Nie ste prihlásený login

Pokojné Vianoce mimo mesta

Vidiek a záhrada

25. 12. 2012



Tento rok máme také "presúvacie" Vianoce. Predvianočný víkend sme strávili na vidieku, včera poobede sme sa vrátili domov do Bratislavy, dnešný deň sme pobudli u svokrovcov a zajtra ráno sa presúvame na východ Slovenska, kde navštívime moju rodinu a mojich priateľov.
V našom súkromnom raji na maďarskom vidieku sme sa na Vianoce naladili už minulý týždeň. V predstihu sme si zadovážili vianočný stromček, ozdobili ho, zo zeleného brečtanu, ktorého mám plnú záhradu, som pripravila jednoduché vence, ktorými som ozdobila vchodové dvere z ulice ako aj bránku zo zadnej príjazdovej strany.


Púčiky na barborkách v susedkinom okne

Pri večernej prechádzke našou ulicou sme v susedkinom okne naďabili na barborky - vetvičky čerešne, ktoré začínali pomaly rozkvitať. A to mali do Vianoc ešte viac ako týždeň.





V piatok pred Vianocami sme absolvovali posledné drobné nákupy, zabalila som darčeky, pobalila veci a v sobotu sme sa presunuli na vidiek. Naplánovali sme si tu stráviť pekné pokojné vianočné chvíle bez stresu, televízie, internetu... len oheň v krbe, hrajúce sa dieťa, anjelská hudba, svetielka na stromčeku i v očiach nášho drobca.



V sobotu večer som sa začítala v mojom kresle pri horiacom krbe, a skôr ako som neskoro v noci odišla do postele, vyzrela som von z okna, či sa nestal zázrak a nezačalo snežiť. Mala som také tušenie, ale pri predpovediach v poslednom týždni, ktoré boli každý deň úplne iné som veru nevedela čo čakať. V nedeľu sme si s drobcom trochu dlhšie pospali, a keď nás konečne o deviatej hodine drahý začul rozprávať, vbehol do izby, odtiahol záclony z okna a celý natešený ako malé dieťa nás nahnal, aby sme sa šli pozrieť, ako vonku krásne sneží.



A veru snežilo celé dopoludnie. Malého sme po raňajkách teplo obliekli a vyhnali na dvor. Takú vzácnosť ako sneh si treba užiť - konečne sa na osirelom dvore nenudil, vytiahol veľké autá, lopatu a o zábavu na poldňa bolo postarané.



Ja som ostala v kuchyni chystať zemiakový šalát, variť kapustnicu a piecť štedrák. Drahý sa medzitým podujal na akciu "imelo". Za našim pozemkom rastie nádherná obrovská osika a na nej  do nedele rástlo aj veľké okrúhle imelo. To imelo nedalo drahému spávať celý december, rozmýšľal celý mesiac ako ho dať dole. Nakoniec sa mu to podarilo, a ja, aj keď som k imelu nikdy nemala žiadny vianočný vzťah som ho vzala na milosť a ozdobila ním náš príbytok.


Imelo nad vchodovými dverami


Imelo nad dverami / imelo nad dverami a v pozadí za pozemkom obrovský strom, na ktorom imelo rástlo

Zvyšné imelo sme vzali do Bratislavy, zopár krásnych vetvičiek mi visí práve nad hlavou - uviazala som ich červenou mašlou na náš luster. A imelom, ktoré som nevyužila ja, sme potešili svokru.



Zo snehu sme sa žiaľ netešili dlho. Poobede sa zmenil na dážď, večer už bolo všetko pokryté ľadovou glazúrou. Našťastie, do štedrého rána sa všetok sneh nestihol roztopiť a na dvore ho bolo stále dosť na to, aby drobec mohol celý poldeň opäť stráviť na čerstvom vzduchu.


Ľadová krása

Na Štedrý deň som už nemala žiadne zbytočné stresy, navarené som mala, stačilo všetko pobaliť a zobrať so sebou domov. Peter sa pustil aj do odlievania olova, ale ešte to nemalo úspech, malého táto činnosť veľmi neoslovila, takže odlievanie bolo rýchlo ukončené.


Odlievanie olova

Danka sme nechali vyhrať na čerstvom vzduchu, ja som zatiaľ pobalila, upratala... rada by som ostala aj dlhšie, ale Vianoce sú aj o rodine, preto návštevy a cestovanie k našim Vianociam tradične patria.



Cez víkend som sa nezaobišla bez pečenia. Celý advent som mala doma v kuchyni v stojane na kuchárske knihy položený recept na  štedrák. U nás doma, ani v manželovej rodine sa nepečie. Na Vianoce sa u nás doma piekli tzv. zakrucaniki - rozumej záviny z kysnutého cesta - makové, orechové, tvarohové, lekvárovo-kakaové. A u svokrovcov rovnako (jednotlivé záviny volajú "nohy", čo mi je dosť proti srsti) i keď tento rok sa nestihlo. Na štedrák som bola zvedavá, je v ňom všetko čo mám rada. Ale priznám sa - štedrák síce nie je zlý, ale štyri výrazné chute - mak, slivkový lekvár, orechy a tvaroh si lepšie vychutnám samostatne v spomínaných závinoch, nie pokope v jednom koláči. Ak by ste však chceli ochutnať tento na plnky štedrý koláč, nech sa páči, tu je recept:

Vianočný štedrák


Na cesto:
600 g polohrubej múky
300 ml vlažného mlieka
120 g masla, rozpusteného a vychladnutého
100 g práškového cukru
20 g čerstvého droždia
3 žĺtky
nastrúhaná citrónová kôra
štipka soli
20 g masla na potretie koláča (rozpusteného)

Maková plnka:
200 g mletého maku
200 ml mlieka
120 g práškového cukru
10 g masla
1/2 balíčka vanilkového cukru
trochu citrónovej kôry, nastrúhanej

Slivková plnka:
200 g slivkového lekváru
trochu citrónovej kôry, nastrúhanej

Orechová plnka:
200 g mletých orechov
200 ml mlieka
trochu domácej strúhanky na zahustenie
50 g práškového cukru
1/2 balíčka vanilkového cukru
trochu citrónovej kôry, nastrúhanej

Tvarohová plnka:
300 g tvarohu
80 g práškového cukru
80 g mäkkého masla
30 g hrozienok
2 vajíčka
1 balíček vanilkového cukru
trochu citrónovej kôry, nastrúhanej



1. Z časti mlieka, trocha cukru, múky a droždia pripravíme kvások. Do veľkej misy preosejeme múku so štipkou soli a cukrom. Pridáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, žĺtky, roztopené maslo a citrónovú kôru. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a na teplom mieste necháme vykysnúť.
2. Ku koncu kysnutia si pripravíme plnky.
  • Maková plnka: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomletý mak, vanilkový cukor, maslo a nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku dôkladne premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Slivková plnka: Slivkový lekvár (povidla) dobre rozmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou. Ak je príliš hustý, zriedime ho trochou horúcej vody.
  • Orechová plnka: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomleté orechy, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a podľa potreby zahustíme strúhankou (ideálne zo sladkého pečiva). Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Tvarohová plnka: Mäkký tvaroh vymiešame so zmäknutým maslom, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami. Pridáme hrozienka a nastrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.

3. Hlboký plech 25 x 36 cm vymastíme maslom. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov. Zo štyroh postupne vyvaľkáme pláty. Na vymastený plech položíme prvý plát cesta. Potrieme makovou plnkou a prikryjeme druhým plátom cesta. Na druhý plát cesta navrstvíme slivkovú plnku, prikryjeme tretím plátom cesta a potrieme orechovou plnkou. Tú prikryjeme štvrtým plátom cesta. Naň navrstvíme tvarohovú plnku.
4. Z poslednej časti cesta vytvarujeme valčeky a urobíme z nich na koláči mriežku. Celý povrch koláča potrieme roztopeným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne hodinu. Ak by koláč hnedol príliš rýchlo, prekryjeme ho kúskom alobalu alebo papiera na pečenie.
5. Upečený koláč necháme vychladnúť, pocukrujeme a pokrájame na vysoké štvorce.

Krásny zvyšok vianočných sviatkov, veselého Silvestra a chutný nový rok 2013 vám zo srdca želá Adusha.

Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 26. 12. 2012 11:05:46
Jednoducho nádhera :-), pekné sviatky dodatočne.


Meno: Iveta Dátum: 26. 12. 2012 13:51:19
Čarovné idylické vianočné sviatky ste strávili Andrejka. Štedrák pečiem každé Vianoce, nám veľmi chutí a tešíme sa naň. Prajem aj ja Vám krásny zvyšok sviatkov.


Meno: maturin Dátum: 27. 12. 2012 00:18:20
Štedrák je super mňamka, ale ja používam asi tretinu cukru oproti receptu. Iba tak si vychutnám čaro každej plnky.


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 28. 12. 2012 10:37:29
Krásne medzisviatkové obdobie prajem Adush. Peknučké písanie. Presne ako píšeš, u nás to bolo rovnako. V nedeľu ráno sme sa zobudili do zasneženého a hneď nám bolo nádehrne. Tešili sme sa, no a aj napriek dažďu popoludní v nedeľu sme sa išli prejsť. Našťastie do štedrého dňa sneh ostal schovaný pod ľadovou krustou a tak som šla peši po chlieb. Štedrák nerobievam, ale chystám sa na neho. Všetko naj


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 28. 12. 2012 10:59:09
No a ešte sa mi nevošlo do 400 znakov: Som veľmi rada, že si napísala vianočný príspevok, veľmi som sa tešila, že napíšeš :-)


Meno: Adusha Dátum: 29. 12. 2012 20:28:08
Janka, Ivetka - ďakujem a prajem pekné povianočné medzisviatkové obdobie ;) Maturin - cesta v štedráku bolo tak málo, že som ho medzi jednotlivými plnkami ani nevnímala. Ale vďaka za tip, nabudúce skúsim z toho cukru ubrať ;)


Meno: Adusha Dátum: 29. 12. 2012 20:31:22
Katka - aj tebe krásne medzisviatkové dníčky. A ďakujem za milé slová. Mňa často mrzí, že si na niektoré príspevky neviem nájsť časť... mala som nachystané písanie o konci leta na záhrade, potom o jeseni, o jesenných dekoráciách v dedine... a zo všetkého žiaľ zišlo :-( O to radšej si potom čítam tvoje príspevky, ktoré veľakrát píšeš ako cez kopírak mojej duše ;)


Meno: Papaja Dátum: 08. 01. 2013 21:07:28
Je už sice po Vánocích, ale tady u těch Tvých jsem se krásně zasila :) Fotky mají úžasnou atmosféru (jako vždy), prostě jsem se zhluboka začetla :D U nás zase někdo říká závinu \"rukáv\" :D Adushko, přeji Ti hodně zdraví a štěstí v novém roce. Aby Tě bavilo vaření, focení, ochutnávání... A budu se moc těšit, až se spolu (alespoň virtuálně) znovu setkáme. Pavlína


Meno: Adusha Dátum: 08. 01. 2013 21:47:13
Ahoj Pavlínka, ďakujem za milé slová :-) noo, rukáv znie rovnako divne ako noha :-) Aj tebe Pavli želám krásny nový rok, veľa skvelých nápadov, úžasných receptov, reportáží a chutných fotiek. Všetko dobré zo srdca želám!


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 12. 01. 2013 20:27:22
Adush, ďakujem úprimne za pochvalu mojich príspevkov. Tiež ťa veľmi rada čítam – tvoje písanie mi dáva zmysel a veľmi dobre mu rozumiem. Tiež som u seba za tie mesiace blogovania prišla na to, že by som niekedy písala rada viacej, niekedy nosím názov článku dlho v hlave, ale vždy nakoniec viem, že písanie má pre mňa zmysel iba vtedy, keď mi ide od srdca. Nepotrpím si na kvantitu, skôr na kvalitu.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené