počet koliesok vykrojíme. Do stredu naznačených koliesok dáme kúsok syra a lyžičku brusníc, prikryjeme vykrojeným kolieskom, okraje stlačíme a pomocou formičky vykrojíme šišku, ktorú uložíme bokom. Takto pokračujeme, kým neminieme všetko cesto a náplň.
V hrnci zohrejeme vysokú vrstvu rastlinného oleja. Šišky v ňom postupne vyprážame z obidvoch strán dozlatista. Vyberieme a necháme odkvapkať od zvyšného oleja na papierových obrúskoch.
Odvážni môžu šišky pocukrovať (cukor zmiešajte so štipkou kličeka), menej odvážni posypať najemno nastrúhaným parmezánom, alebo ich jednoducho nechať tak. Odporúčam k nim podávať zvyšné brusnice. Sýte cmarové cesto si aj napriek brusniciam v plnke pýta ďalšie kyslasté osvieženie.