Passion fruit alebo mučenka patrí k môjmu najobľúbenejšiemu tropickému ovociu. Jeho vôňa je pre mňa neodolateľná, a chuť je rovnako vstupom do tropického raja. Už dávnejšie ma zaujal recept na tzv. curd, resp. vaječný krém pripravený z tohto ovocia podávaný spolu so šľahačkou na bezé pusinkách upečených so štipkou ružového korenia. Trošku crazy kombinácia, a i keď sa takýmto kombináciám nebránim a rada skúšam rôzne chute, nabudúce budem pri ružovom korení striedmejšia alebo ho úplne vynechám.
Passion fruit, šľahačka a bezé je napriek tomu perfektná kombinácia, ktorá stojí za vyskúšanie. Krém - curd sa výborne hodí nielen k šľahačke a bezé, ale napr. aj k cheesecake, do palaciniek, na lievance, do dezertov typu "trifle" a podobne.
Passion fruit curd
2 vajíčka + 2 žĺtky
dužina zo 4 plodov mučenky (passion fruit, možno nahradiť maracujou)
160 g prírodného krupicového cukru
1 lyžica škrobu (zemiakového alebo kukuričného)
30 g studeného masla, nakrájaného
Mučenky rozkrojíme a vydlabeme z nich dužinu, ktorú dáme do ohňovzdornej misy spolu s vajciami, žĺtkami, cukrom a škrobom. Dôkladne rozmiešame, dáme nad paru a opatrne na slabom ohni varíme do zhustnutia (pozor na teplotu, pri vysokej sa môže krém zraziť na praženicu), pričom neustále miešame. Hustý krém odstavíme z ohňa a zamiešame doň studené a nakrájané maslo. Vrátime nad paru, počkáme kým sa krém zatiahne a opäť odstavíme. Necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke v uzavretej sklenenej nádobe, kde vydrží 7 dní.
Pusinky s ružovým korením a mučenkoým krémom
5 bielkov
300 g krupicového cukru
2 lyžičky kukuričného škrobu
1 lyžička bieleho vínneho octu
trošku oleja
ružové korenie, čerstvo podrvené na posypanie (možno vynechať)
Rúru predhrejeme na 130 °C. Plech zľahka potrieme olejom a vyložíme papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne do nich pomaly zašľaháme cukor, aby vznikla hustá lesklá hmota. Vmiešame do nej opatrne škrob a ocot. Na plechu vytvoríme zo snehu 6 kôpok - hniezd. Zľahka posypeme rozdrveným ružovým korením, vložíme do rúry a pečieme asi 50 minút. Hniezda by mali zväčšiť svoj objem a len zľahka sa sfarbiť do zlatistého nádychu. Rúru potom vypneme a pusinky v nej necháme vychladnúť.
Pusinky podávame so šľahačkou a mučenkovým krémom.