Na Štedrý deň som už nemala žiadne zbytočné stresy, navarené som mala, stačilo všetko pobaliť a zobrať so sebou domov. Peter sa pustil aj do odlievania olova, ale ešte to nemalo úspech, malého táto činnosť veľmi neoslovila, takže odlievanie bolo rýchlo ukončené.
Odlievanie olova Danka sme nechali vyhrať na čerstvom vzduchu, ja som zatiaľ pobalila, upratala... rada by som ostala aj dlhšie, ale Vianoce sú aj o rodine, preto návštevy a cestovanie k našim Vianociam tradične patria.
Cez víkend som sa nezaobišla bez pečenia. Celý advent som mala doma v kuchyni v stojane na kuchárske knihy položený recept na štedrák. U nás doma, ani v manželovej rodine sa nepečie. Na Vianoce sa u nás doma piekli tzv. zakrucaniki - rozumej záviny z kysnutého cesta - makové, orechové, tvarohové, lekvárovo-kakaové. A u svokrovcov rovnako (jednotlivé záviny volajú "nohy", čo mi je dosť proti srsti) i keď tento rok sa nestihlo. Na štedrák som bola zvedavá, je v ňom všetko čo mám rada. Ale priznám sa - štedrák síce nie je zlý, ale štyri výrazné chute - mak, slivkový lekvár, orechy a tvaroh si lepšie vychutnám samostatne v spomínaných závinoch, nie pokope v jednom koláči. Ak by ste však chceli ochutnať tento na plnky štedrý koláč, nech sa páči, tu je recept:
Vianočný štedrák
Na cesto:
600 g polohrubej múky
300 ml vlažného mlieka
120 g masla, rozpusteného a vychladnutého
100 g práškového cukru
20 g čerstvého droždia
3 žĺtky
nastrúhaná citrónová kôra
štipka soli
20 g masla na potretie koláča (rozpusteného)
Maková plnka:
200 g mletého maku
200 ml mlieka
120 g práškového cukru
10 g masla
1/2 balíčka vanilkového cukru
trochu citrónovej kôry, nastrúhanej
Slivková plnka:
200 g slivkového lekváru
trochu citrónovej kôry, nastrúhanej
Orechová plnka:
200 g mletých orechov
200 ml mlieka
trochu domácej strúhanky na zahustenie
50 g práškového cukru
1/2 balíčka vanilkového cukru
trochu citrónovej kôry, nastrúhanej
Tvarohová plnka:
300 g tvarohu
80 g práškového cukru
80 g mäkkého masla
30 g hrozienok
2 vajíčka
1 balíček vanilkového cukru
trochu citrónovej kôry, nastrúhanej
1. Z časti mlieka, trocha cukru, múky a droždia pripravíme kvások. Do veľkej misy preosejeme múku so štipkou soli a cukrom. Pridáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, žĺtky, roztopené maslo a citrónovú kôru. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a na teplom mieste necháme vykysnúť.
2. Ku koncu kysnutia si pripravíme plnky.
- Maková plnka: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomletý mak, vanilkový cukor, maslo a nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku dôkladne premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
- Slivková plnka: Slivkový lekvár (povidla) dobre rozmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou. Ak je príliš hustý, zriedime ho trochou horúcej vody.
- Orechová plnka: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomleté orechy, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a podľa potreby zahustíme strúhankou (ideálne zo sladkého pečiva). Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
- Tvarohová plnka: Mäkký tvaroh vymiešame so zmäknutým maslom, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami. Pridáme hrozienka a nastrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.
3. Hlboký plech 25 x 36 cm vymastíme maslom. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov. Zo štyroh postupne vyvaľkáme pláty. Na vymastený plech položíme prvý plát cesta. Potrieme makovou plnkou a prikryjeme druhým plátom cesta. Na druhý plát cesta navrstvíme slivkovú plnku, prikryjeme tretím plátom cesta a potrieme orechovou plnkou. Tú prikryjeme štvrtým plátom cesta. Naň navrstvíme tvarohovú plnku.
4. Z poslednej časti cesta vytvarujeme valčeky a urobíme z nich na koláči mriežku. Celý povrch koláča potrieme roztopeným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne hodinu. Ak by koláč hnedol príliš rýchlo, prekryjeme ho kúskom alobalu alebo papiera na pečenie.
5. Upečený koláč necháme vychladnúť, pocukrujeme a pokrájame na vysoké štvorce.
Krásny zvyšok vianočných sviatkov, veselého Silvestra a chutný nový rok 2013 vám zo srdca želá Adusha.